Kdenlive/Manual/QuickStart/da: Difference between revisions

    From KDE UserBase Wiki
    No edit summary
    No edit summary
    Line 59: Line 59:
    <br style="clear: both;"/>
    <br style="clear: both;"/>


    <span class="mw-translate-fuzzy">
    [[File:Kdenlive Quickstart-Overlap-Clips.png|thumb|left|Overlappende klip]]
    [[File:Kdenlive Quickstart-Overlap-Clips.png|thumb|left|Overlappende klip]]
    For at tilføje en ''overgang'' imellem Spoon og Billard, så skal de to klip overlappe. For at være nøjagtig, så skal det andet klip være under eller over det første, og det første klip skal slutte nogle billeder efter at det andet klip starter. Det hjælper at zoome ind, indtil mærkerne for enkelte billeder dukker op. Det er også en fordel altid at bruge samme varighed af overgangen, for eksempel fem billeder som her.
    For at tilføje en ''overgang'' imellem Spoon og Billard skal de to klip overlappe. For at være nøjagtig, så skal det andet klip være under eller over det første, og det første klip skal slutte nogle billeder efter at det andet klip starter. Det hjælper at zoome ind, indtil mærkerne for enkelte billeder dukker op. Det er også en fordel altid at bruge samme varighed af overgangen, i dette eksempel fem billeder.
    </span>


    Du kan zoome ind ved enten at bruge <menuchoice>Zoom-skyderen</menuchoice> for neden i '''Kdenlives''' vindue eller med <keycap>Ctrl + Musehjul</keycap>. '''Kdenlive''' vil zoome omkring tidslinjemarkøren, så den skal først sættes til den position, som du vil se forstørret; så kan du zoome ind.
    Du kan zoome ind ved enten at bruge <menuchoice>Zoom-skyderen</menuchoice> for neden i '''Kdenlives''' vindue eller med <keycap>Ctrl + Musehjul</keycap>. '''Kdenlive''' vil zoome omkring tidslinjemarkøren, så den skal først sættes til den position, som du vil se forstørret; så kan du zoome ind.

    Revision as of 13:34, 21 December 2014

    Quick Start

    Lav et nyt projekt

    Kdenlives mappestruktur

    Første skridt er at lave en ny (tom) mappe. Jeg vil kalde den quickstart-tutorial/ i denne vejledning. Anskaf så nogle videoklip; du kan fx downloade dem på kdenlive-tutorial-videos-2011-avi.tar.bz2 (7 MB)[1] og udpakke dem til fx undermappen quickstart-tutorial/Videos/ i projektmappen.

    Billedet til venstre viser den foreslåede mappestruktur: Hvert projekt har sin egen mappe med videofiler i undermappen Videos, lydfiler i mappen Audio osv. (læs mere)

    (Vejledningen antage herefter, at du bruger de nævnte eksempelvideoer, med den virker osgå med andre.)


    Dialogen til nye projekter

    Åbn Kdenlive og lav et nyt projekt (Fil -> Ny).

    Vælg projektmappen (quickstart-tutorial/), som du lavede tidligere og vælg er passende projektprofil. Videofilerne, som du hentede ovenfor er 720p, 23.98 fps.[2] Hvis du bruger dine egne filer og ikke ved, hvilken profil, du skal bruge, så vil Kdenlive foreslå en passende en når det første klip bliver tilføjet[3], så du behøver ikke at vælge noget i dette felt.


    Tilføj klip

    Projekttræet: Tilføj videoklip

    Nu da projektet er klart, så lad os begynde med at tilføje nogle klip (dem du downloadede). Dette sker ved hjælp af Projekttræ-visningen; et klik på ikonet Tilføj klip åbner en fildialog, mens et klik på den lille pil giver dig en liste med andre slags klip, som også kan tilføjes. Videoklip, lydklip, billeder og andre Kdenlive-projekter kan tilføjes via den almindelige Tilføj klip-dialog.


    Kdenlive 0.8 med eksempelfilerne i vinduet

    Efter at have indlæst klippene vil Kdenlive se nogenlunde sådan ud. Øverst til venstre er det allerede kendte projekttræ. Til højre for det er monitorer, som viser video: Klipmonitoren viser video fra de oprindelige klip; projektmonitoren viser, hvordan den resulterende video vil se ud med alle effekter og overgange anvendt. Den tredje vigtige ting er tidslinjen (under monitorene). Det er her videoklippene vil blive redigeret. Der er to forskellige slags spor, Video og Audio. Videospor kan indeholde enhver slags klip, også lydspor — men trækker du et videoklip til Audio-sporet, så vil kun lyden blive brugt.


