Difference between revisions of "Kdenlive/Manual/Project Menu/Render/da"

 
Line 97: Line 97:
 
Hvis du aktiverer radioknappen <menuchoice>Valgt zone</menuchoice> nederst i renderingsdialogen, så vil '''Kdenlive''' kun rendere den del af projektet, som er inkluderet i en markeret zone. Se [[Special:myLanguage/Kdenlive/Manual/Monitors#Creating_Zones_in_Project_Monitor|Opret zoner i projektmonitoren]]
 
Hvis du aktiverer radioknappen <menuchoice>Valgt zone</menuchoice> nederst i renderingsdialogen, så vil '''Kdenlive''' kun rendere den del af projektet, som er inkluderet i en markeret zone. Se [[Special:myLanguage/Kdenlive/Manual/Monitors#Creating_Zones_in_Project_Monitor|Opret zoner i projektmonitoren]]
  
===== Renderingsoverllægning =====
+
===== Renderingsoverlægning =====
  
 
[[File:Kdenlive Render overlay.png ]]
 
[[File:Kdenlive Render overlay.png ]]

Latest revision as of 04:56, 30 September 2019

Other languages:
English • ‎dansk • ‎français • ‎русский • ‎українська
Dialog-information.png
Information
 • How to choose the correct output format and bit rate?
 • What to do for rendering lossless, for an iPhone, or whatever? (Dropdown containing targets like lossless/HQ/player)

Rendering

Rendering er den proces, hvor de redigerede klip gemmes som et enkelt, færdigt videoklip. Under renderingsprocessen kan videoen blive kompromeret og konverteret til et antal forskellige videoformater (også kendt som codecs).

Renderingsdialogen bringes frem ved at klikke på rendérknappen Kdenlive Render button.png, ved at vælge Rendér i Menuen Projekt eller ved at bruge tastaturgenvejen Ctrl + Enter.

Renderingsdialog Ver 17.04
Filrenderingsdialog - ver 17.04


Kategorier af renderingsprofiler
Kategorier af filrenderingsprofiler - ver 17.04


Kdenlive giver dig mange forskellige forhåndsdefinerede renderingsprofiler at vælge imellem. Renderingsprofilerne er organiseret i kategorier. Se billedet herover.

Kdenlive Rendering options2.png

Filrendering - tidligere versioner

De følgende figurer viser renderingsdialogen, når kategorien i Destination er Filrendering. De første to figurer viser dialogens layout i ver 0.9.10 af Kdenlive, og den tredje figur viser dialogens fremtræden i ver 0.9.8.

Version 0.9.10 af Kdenlive ændrede renderingsdialogen betydeligt, da den implementerer en metode til at vælge at rendere projketet enten med en variabel videobitrate (VBR) eller en konstant videobitrate (CBR)

Variabel bitrate - tidligere versions
Filrenderingsdialog Variabel bitrate - ver 0.9.10


Når du vælger en variabel bitrate, så har afsnittet Filstørrelse en drop-ned-liste, hvor du kan vælge den ønskede Videokvalitet. Dette tal er et codec-afhængigt tal, som angiver den kvalitet, som videone renderes til. Generelt betyder lavere tal bedre kvalitet og større filer. (fx for x264, MPEG, VPx), men nogle codecs bruger omvendt orden (fx Theora). De profiler, som følger med Kdenlive angiver tallene ordnet fra bedste kvalitet (næsten tabsfrit) til lavere kvalitet (som stadig ikke forringer for meget). Den præcise størrelse af den producerede fil kan ikke forudsiges, ner man bruger VBR-metoden. Ideen er, at du angiver en videokvalitet, som du ønsker for hele videoen, og den indkodningen optimerer bitraten, sådan at kvaliteten bliver konstant med lavere bitrate i scener, hvor der ikke sker så meget og højere bitrate når der sker meget.

Example: 1min 55 sekunder af 720 x 576 H.264 optagelse med en iPhone renderet med kvaliety 15 med H.264/AAC High Profile ville give en filstørrelse på 186 Mb. Rendering af den samme optagelse i kvalitet 20 giver en 83Mb fil.

Konstantb bitrate - tidligere versioner
Filrenderingsdialog Konstant bitrate - ver 0.9.10


Når du vælger en profil med konstant bitrate (CBR), så viser afsnittet Filstørrelse en drop-ned-liste, hvor du kan vælge den ønskede Videobitrate. Det er ligesom i ver <= 0.9.8. Du vælger den bitrate videoen skal indkodes med dor hele videoen.

Filrenderingsdialog - ver 0.9.8


DVD-rendering - tidligere versioner

DVD-rendering producerer filer, som er kompatible med programmer til lave DVD'er. MPEG2-filer oprettet med profiler til filrendering har mindre chance for at være kompatible med DVD-programmer. Se Variabel bitrate og Konstant bitrate for information om kvalitetsindstillinger. For DVD VBR betyder lavere tal for Videokvalitet bedre kvalitet.

