digiKam/Brug XMP Sidecar i digiKam 2

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 08:28, 12 June 2011 by Claus chr (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Other languages:

Brug XMP Sidecar i digiKam 2beta 3

Fra Mohammed Maliks blog, 18. marts 2011

Hvad betyder XMP Sidecar? Det betyder, at når metadata til et foto gemmes, så laves der en XMP-fil sammen med fotoet. Derved gemmes billedets metadata i den nye XMP-fil, som sammenkædes med billedet, i stedet for at skrive metadata ind i billedfilen.

Eksempel

Hvis et billede har navnet mohamedmalik.JPG, så vil billedets metadata blive gemt i filen mohamedmalik.JPG.XMP i samme mappe. Denne fil indeholder alle de nye og tidligere gemte metadata, sådan at billedet selv ikke bliver berørt. Dette er meget nyttigt, når der skrives metadata til RAW-filer.

Der er mange tilvalg, som påvirker XMP Sidecar-understøttelsen. Du skal konfigurere XMP Sidecar-understøttelsen, før du kan bruge den.

I digiKams hovedvindue vælger du menuen Indstillinger -> Indstil digiKam... og vælg siden MetadataDer er fire tilgængelige tilvalg:

  • Skriv metadata til billede — Vælger du dette, så bruges XMP ikke; istedet gemmes alle matadata direkte i billedet.
  • Write to XMP sidecar only — Ingen metadata vil blive gemt direkte i et billede; alle metadata skrives til en separat XMP-fil i samme mappe som billedet.
  • Write to image and XMP sidecar — metadata vil både blive gemt i en XMP-fil og i billedet.
  • Write to XMP sidecar for Read-only images only — hvilket betyder, at hvis du har skrive-, læse- og kørerettigheder til et billede, så vil metadata blive gemt direkte i billedet. Hvis du kun har læserettighed, så bruges XMP Sidecar til at gemmes metadata.