    Gem et Kdenlive-projekt

    Lad os gemme arbejdet med menuen Fil -> Gem. Dette gemmer projektet, dvs. hvor vi placerede klippene på tidslinjen, hvilke effekter vi anvendte og så videre. Det kan ikke spilles.[4] Processen med at lave den endelige video kaldes generering.


    Tidslinjen

    Se også manualens afsnit om tidslinjen

    Nu kommer den egentlige redigering. Projektets klip kombineres til det endelige resultat på tidslinjen. Du henter dem ved træk og slip: Træk Napoli fra projekttræet og slip den på tidslinjen.

    De første klip på tidslinjen

    Vi får også brug for noget bestik, så træk også Spoon over på det første spor. Træk så Napoli til begyndelsen af tidslinjen (ellers vil den genererede tidslinje starte med nogle sekunders sort skærm) og træk Spoon, så den ligger lige efter Napoli, sådan at det ser ud som på billedet til venstre. (Jeg har zoomet ind med Ctrl + musehjul.)


    Tidslinjemarkøren

    Du kan allerede se en forhåndsvisning af resultatet ved at taste Mellemrum (eller klikke på knappen Afspil i projektmonitoren). Du vil se Napoli umiddelbart fulgt af Spoon. Hvis tidslinjemarkøren ikke er ved begyndelsen, så vil projektmonitoren starte et eller andet sted i midten; du kan flytte markøren ved at trække den enten i tidslinje-linealen eller i projektmonitoren. Hvis du foretrækker tastaturgenveje, så gør Ctrl + Home det samme for den aktive monitor. (Vælg Projektmonitor hvis den ikke allerede er valgt før du bruger denne genvej.)


    Markøren til at ændre størrelse

    Føj nu klippet Billard til tidslinjen. I de første 1,5 sekunder sker der ingenting i klippet, så det bør måske klippes for at undgå, at videoen bliver kedelig. En nem måde[5] at gøre dette er at flytte tidslinjemarkøren til den ønskede position (dvs. til det sted, hvor du vil klippe videoen), og så trække i videoklippets venstre kant, når markøren til ændring af størrelsen dukker op. Den vil hægte sig til tidslinjemarkøren, når du flytter den tæt nok på.


    Overlappende klip

    For at tilføje en overgang imellem Spoon og Billard skal de to klip overlappe. For at være nøjagtig, så skal det andet klip være under eller over det første, og det første klip skal slutte nogle billeder efter at det andet klip starter. Det hjælper at zoome ind, indtil mærkerne for enkelte billeder dukker op. Det er også en fordel altid at bruge samme varighed af overgangen, i dette eksempel fem billeder.

    Du kan zoome ind ved enten at bruge Zoom-skyderen for neden i Kdenlives vindue eller med Ctrl + Musehjul. Kdenlive vil zoome omkring tidslinjemarkøren, så den skal først sættes til den position, som du vil se forstørret; så kan du zoome ind.


    Overgangsmarkøren

    Nu, hvor klippene overlapper kan du tilføje en overgang. Det gør du ved at højreklikke på det øverste klip og vælge Tilføj overgang eller lettere, ved at klikke på den grønne trekant som dukker op i det nederste venstre hjørne af klippet Spoon. Dette vil som standard tilføje en dissolve-overgang, som i dette tilfælde er det bedste, da skeen ikke skal bruges til at spille med alligevel.

    Dissolve-overgange fader det første klip ind i det næste. Se også manualens afsnit om overgange.


    Lad os nu tilføje det sidste klip, Piano, og igen anvende en dissolve-overgang. Hvis du føjer den til tidslinjens første spor, så skal du klikke i det nye klips nederste venstre hjørne for at tilføje overgangen til det forrige klip.



    Effekter

    List over effekter

    Klaveret kan blive farvelagt ved at tilføje en effekt til det. Vælg klippet Piano og dobbeltklik på effekten RGB justering i Effektliste. Hvis denne ikke er synlig, så kan du bringe den frem ved hjælp af menuen Vis -> Effektliste.


    Når effekten er blevet tilføjet, vil dens navn blive føjet til klippet i tidslinjen. Det vil også blive vist i Effektstak-visningen.


    Effektstak med RGB justering

    For at give billedet en varm gul-orange tone, passende til den behagelige aften, så skal blå reduceres og rød og grøn fremhæves.

