Kdenlive/Підручник/Меню «Перегляд»/Журнал скасування

    From KDE UserBase Wiki
    Revision as of 23:07, 23 September 2022 by Yurchor (talk | contribs)
    (diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
    Other languages:

    Меню «Перегляд» — Журнал скасування

    Іноді потрібно швидко відновити у проєкті стан, який він мав декілька змін до поточного стану. Замість виконання серії послідовних скасувань дій, ефективнішим є безпосередній перехід до пункту потрібної дії, якщо ви можете просто її визначити.

    Рисунок 1

    Це панель, якою керує пункт меню ПереглядЖурнал скасування. Він відкриває придатне до швартування вікно, у якому буде показано список усіх змін, які було внесено до вашого проєкту у порядку їхнього внесення. Коли вперше відкривається файл проєкту, вікно виглядає так, як на Рис. 1.


    Рисунок 2

    Пункт кожної дії, яку ви виконуєте додаватиметься до списку, як це показано на Рис. 2. Зауважте, що пункт найостаннішої дії буде підсвічено.


    Рисунок 3

    У нашому прикладі, якщо ви хочете скасувати останні три дії одним клацанням кнопкою миші, вам достатньо клацнути на пункті Створити кольоровий кліп, і усі три зміни буде скасовано одразу. У цей момент, якщо вам не подобається результат скасовування, ви можете дуже просто повторити дії клацанням на будь-якому з пунктів у списку.


    Рисунок 4

    Втім, якщо ви вирішите, що повернення до запису Створити кольоровий кліп є корисним для редагування проєкту і потім внесете якусь зміну до проєкту, у дереві дій лишаться лише ті пункти, які передували позначеному пункту, як це показано на Рис. 3. Усі наступні дії буде вилучено з буфера, а доступ до них буде втрачено. Пункти попередніх дій буде замінено новими пунктами дій, які ви виконуватимете. Див. результат на Рис. 4.


    Рисунок 5

    Кожного разу, коли ви зберігатимете ваш проєкт, поряд із пунктом, на якому проєкт було збережено, з'являтиметься позначка-стрілка із хрестиком. На Рис. 5 показано три додаткові дії, які було виконано після збереження файла (відповідний пункт позначено). Після збереження файла ви не втратите можливості повернутися до пунктів змін, які було внесено до збереження.