Bemærk, at denne funktion ikke opretter et DVD-filsystem. Den laver blot DVD-kompatible MPEG2-filer, som kan bruges med programmer til at lave DVD'er. Hvis du markerer tilvalget Åben DVD-guide efter generering, så åbnes DVD-guiden, som du kan bruge til at oprette et DVD-filsystem (i .ISO-format). DVD-guiden kan også åbnes fra Menuen Fil.

Opret kapitelfil baseret på hjælpelinjer aktiverer kapitelmarkeringer på din DVD. Kapitler fungerer sammen med DVD-afspillerens "næste"- og "forrige"-knap, og du kan opbygge menuer til at vælge scener. For at oprette kapitler skal du bruge hjælpelinjer i projektets tidslinje til at markere hvert kapitel.

Kdenlive DVD rendering.png

Websteder - tidligere versioner

Kdenlive WebSites rendering.png

Mobile enheder - tidligere versioner

Kdenlive Mobile devices.png

Opret tilpassede renderingsprofiler

Du kan oprette dine egne tilpassede renderingsprofiler ved at klikke på knappen, som er fremhævet i skærmbilledet herunder

Custom render profiles.png

Dette vil åbne dialogen Gem profil (også vist i ovenstående skærmbillede)og feltet Parametre vil være udfyldt med renderingsparametrene for den profil, som var markeret da du klikkede på knappen Icon-document-new.png. Du kan redigere parametrenes værdier og gemme din egen tilpassede renderingsprofil.

Parametrene i renderingsprofiler er "melt"-parametre. Tjek melts dokumentation for en forklaring af deres betydning eller skriv melt -help i en kommandolinje.

Skærmbillederne herover viser dialogen Gem profil, som den ser ud i vers a= 0.9.4 af Kdenlive.

I versioner >= 0.9.5 er der en forbedret version af dialogen Gem profil (se herunder), som lader di tilpasse de bitrater, der skal kunne vælges i renderingsprofilen.

Kdenlive Custom render profile 0.9.5.png

Se også Parametre til renderingsprofiler - hvordan de læses

Rendering i batchtilstand

Hvis du har mange opgaver, der skal renderes, så kan du bruge Kdenlive til at oprette renderingsscripts, som du kan samle sammen og udføre i batchtilstand i løbet af natten. Se Rendering med brug af renderingsscripts.

Du kan også starte renderingen af et projekt, og når det er begyndt at køre i Job køen kan du trække renderingsvinduet ud af syne og fortsætte med at redigere projektet eller indlæse et nyt projekt og også rendere det. Det næste startede renderingsjob vil komme i Job køen. Redigerer du et projekt efter at renderingsjobbet er lagt i køen, så påvirker det ikke dette renderingsjob.

Kdenlive Rendering job queue.png

Rendering med brug af hjælpelinjer

Dette gør brug af hjælpelinjer til at definere et område af projektet, som skal renderes. Se Rendering ved brug af hjælpelinjer og renderingsscripts.

Rendering ved brug af tilvalget Valgt zone

Hvis du aktiverer radioknappen Valgt zone nederst i renderingsdialogen, så vil Kdenlive kun rendere den del af projektet, som er inkluderet i en markeret zone. Se Opret zoner i projektmonitoren

Renderingsoverlægning

Kdenlive Render overlay.png

Dette tilvalg lægger en tidskode eller frametæller over den renderede video. Overlægningen gælder hele det renderede projekt. Alternativt kan du bruge effekten Dynamisk tekst til at overlægge udvalgte områder af videoen.

result af renderingsoverlægning


Eksport af metadata

Markér dette, hvis du vil have de metadata, som du indgav i ProjektindstillingerMetadata placeret i den renderede fils metadata.

I version 0.9.6 til Linux skal du dobbeltklikke i dataområdet i et metadatafelt for at kunne indgive data i feltet.

Billedet viser metadata-indstillinger for et projekt: Kdenlive project settings metadata.png

Dette er metadata i det resulterende klip (renderet med Eksportér metadata markeret). Kdenlive Clip properties metadata res.png


$ ffprobe dog_rotated_meta_data.mp4
Metadata:
  major_brand   : isom
  minor_version  : 512
  compatible_brands: isomiso2avc1mp41
  title      : Bailey
  encoder     : Lavf53.21.1
  copyright    : VSF

Dette viser en fejl i v. 0.9.4 af Kdenlive — den fulde titel bliver ikke indført i metadata — den afskæres ved det første mellemrum. Dette er blevet rettet i v. 0.9.5 af Kdenlive som Mantis nr. 2996.

Afkrydsningsfeltet Eksportér lyd

Dette er et usædvanligt afkrydsningsfelt. I stedet for den normale til/fra-opførsel skifter Eksportér lyd imellem tre valgmuligheder.