    Værdierne i Effektstak-visningen kan ændres ved brug af skyderne (midterste museknap sætter dem tilbage til standardværdierne), eller ved at skrive en værdi direkte efter dobbelt-klik på tallet til højre for skyderen.

    Effekter kan også tilføjes med ikonet Tilføj ny effekt (indrammet i billedet til venstre) i Effektstak-visningen; det refererer altid til det klip i tidslinjen, som aktuelt er markeret. Ved at fjerne fluebenet fra en effekt bliver den midlertidigt slået fra (dens indstillinger bevares dog), dette er fx nyttigt for effekter, som kræver masser af regnekraft, så de kan slås fra under redigering og slås til igen til generering.

    For nogle effekter, som den der er blevet brugt her, er det muligt at tilføje keyframes. Det indrammede ur-ikon indikerer dette. Keyframes bruges til at ændre effektens parametre over tid. I vort klip lader dette os fade klaverets farver fra en varm aftenfarve til en kold nattefarve.


    Keyframes til effekter

    Efter at have klikket på ikonet Keyframe (det indrammede ur-ikon i forrige billede) bliver Effektstak-visningen omarrangeret. Som standard vil der være to keyframes, en i begyndelse af klippet i tidslinjen og et i slutningen. Flyt tidslinjemarkøren til enden af klippet i tidslinjen, sådan at projektmonitoren faktisk viser de nye farver, når du ændrer parametrene for keyframet i slutningen af klippet.

    Sørg for, at den sidste keyframe er valgt i effektstakkens liste. Så er du klar til at lade en dybblå farve flyde ud over klaveret.

    Flytte du tidslinjemarkøren til starten af projekter og spiller det (med Mellemrum-tasten eller med knappen Afspil i Projektmonitoren), så skulle klaveret nu ændre farve, som vi ønskede.

    Brug af keyframes var den vanskeligste del af denne vejledning. Hvis du klarede at gøre det, så vil du let kunne mestre Kdenlive!

    Se også manualens afsnit om effekter.


    Musik

    Lyden fader ud

    Eftersom klippene ikke har nogen lyd, så lad os søge efter nogle gode stykker musik i din lokale samling eller på websider som Jamendo. Lydklippet skal, efter at du har føjet det til, placeres i et Audio spor på tidslinjen.

    Lydklippets udstrækning på tidslinjen kan ændres på samme måde som for videoklip. Markøren vil automatisk hægte sig til slutningen af projektet. For at tilføje en udtoningseffekt til sidst i lydklippet (med mindre du fandt en fil med præcis den rette længde) kan du lade musen svæve over tidslinjeklippets øverste højre (eller venstre) hjørne og trække den grønne skive til den position, hvor udtoningen skal starte.[6]


    Generering

    Genereringsdialogen

    Blot et par minutter til, så er projektet færdigt! Klik på knappen Generér (eller vælg menuen Projekt -> Generér eller tast Ctrl + Enter) for at få vist dialogen som vises her til venstre. Vælg den ønskede outputfil for vor nye video med alle effekter og overgange, vælg MPEG4 (virker næsten overalt) og en bitrate på 2000k (jo højere bitrate, jo større outputfil og jo bedre kvalitet — men eftersom de anvendte klip har en bitrate på 2000k, så giver det ingen forbedring at vælge en højere bitrate), og klik på knappen Generér til fil.


    Genereringsfremskridt

    Efter nogle sekunder vil genereringen være overstået, og dit første Kdenlive-projekt færdigt. Tillykke!


    Referencer og noter

    1. Hvis du foretrækker Theora (hvilket du nok ikke gør, da Ogg Video sædvanligvis skaber problemer), så kan du i stedet downloade kdenlive-tutorial-videos-2011-ogv.tar.bz2.
    2. 720 er videoens højde, p står for progressiv scanning i modsætning til interlacet video og fps-tallet angiver antallet af hele billeder pr. sekund.
    3. Forudsat, at indstillingen Tjek om det først tilføjede klip matcher projektets profil under Diverse er sat til
    4. For fuldstændighedens skyld, så kan det spilles ved brug af melt ditprojekt.kdenlive, men sådan vil du næppe ønske at præsentere din færdige video, eftersom det (formentligt) er alt for langsomt. Desuden virker det kun, hvis melt er installeret.
    5. Når man skriver sådan, så antyder det, at der er flere måder at klippe videoer på; det er der faktisk også
    6. Den grønne skive er en genvej for at tilføje effekten Fade -> Udtoning Begge måder giver det samme resultat.