Les PMF del programari KDE en general

    From KDE UserBase Wiki
    Revision as of 14:53, 7 April 2011 by Abella (talk | contribs)

    Aquesta pàgina ofereix preguntes més freqüents (PMF o FAQ) ha estat creada amb preguntes realitzades al canal d'IRC #kde. Aquest llistat no és exhaustiu i podria créixer.

    Què passa amb KDE 3?

    KDE 3 serà abandonat?

    No. No hi ha una fi de vida («EOL») planejat per al KDE 3. Seguirà existint sempre que hi hagi gent que l'usi. No obstant, no hi ha garantia de solució d'errors i manteniment per al KDE 3.5 diferent de la donada pel proveïdor i els contractes d'ajuda. No hi ha planejat més desenvolupament.

    És necessari actualitzar a KDE 4?

    El KDE 3 continuarà existint durant molt temps. Haureu d'actualitzar o dependre del contracte amb la vostra distribució. En termes generals, distribucions orientades a empreses (màxima estabilitat però sense les aplicacions més recents) usen KDE 3.5. Exemples d'aquestes distribucions són CentOS, White Box o Scientific Linux. Les distribucions per a usuaris finals normalment usen la versió 4.4 o fins i tot la 4.5.

    Hi ha alguna ajuda perquè m'acostumi a KDE 4?

    Sí, per descomptat. UserBase pot ajudar molt. Algunes pàgines per iniciar-vos són Trobeu l'aplicació que tracta d'aplicacions que han canviat el seu nom o ubicació, i Tasques comunes l'objectiu de la qual és augmentar ràpidament la vostra productivitat.

    Recordeu que podeu utilitzar la barra de cerca per a trobar altres pàgines relacionades amb qualsevol problema que trobeu, i fent clic en l'enllaç Categoria|Getting Started («Per començar/ca») de la part inferior d'aquesta pàgina us mostrarà altres pàgines útils.

    Podré seguir usant KDE 3 o les aplicacions de KDE 3?

    Sí, podreu continuar usant KDE 3 o els programes de KDE 3 sempre que les dependències necessàries estiguin instal·lades. A mesura que canvieu al programari de KDE 4 algunes d'aquestes dependències desapareixeran. No obstant, alhora, la majoria de les aplicacions tindran noves versions per executar-se amb dependències més actuals, o similars, a mesura que es creïn nous paquets.

    Com estan configurats KDE 4 i KDE depèn de la vostra distribució. Si us plau, consulteu amb dita distribució per a més informació. Algunes distribucions permeten instal·lar tant KDE3 com KDE4 SC en el mateix sistema. No obstant, des del llançament de KDE 4.3 això és menys freqüent.

    Tècniques generals per a la solució de problemes

    Hi ha alguns passos bàsics que us poden ajudar a resoldre problemes amb el programari KDE. Hauríeu de provar aquests passos abans de preguntar en #kde o en la llista de correu general de kde, ja que és probable que us diguin que de totes maneres ho intenteu .

    • Proveu a crear un altre usuari i executar el programari KDE amb aquest. Si el problema no es repeteix amb el nou usuari, probablement hi hagi un problema un algun fitxer en el vostre directori «.kde». Llavors hauríeu de provar el següent:
      • Reanomeneu el fitxer que causa el problema. Per trobar-lo, cerqueu a .kde/share/apps/<nom_de_l'aplicació> o a .kde/share/config/<nom_de_l'aplicació>rc on <nom_de_l'aplicació> serà el nom de l'aplicació amb la qual teniu problemes.
      • Tanqueu la sessió i inicieu-la altra vegada. Els nous fitxers per omissió substituiran als renanomenats.
    • Netegeu /tmp i /var/tmp. El KDE emmagatzema alguns fiters temporals que en ocasions poden causar problemes. Necessitareu ser administrador per a fer-ho. També pot ser que vulgueu eliminar els següents fitxers, però assegureu-vos de sortir primer de KDE! (La forma segura més senzilla és triar A prova d'errors -Failsafe- per a l'inici):
      • /.DCOPserver- (En sistemes KDE3 normalment n'hi ha dos; un és un enllaç simbòlic a l'altre).
      • /.kde/socket-<nom_màquina>
      • /.kde/tmp-<nom_màquina> que normalment és un enllaç simbòlic al següent fitxer:
      • /tmp/tmp-kde-<usuari>
      • /.kde/socket-<nom_màquina> que també sol ser un enllaç simbòlic a:
      • /tmp/ksocket-<usuari>
    • Si esteu executant una versió antiga de KDE, intenteu actualitzar a l'última versió -molts errors es solucionen en cada versió, per la qual cosa el vostre problema pot ser que ja hagi estat corregit-.
    • Intenteu cercar en el Bugzilla en «http://bugs.kde.org». Molts problemes comuns han estat informats i debatuts aquí.
    • Si el problema és més general que només una aplicació KDE (per exemple: «el so deixa de funcionar quan s'inicia l'escriptori KDE»), intenteu iniciar X amb un gestor de finestres diferent. Encara que no el tingueu instal·lat, «twm» estarà disponible, ja que ve per omissió amb X.
      • Si inicieu X amb l'ordre «startx», només heu de posar l'ordre apropiada en el fitxer .xinitrc del vostre directori inici. (Si no existeix, creeu-lo).
      • Si inicieu l'escriptori des de kdm, això no funcionarà.


    Si el vostre problema és amb el so als programes KDE, proveu a fer un cop d'ull en Problemes de so.


    Algunes preguntes comuns

    Ajudar a la comunitat KDE

    Com puc ajudar en el desenvolupament? Necessito aprendre a programar?

    Hi ha moltes maneres d'ajudar a la comunitat KDE, no només a través de la programació. Hi ha altres àrees de contribució que necessiten talent d'un altre tipus. Tot el que necessiteu és el desig d'ajudar i una mica de compromís. Per descomptat, si voleu aprendre a programar per tal de col·laborar, estarem encantats d'ajudar-vos.

    Entre les altres formes d'ajudar s'inclouen:

    • Ajuda per a l'usuari final: Si teniu alguna experiència, considereu unir-vos a una llista de correu o al fòrum per ajudar als nous usuaris.
    • Si sou capaç d'ajudar amb les traduccions com a part de l'equip oficial, consulteu aquesta llista per a trobar un punt de contacte. Si voleu ajudar amb la traducció de UserBase, useu l'enllaç de la barra lateral de la dreta per obtenir un compte de traductor, i després llegiu la pàgina Tasks and Tools.
    • També és necessària documentació en anglès, i UserBase és un bon lloc per a començar.