Història del KDE

Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page History of KDE and the translation is 100% complete.

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎català • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎magyar • ‎português do Brasil • ‎українська • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎한국어

Qt, el conjunt d'eines IGU per a crear aplicacions KDE originalment no estava completament sota una llicència de programari lliure com Trolltech també tenia una part comercial. Les principals conseqüències d'això van ser que els programes propietaris creats per a KDE requerien una llicència de Trolltech, els creadors de Qt, i qualsevol actualització a Qt havia de passar per Trolltech. Com el programari KDE és un projecte de codi obert, l'opció de fer ús de Qt creava controvèrsia entre els puristes del codi obert. Qt ha estat re-llicenciat sota la GPL i aquests arguments han quedat obsolets, però segueixen sent una part important de la història del KDE.

Per què van triar Qt els desenvolupadors de KDE?

  • Qt és el millor conjunt d'eines disponible IGU per a la plataforma UNIX. L'èxit d'un entorn d'escriptori depèn fonamentalment de la disponibilitat d'aplicacions. En usar Qt s'impulsaria el desenvolupament d'aplicacions i, per tant, de KDE.
  • Qt està disponible de forma gratuïta per a qualsevol persona, incloent el seu codi font, per al desenvolupament i distribució de programari lliure.
  • Instem encaridament a les companyies de programari comercial perquè desenvolupin aplicacions KDE. Aquestes companyies necessiten un conjunt d'eines madur i d'alta qualitat, així com suport tècnic. Cap dels conjunts d'eines GPL haurien estat capaços de complir aquests estrictes requisits.
  • La creació d'una versió LGPL del conjunt d'eines Qt que aconseguís la qualitat de la implementació de Trolltech portaria molt temps i es va considerar una prioritat menor que la creació primer d'un escriptori utilitzable, gratuït i obert.

La «KDE Free Qt Foundation»

Per afrontar aquest problema, la KDE Free Qt Foundation va ser fundada pel projecte KDE i Trolltech. Aquesta fundació garantia la contínua disponibilitat de Qt com a infraestructura de desenvolupament de programari lliure. És a dir, en cas que Trolltech deixés de proporcionar Qt com a programari lliure, la versió alliberada fins a aquest moment es veuria alliberada usant una llicència de l'estil BSD -una llicència de naturalesa similar però menys restrictiva que GPL o LGPL-.

Aquesta decisió de tornar a alliberar seria moderada per un equip de dos membres en representació de la fundació KDE (no afiliats amb Trolltech) i 2 membres de Trolltech, amb dret a vot. En cas d'empat, el vot de KDE tindria major pes.

El projecte Harmony

Els qui van donar prioritat a l'alliberament d'una llicència GPL van formar el projecte Harmony -un projecte per clonar Qt sota una llicència GPL-. Es van fer ràpids progressos durant un temps i per tant es va aconseguir que els puristes no tinguessin excusa per a rebutjar KDE com a un entorn d'escriptori respectable i compatible. No obstant, aquest projecte va desaparèixer posat que Trolltech va prendre la decisió de tornar a llicenciar Qt sota la llicència GPL.

Dates significatives en la història del programari KDE

12 de juliol de 1998 - Llançament de KDE 1.0 «Un entorn d'escriptori integrat per al sistema operatiu Unix. Ens complau anunciar la disponibilitat de la versió 1.0 de KDesktop Environment».

23 d'octubre de 2000 - Llançament de KDE 2.0 «L'equip KDE ha anunciat avui la publicació de KDE 2.0, l'escriptori KDE potent, modular i preparat per a Internet. Aquesta esperada versió és la continuació de la guardonada sèrie KDE 1, que va culminar amb el llançament de KDE 1.1.2 just un any després. KDE 2.0 és producte del treball de centenars de programadors dedicats procedents de més de 30 països».

17 de desembre de 2001 - Llançament de KOffice 1.1.1 «Actualment KOffice té una funcionalitat apropiada per a usuaris domèstics i de petita oficina, que generalment escriuen cartes, faxos, memoràndums i documents similars. KOffice 1.1.1 és una actualització menor per a KOffice 1.1».

