General KDE Software FAQs/da: Difference between revisions

    From KDE UserBase Wiki
    (Created page with '* Hvis du kan hjælpe med at oversætte, så find en kontaktperson i [https://mail.kde.org/mailman/listinfo/ denne liste]. Hvis du har lyst til at hjælpe med oversættelsen af U...')
    Line 67: Line 67:
    * Der er også brug for engelsk dokumentation - Userbase her er et godt sted at starte.
    * Der er også brug for engelsk dokumentation - Userbase her er et godt sted at starte.


    [[Category:Getting_Started]]
    [[Category:Skrivebord/da]]
    [[Category:Desktop]]
    [[Category:Kom i gang/da]]

    Revision as of 08:06, 2 October 2010

    Denns side med ofte stillede spørgsmål (FAQ) er blevet samlet fra spørgsmål på IRC-kanalen #kde. Listen er ikke fuldstændig, og kan vokse.

    Hvad med KDE 3

    Vil KDE 3 blive afskaffet?

    Nej. Der er ikke planlagt nogen slutdato for KDE 3. Den vil fortsætte med at eksistere lige så længe som der er nogen, der bruger den. Der er dog ingen garanti for fejlretninger og vedligeholdelse af KDE 3.5 ud over, hvad din distributør giver - evt. under en supportaftale. Videre udvikling er ikke planlagt.

    Er det nødvendigt at opgradere til KDE 4?

    KDE 3 vil være i brug længe endnu. Om du bliver nødt til at opgradere vil mest afhænge af din distribution. Søg venligst yderligere information hos din distribution. Generelt vil "enterprise"-distrinutioner (som prioriterer stabilitet over de nyeste applikationer) bruge KDE 3.5. Eksempler på sådanne distributioner er CentOS, WhiteBox og Scientific Linux. Slutbrugerdistributioner bruger nu sædvanligvis 4.4 eller 4.5.

    Kan jeg få hjælp til at vænne mig til KDE 4?

    Ja da. UserBase kan hjælpe dig. Nogle sider, som kan hjælpe dig i gang er Find din applikation, som omhandler applikationer, der har skiftet navn eller placering og Almindelige opgaver, som forsøger at få dig godt i gang hurtigt.

    Glem ikke, at du kan bruge søgelinjen til at finde andre sider relateret til ethvert problem, som du støder på; og klikker du på linket Kategorier:Kom i gang/da nederst på siden, så finder du andre nyttige sider.

    Vil jeg stadig kunne bruge KDE 3 eller KDE 3 applikationer?

    Ja, du vil stadig kunne bruge KDE 3 eller KDE 3 applikationer, når blot de pakker, som KDE 3 afhænger af er installeret. I takt med at overgangen til KDE 4 software skrider frem vil nogle af disse afhængigheder nok komme til at mangle. I stedet vil de fleste applikationer blive opdaterede til udgaver, som kan køre med de nye afhængigheder eller der vil blive skrevet nye pakker til at erstatte dem.

    Opsætningen af KDE 4 og KDE afhænger af din distribution. Søg venligst yderligere information hos din distribution. Nogle distributioner lader dig installere både KDE 3 og KDE 4 SC på det samme system. Det er dog blevet mindre udbredt efter udgivelsen af KDE 4.3.

    Generelle teknikker til fejlfinding

    Der er nogle enkle ting, som kan hjælpe dig med at finde fejl og problemer ved software fra KDE. Du bør prøve med dem før du beder om hjælp på #kde eller på KDE's generelle postliste; du bliver nok alligevel bedt om at prøve dem .

    • Prøv at lave en ny bruger og kør KDE-software som denne bruger. Hvis problemet ikke optræder for den nye bruger, så er det formentligt et problem med en fil i din mappe .kde. Du kan så prøve at
      • omdøbe filen, som skaber problemet. For at finde en passende fil kan du se i .kde/share/apps/<applikationens navn> eller i .kde/share/config/<applicationens navn>rc, hvor <applicationens navn> er navnet på den applikation, som du har problemer med.
      • Log ud og log ind igen. En ny standardfil vil så have erstattet den omdøbte fil.
    • Tøm mapperne /tmp og /var/tmp. KDE gemmer nogle midlertidige filer, som kan skabe problemer. Du skal være root for at kunne gøre dette. Du kan også prøve at fjerne følgende filer, men exit fra KDE først! (Den nemmeste måde er at vælge Failsafe når du starter maskinen op.)
      • ~/.DCOPserver-* (på KDE3-systemer er der som regel to af disse; den ene er et symlink til den anden)
      • ~/.kde/socket-<hostname>
      • ~/.kde/tmp-<hostname> som normalt er et symlink til den næste fil
      • /tmp/tmp-kde-<USER>
      • ~/.kde/socket-<hostname> som normalt er et symlink til den næste fil
      • /tmp/ksocket-<USER>
    • Hvis du kører en gammel udgave af KDE, så prøv at opdaterer til den seneste version - mange fejl bliver rettet med hver ny udgave, så måske er dit problem allerede løst.
    • Prøv at søge i Bugzilla på http://bugs.kde.org . Mange almindelige problemer bliver rapporteret og diskuteret her.
    • Hvis dit problem er mere generelt end blot en enkelt applikation (fx "lyden ophører med at virke når jeg starter KDE-skrivebordet"), så prøv at starte X med en anden "window manager". Selv hvis du ikke har installeret en anden WM, så kan du bruge 'twm', da den følger med X.
      • Hvis du starter X med kommandoen 'startx', så skal du blot føje den rette kommendo til filen .xinitrc i din hjemmemappe. (Hvis filen ikke findes, så opret den)
      • Hvis du starter dit skrivebord med kdm, så virker dette ikke.


    Har du problemer med lyden i software fra KDE, så prøv at se Lydproblemer.


    Nogle ofte stillede spørgsmål

    Hjælp KDE-fællesskabet

    Hvordan kan jeg hjælpe med udvikling? Skal jeg lære at programmere?

    Der er mange måder at hjælpe KDE-fællesskabet, ikke kun med programmering. Der er andre områder, hvor folk med andre talenter kan bidrage. Alt hvad du behøver er ønsket om at hjælpe og et engagement. Hvis du har lyst til at lære at programmere for at kunne bidrage til KDE, så er vi selvfølgelig mere end villige til at hjælpe dig i gang.

    Blandt andre måder at hjælpe fælleskabet er:

    • Hjælp andre brugere - hvis du er erfaren, så kan du hjælpe andre ved at tilslutte dig en postliste eller forumet.
    • Hvis du kan hjælpe med at oversætte, så find en kontaktperson i denne liste. Hvis du har lyst til at hjælpe med oversættelsen af UserBase, så brug linket i panelet til den ene side for at få en konto som oversætter, og læs så siden om opgaver og værktøjer.
    • Der er også brug for engelsk dokumentation - Userbase her er et godt sted at starte.