Kdenlive Export audio check box crop.png Kdenlive export audio checked ubuntu.png Kdenlive export audio unchecked ubuntu.png

Som om det ikke var forvirrende nok, så kan valgmuligheden Eksportér lyd (automatisk) se ud på forskellige måder afhængigt af distribution, dit skrivebordsmiljø og tema. Se tre eksempler herunder:
Kdenlive Export audio check box crop.png Kdenlive export audio automatic dashed.png Kdenlive export audio automatic nocheck.png

Uanset hvordan afkrydsningsfeltet ser ud med Eksportér lyd (automatisk) valgt, så kan du være sikker p, at den valgmulighed du ser er den, der er aktiveret.

Hvad betyder de tre valgmuligheder så?

Eksportér lyd (automatisk) betyder detektér et eventuelt lydspor og skriv det, hvis det findes.

Når Eksportér lyd er markeret, så skrives der et lydspor til den renderede fil, hvad enten der er et lydspor eller ej.

Når Eksportér lyd er slået fra, så skrives der intet lydspor til den renderede fil.

Forskellen mellem at vælge Eksportér lyd eller Eksportér lyd (automatisk) kan ses i situationer, hvor du har en video men intet lydspor i tidslinjen og hvor videoen selv heller ikke har et lydspor. Et eksempel på sådan en situation vises i skærmbilledet herunder.

Kdenlive Video with no audio.png

I denne situation vil den renderede fil ikke have et lydspor hvis du renderer med Eksportér lyd (automatisk) (resultat 1 i skærmbilledet herunder); hvis du derimod renderer med Eksportér lyd, så vil den renderede fil indeholde et lydspor — sporet vil dog være tomt (resultat 2 i skærmbilledet herunder).

Kdenlive Render export audio auto vs just checked2.png

FFprobe på en fil genereret fra et lydløs spor med Eksportér lyd (automatisk). Bemærk at der kun er en strøm — Stream #0.0 — en videostrøm. Kdenlive detekterede at der ikke var noget lydspor og skrev derfor ikke et.

$ ffprobe dog_rotated_exp_audio_auto.mp4
Metadata:
  major_brand   : isom
  minor_version  : 512
  compatible_brands: isomiso2avc1mp41
  encoder     : Lavf53.21.1
Duration: 00:00:03.62, start: 0.000000, bitrate: 12592 kb/s
Stream #0.0(und): Video: h264 (High), yuv420p, 1280x720 [PAR 1:1 DAR 16:9], 12587 kb/s, 27.83 fps, 27.83 tbr, 30k tbn, 55.66 tbc

FFprobe på en fil genereret fra et lydløs spor med Eksportér lyd markeret. Bemærk to strømme — Stream #0.0 og Stream #0.1 — den sidste er en aac-lydstrøm. Vi tvang Kdenlive til at skrive et lydspor, selv om der ikke var noget lydspor at skrive.

$ ffprobe dog_rotated_exp_audio.mp4
Metadata:
  major_brand   : isom
  minor_version  : 512
  compatible_brands: isomiso2avc1mp41
  encoder     : Lavf53.21.1
 Duration: 00:00:03.62, start: 0.000000, bitrate: 12598 kb/s

Stream #0.0(und): Video: h264 (High), yuv420p, 1280x720 [PAR 1:1 DAR 16:9], 12587 kb/s, 27.83 fps, 27.83 tbr, 30k tbn, 55.66 tbc
Stream #0.1(und): Audio: aac, 48000 Hz, stereo, s16, 2 kb/s

I tilfælde, hvor der er et lydspor ... Kdenlive Video plus Audio in seperate tracks.png

Rendering med Eksportér lyd slået fra vil producere en fil uden lydspor — resultat 4 i skærmbilledet herover. Både Eksportér lyd (automatisk) (resultat 3 i skærmbilledet herover) og Eksportér lyd vil producere filer med lydspor.

Kodertråde

Kdenlive Encoder threads.png

Bestemmer værdien af Kodertråde som videregives til melt. Til kodning til visse codecs, nemlig MPEG-2, MPEG-4, H.264 og VP8 kan Kdenlive bruge mere end en tråd og kan således gøre brug af flere cores. Forøg dette tal for at udnytte denne funktion på multi-core-maskiner. Se melt doco - threads og melt FAQ.

Drop-ned-listen Scanner

Kdenlive Render scanning.png

Dette tilvalg kontrollerer indstillingen for frame-scanning, som den renderede fil vil få. Valgmuligheder er "Gennemtving progressiv", "Gennemtving interlacet" og "Automatisk".

"Automatisk" får den renderede fil til at få den indstilling for scanning, som er defineret i projektindstillingerne. Brug de andre valgmuligheder til at forbigå projektindstillngens værdi.


This page was last edited on 30 September 2019, at 04:56. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.