İşte soru sormak üzere yazılmış birkaç ipucu. Özellikle yanıt almanızın daha kolay olduğu Freenode'deki #kde:
kde4-config --kde-version
yazıp verilen sayılara bakın.Bu bilgilerin tümünü hemen vermeniz gerekmez, fakat gerektiğinde hızlı bulmak çoğu zaman yardımcı olur.
Eğer probleminiz KDE'deki bir ses ile alakalıysa, ilk olarak Ses Problemleri bölümünü okumak isteyebilirsiniz.
Eğer sorunuz geliştirme ile ilgiliyle KDE TechBase katkıda bulunma sayfasına bakın.
KDE çok aktif bir şekilde geliştirildiğinden, çok sık değişiklikler olur. Bu yüzden eğer yazılı bilgi bulamazsanız şaşırmayın. IRC'de, Forum'da veya bir posta listesine sorun. Yanıt aldığınızda da KullanıcıÜssü'nde bir hesap açın ve ilgili sayfaya bilgiyi ekleyin. Sisteminizle ilgili bir şey öğrenirken, diğerlerinin de öğrenmesini sağlayacaksınız
Yardım alınacak diğer harika bir yer de KDE Topluluk Forumları. İlk olarak her zaman forumlarda aramak iyi bir fikirdir. Belki sorunuz daha önceden yanıtlanmış olabilir. Eğer yanıtlanmamışsa, ilgili forumu bulun ve yeni bir başlık açın. Hemen yanıt beklemeyin ancak tartışmanın sürmesi için düzenli olarak geri dönüp katılın. Forumların da sizin gibi kullanıcılar tarafından işletildiğini unutmayın.
KDE Topluluk Forumları, sorunuzu ilgili foruma göndermenize yardımcı olacak "rehberli gönderim" özelliğini sunmaktadır. Böylece, konu ile bilgisi olan kişiler tarafından görülme şansı artar. Forumların ana sayfasında biyük bir "New Post" (Yeni Gönderi) düğmesi bulunmaktadır. Eğer emin değilseniz, başlamanız için yer burası.
Forumlar gelişmiş arama özelliğine sahip: göndermeden önce, sorunuzun daha önceden yanıtlanıp yanıtlanmadığını bulmaya çalışın. Yine probleminizi çözmenize yardımcı olabilecek ipuçları olabilir. Eğer probleminiz için tatmin ediçi çözüm yoksa, yeni bir gönderi yapın. Arama yapmak için herhangi bir forum sayfasının sağ üstündeki kutuyu kullanın. Öntanımlı olarak bu alan, tüm forumlarda arama yapacaktır. Ayrıntılı arama yapmak için "KDE Topluluk Forumları" afişinin altındaki "Search" (Ara) bağlantısını tıklayın.
Eğer sorunuz doğru yanıtlanmışsa, konunuzu "çözüldü" olarak yapın. Bu küçük bir adım ancak diğer kullanıcı ve çalışanlar için oldukça yardımcıdır, çünkü bu işlem daha fazla problem olmadığını anlatır. Bir konuyu çözüldü olarak işaretlemek için konunuzdaki en iyi yanıtı seçin ve altındaki yeşil işarete tıklayın. Eğer konu listesine geri dönerseniz, konunuzun başlığının yanında da yeşil bir işaret göreceksiniz.
Çoğu dağıtımlar kendi forumlarına sahip ve değerli olabilirler. Dağıtımınızın web sayfaları forumlarına bağlantı vermiş olmalı.
Özel bir işletim sistemi (OS) ile KDE'nin masaüstü kullanımına dair sorularınızda da yukarıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz ancak soru doğrudan KDE veya KDE/GNU/Linux ile alakalı değilse, yanıtı bulmanız düşük ihtimal olacak. Eğer sorunuz doğrudan KDE ile ilgili değilse, lütfen soruyu "normal" KDE posta listelerine göndermeyin. KDE ile doğrudan alakalı olmayan bir soru örneği olarak "ses kartım çalışmıyor" verilebilir. Bu durumda lütfen sorularınızı bu sistemin kullanıcılarına yardım etmek için adanmış sitelere yöneltin. Örneğin GNU/Linux soruları için www.linuxnewbie.org veya yukarıda belirtilen kde-linux posta listesine bakmayı deneyebilirsiniz.
Eğer GNU/Linux kullanmıyorsanız, kde-nonlinux posta listesine (abone olmayı) deneyebilirsiniz. Ayrıca, Google gibi bir favori arama moturunuz ve Usenet arşivlerinde aramalar da oldukça kullanışlıdır.
Ek olarak, çoğu OS dağıtımı, ilgili dağıtıma özel kendi posta listelerine sahiptir. Bu posta listelerine de dağıtımınızın web sitesinde veya tarayıcı arama motorunuzda bulabilirsiniz.
Eğer paketleri arıyorsanız, dağıtımınızın ftp sunucularını kontrol etmeyi deneyebilirsiniz. Bu denetlemenin içine "contrib" bölümlerini ve rpmfind.net gibi dizinleme sunucularını da dahil edin. Mümkün olduğunca paketleri, dağıtımınızın doğrudan paket yöneticisi ile sunduğu şekilde yükleyin.
Hataları raporlamak küçük ancak KDE'ye değerli bir katkıdır. Bunun için KDE hakkında hata raporu veya özellik isteği yapabileceğiniz bir web sitesi var: bugs.kde.org. Gereken tek gereksiniminiz temel İngilizce bilgisi olacaktır. Bu bilgiyle ve bazı ek ilkeleri takip ederek, faydalı hata raporları gönderebilecek ve böylece tüm KDE topluluğu ile kendinize yardım etme şansınız olacak.
Gereken ilk şey, web sitesinde bir hata açmaktır. Buradan başlayabilirsiniz. Hesabınızı onayladıktan sonra raporlama yapabilirsiniz.
Genellikle bir rapor için iki farklı durum vardır:
Ve işte iyi hata raporları yazma hakkında birkaç ipucu:
If you are testing trunk or the beta, if you kept your precedent settings, sometimes you will want to check with a new user.
Ayrıca Forumların Beta Sürümler hakkında bir bölüm barındırdığını göz önüne alın.
Hata raporlamak için iyi bir rehbere buradan ulaşabilirsiniz.
Konsol nasıl açılır
Genellikle bir IRC veya posta listesinde bir problem raporlarken, size yardım eden kişiler bir konsol açmanızı isteyeceklerdir. Konsol, bilgisayarınızın çalıştırması için komutlar verebileceğiniz metin tabanlı bir penceredir. Konsolu ALT_F2 tuşlarına basarak açabilirsiniz. Bir girdi kutusu görüldüğünde, konsolu açmak için aşağıdaki komutu yazın:
konsole
Eğer bu çalışmazsa, yüklü olmayabilir. Bu durumda ALT_F2'ye basın ve şunu girin:
xterm
Yardım Alma bölümüne geri dön |