Difference between revisions of "Akonadi and AddressBook/nl"

(Updating to match new version of source page)
(Created page with "== Gerelateerde pagina's ==")
Line 80: Line 80:
 
''Solution'':  This is new behaviour in 4.6 - you can choose whether to display specific addressbooks or all of them.  In front of each addressbook name there is a checkbox.  Use that to enable the addressbooks you want to use.
 
''Solution'':  This is new behaviour in 4.6 - you can choose whether to display specific addressbooks or all of them.  In front of each addressbook name there is a checkbox.  Use that to enable the addressbooks you want to use.
  
== Related pages ==
+
== Gerelateerde pagina's ==
  
 
:[[Special:myLanguage/Akonadi|Akonadi]]<br />
 
:[[Special:myLanguage/Akonadi|Akonadi]]<br />

Revision as of 19:51, 10 June 2011

Other languages:
Bahasa Indonesia • ‎Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎català • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎galego • ‎italiano • ‎polski • ‎português do Brasil • ‎svenska • ‎русский • ‎українська • ‎አማርኛ • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎中文(台灣)‎

Deze informatie is verstrekt door Tobias Koenig, ontwikkelaar van KDE-PIM.

Een paar definities

Met echte gegevens bedoelen we de gegevens zoals de contacten of gebeurtenissen. Deze gegevens worden opgeslagen, hetzij op een groupwareserver of in lokale bestanden. Waar precies hangt af van de bronnen die u gebruikt. De Persoonlijke contacten worden opgeslagen onder $HOME/.local/share/contacts, terwijl het vCard-bestand (u wordt hoe dan ook aangeraden dat niet te gebruiken Face-smile.png) de gegevens opslaat onder $HOME/.kde/share/apps/kabc/std.vcf.

De "cachegegevens" zijn kopieen van de echte gegevens die in de database zijn opgeslagen voor snellere toegang en offlinegebruik. De database bevat ook de "metagegevens" die Akonadi nodig heeft om correct te werken.

De configuratiegegevens zijn de instellingen voor de Akonadiserver en de individuele bronnen. De instellingen voor de server staan in $HOME/.config/akonadi. De instellingen voor de meeste bronnen worden staat in $HOME/.kde/share/config/akonadi_xyz_resourcerc#, waar xyz de naam van de bron is, en # het instantienummer is.

De Akonadi-serverconfiguratie bestaat uit een aantal bestanden in $HOME/.config/akonadi - dit kan veranderd worden door middel van de omgevingsvariabelen $XDG_DATA_HOME and $XDG_CONFIG_HOME (deze vallen terug op de standaardwaarden $HOME/.local/share and $HOME/.config als ze niet handmatig ingesteld zijn). Ze bevatten informatie over welke gegevensbronnen en hulpprogramma's actief zijn, en gestart en beheerd (zodat ze herstart kunnen worden na crashes) zullen worden door een van Akonadi's serverprocessen (akonadi_control). KDE's lokale hoofdmap kan worden gewijzigd met de $KDEHOME omgevingsvariabele (die standaard $HOME/.kde is indien niet ingesteld of $HOME/.kde4 als uw leverancier dit veranderd heeft).

Zie

kde4-config --path data

Each data source handler (called resources) or helper program (called agents) can have its own configuration although some agents or resources don't require configuration. The general rule is that for every entry in $HOME/.config/akonadi/agentsrc there is a corresponding configuration file in $HOME/.kde/share/config. For example, if the [Instances] section in agentrc contains an entry for akonadi_ical_resource_2, there is also a config file called akonadi_ical_resource_2rc in the KDE config directory.

Depending on the type of data, such config files for resources will have filenames or directory names of where the data is stored. Common locations are KDE's legacy default files, e.g. $HOME/.kde/share/apps/korganizer/std.ics. New default locations are files and directories in $HOME/.local/share, e.g. $HOME/.local/share/contacts.

For now (as in actually released versions) the database is merely used for caching and keeping structural information (e.g. which addressbook a contact belongs to). This will change when Akonadi is being used for email, since state information like read/unread is also stored there (unless the backend is also capable of doing this, e.g. IMAP).

Back-ups maken

Bepaal nu wat u in de back-up wilt opnemen. Als u een back-up wilt maken van de "echte gegevens", dan hangt het af van de bronnen die u hebt ingesteld. Als u een groupwareserver gebruikt, van hoort de back-up daar plaats te vinden. Voor contacten zijn de bestanden in $HOME/.local/share/contacts meestal wat u zoekt.

Via het systeemvakicoon voor Akonadi is het maken en terugzetten van een back-up mogelijk. De back-up bevat de "cachegegevens", die mogelijk niet al uw gegevens bevatten! Als u gegevens één op één wilt overnemen, is de beste methode het kopieren van de cachegegevens, de echte gegevens en de instellingen, zodat u de gegevens niet opnieuw hoeft te downloaden uit bijvoorbeeld een groupwareserver.

Uw bronnen bekijken

KRunner biedt u Akonadi Resource Configuration of u kunt deze functie benaderen via Akonadi tray icon -> Instellingen. U ziet mogelijk dat een aantal bronnen al zijn ingesteld. Wellicht is er een met het label

Address Book - Er is nog geen KDE-adresboek plug-in ingesteld.

Dit is de oude compatibiliteitsbrug die mogelijk is aangemaakt door het migratieprogramma. Verwijder deze!

"std.vcf" - Klaar

Dit is de VCard File Resource die standaard verwijst naar $HOME/.kde/share/apps/kabc/std.vcf. Het is niet aan te raden deze te gebruiken, omdat deze niet de voordelen van Akonadi heeft.

Persoonlijke contacten - Offline

Dit is de voorkeursbron voor uw lokale contacten die wijst naar:

$HOME/.local/share/contacts

Dit kan "Offline" aangeven terwijl u het gewoon gebruikt. Dit is een fout in de weergave en deze kan genegeerd worden.

En als meer componenten Akonadi gebruiken?

Als de overige componenten ook gebruik maken van Akonadi, staan alle gegevens dan in ~/.local/share, Dat maakt het maken van een back-up namelijk eenvoudiger? We weten nog niet wat de uiteindelijke implementatie is voor gebeurtenissen en takenlijsten, maar contacten en e-mails staan daar nu al wel. Het is logisch de overige gegevens daar ook op te slaan en we gaan proberen dat te bereiken.

Troubleshooting

Problem: You update to 4.6 and your addressbook is suddenly completely blank

Solution: This is new behaviour in 4.6 - you can choose whether to display specific addressbooks or all of them. In front of each addressbook name there is a checkbox. Use that to enable the addressbooks you want to use.

Gerelateerde pagina's

Akonadi
Akonadi Troubleshooting
KAddressBook

This page was last edited on 10 June 2011, at 19:51. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.