3 d'abril de 2002 - Llançament de KDE 3.0 «KDE 3.0 és un gran pas per al projecte KDE. Aquí es podrien escriure centenars de paraules, però per deixar d'avorrir-vos amb detalls simplement direm: Proveu-lo!»

11 de maig de 2007 - Llançament de KDE 4.0 Alpha 1 «El projecte KDE llança la primera versió alfa per a l'escriptori capdavanter del programari lliure».

16 d'octubre de 2007 - Llançament de KDE 3.5.8 «La vuitena versió de traduccions i serveis per a l'escriptori capdavanter de programari lliure».

11 de gener de 2008 - Llançament de KDE 4.0 «La comunitat KDE llança la quarta versió major de l'escriptori capdavanter de programari lliure».

19 de febrer de 2008 - Llançament de KDE 3.5.9 «La comunitat de KDE llança la novena actualització de manteniment per a la tercera versió de l'escriptori capdavanter de programari lliure».

29 de juliol de 2008 - Llançament de KDE 4.1 «La comunitat de KDE llança una actualització important per a l'escriptori capdavanter de programari lliure».

26 d'agost de 2008 - Llançament de KDE 3.5.10 «La comunitat de KDE llança la desena actualització de manteniment per a la tercera versió de l'escriptori capdavanter de programari lliure».

12 d'octubre de 2008 - Llançament dels fòrums de KDE «KDE llança els fòrums basats en web».

27 de gener de 2009 - Llançament de KDE 4.2.0 «La comunitat de KDE llança la segona actualització important per a l'escriptori capdavanter de programari lliure».

4 d'agost de 2009 - Llançament de KDE 4.3.0 «La comunitat de KDE llança la tercera actualització per a l'escriptori, aplicacions i plataforma KDE 4».

9 de febrer de 2010 - Llançament de KDE SC 4.4.0 «KDE anuncia la immediata disponibilitat de KDE Software Compilation 4.4, «Caikaku», que proporciona una col·lecció innovadora d'aplicacions als usuaris de programari lliure».

10 d'agost de 2010 - Llançament de KDE 4.5.0 Enfocada en «la millora de l'estabilitat, el perfeccionament i el rendiment general».

26 de gener de 2011 - Llançament de KDE SC 4.6.0 Canvis importants en l'espai de treball Plasma de KDE, les aplicacions KDE i la plataforma KDE

27 de Juliol de 2011 - Llançament de KDE 4.7.0 Conté noves característiques i millores a l'espai de treball Plasma, les aplicacions KDE i la plataforma de desenvolupament del KDE

9 d'octubre de 2011 - Arriba Plasma actiu (Plasma Active) Primera versió del KDE per a multiples dispositius.

14 de desembre de 2011 - Segon llançament de Plasma actiu (Plasma Active) Segona versió de múltiples dispositius, augmenta el rendiment i afegeix noves característiques.

25 de gener de 2012 - Llançament de KDE 4.8 Guanys en la gestió de l'energia adaptativa, ofereix una gestió de fitxers més ràpida i escalable, millora de la interoperabilitat i introdueix components tàctils.

1 d'agost de 2012 - Llançament de KDE 4.9 Proporciona infinitat de noves característiques, juntament amb millores en l'estabilitat i el rendiment. Dedicat a la memòria de Claire, col·laboradora del KDE.

15 d'octubre de 2012 - Llançament de Plasma actiu 3 (Plasma Active) Millora el rendiment i aporta noves aplicacions.

6 de febrer de 2013 - Llançament de KDE 4.10 Millora el suport per a dispositius mòbils, obre més les API per a Qt Quick i millora el rendiment i la facilitat d'ús.

14 d'agost de 2013 - Llançament de KDE 4.11 Experiència d'usuari refinada, millores de PIM, un millor rendiment.

5 de setembre de 2013 - Llançament de Plasma actiu 4 (Plasma Active) Millores al rendiment general i la facilitat d'ús.

18 de desembre de 2013 - Llançament de les aplicacions i les plataformes de desenvolupament KDE Esdevé en un gran pas endavant en la gestió de la informació personal i millores globals.

Per a més detalls quant a la història, incloent detalls de totes les versions de KDE 3.x, visiteu aquesta pàgina.


This page was last edited on 22 December 2013, at 13:25. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.