Revision as of 20:42, 6 May 2013 by Dimkard (talk | contribs) (Created page with "* [https://mail.kde.org/mailman/listinfo/kimageshop Λίστα αλληλογραφίας του Krita]")

Krita/el


Krita 2.4 με τον δακτύλιο γρήγορης πρόσβασης που βρίσκεται στο δεξί κλικ -- η ζωγραφιά είναι του Tyson Tan
το λογότυπο του Krita (από το 2.4)
Krita, η εφαρμογή ψηφιακής σχεδίασης και ζωγραφικής του KDE

Σχεδιασμένο για ψηφιακή ζωγραφική, concept art, κόμικς και δημιουργία υφών, με πρότυπο τα υπάρχοντα πραγματικά εργαλεία ζωγραφικής. Πλούσιο σε χαρακτηριστικά, με εργονομικό και ευέλικτο γραφικό περιβάλλον.

Επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Krita για ενημερώσεις ανάπτυξης Krita.org


Εισαγωγή

Το Krita είναι μια ελεύθερη και συμβατή με πολλές πλατφόρμες εφαρμογή δημιουργικότητας για ψηφιακή ζωγραφική, διαχείριση εικόνων, concept art, κόμικς και δημιουργία υφών. Ακολουθεί το πρότυπο των υπαρχόντων υλικών και ροών εργασίας ζωγραφικής του πραγματικού κόσμου, αλλά περιλαμβάνει επίσης και λειτουργίες όπως στρώματα, φίλτρα, σχεδιασμό vector path, τυπογραφία, και ενσωματωμένη υποστήριξη διαχείρισης χρωμάτων. Το Krita είναι μια εφαρμογή του KDE βασισμένη στην πλατφόρμα του Calligra.

Χαρακτηριστικά

 • Σχεδιασμένο με προσανατολισμό στη ζωγραφική και στο σχέδιο
 • Πρόσβαση με δεξί κλικ στον τροχό των χρωμάτων, το ιστορικό των χρωμάτων και

τα αγαπημένα πινέλα

 • Σύστημα πινέλων, προσαρμόσιμο σε μεγάλο βαθμό
 • Στρώματα με διάφορες επιλογές μίξης, συμπεριλαμβανομένων του ελέγχου του πολλαπλασιασμού, της επικάλυψης και της αδιαφάνειας
 • Δυνατότητα δημιουργίας διανυσματικών στρωμάτων με σύνθετα αντικείμενα και επεξεργάσιμα κείμενα
 • Υποστήριξη αυτόματης αποθήκευσης
 • Παραμετροποιήσιμη γραμμή εργαλείων, συντομεύσεις και πίνακες σύρσιμου και απόθεσης (drag n drop)
 • Ευρεία γκάμα υποστηριζόμενων μορφών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων του GIMP και του Adobe Photoshop
 • Ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης χρωμάτων, υποστήριξη μετατροπή χώρου χρωμάτων, RGB, CMYK και L*a*b, κλπ.
 • Επεκτάσιμο μέσω σεναρίων OpenShiva, Python και Ruby
 • Συμβατό με πολλές πλατφόρμες, υποστηρίζει διάφορες διανομές GNU/Linux, FreeBSD, Microsoft Windows και Mac OSX

Διεπαφή

Το Krita έχει ένα ιδιαίτερα ευέλικτο και φιλικό προς τον χρήστη γραφικό περιβάλλον. Εγγυάται στους χρήστες την ελευθερία να παραμετροποιούν τη γραμμή εργαλείων τους, τις συντομεύσεις και συγκεκριμένες επιλογές εργαλείων μέσω προσαρτήσιμων πινάκων, με καρτέλες και δυνατότητες σύρσιμου και απόθεσης. Ένας δακτύλιος εισαγωγής, διαθέσιμος με δεξί κλικ, παρέχει γρήγορη πρόσβαση στον επιλογέα χρωμάτων, το ιστορικό χρωμάτων και τα αγαπημένα σύνολα από πινέλα, παρέχοντας μια βολική, υπέροχη εμπειρία χρήσης. Ο παραμετροποιημένος χώρος εργασίας μπορεί να αποθηκευθεί και να φορτωθεί ανάλογα με τις διάφορες εργασίες.

Γραμμές εργαλείων

Το Krita επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν δεξί κλικ και να παραμετροποιούν εύκολα τις γραμμές εργαλείων. Υπάρχουν δυο γραμμές εργαλείων στο Krita: Η γραμμή εργαλείων "Αρχεία" και η "Πινέλα και υλικά". Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε οποιαδήποτε λειτουργικότητα από τις γραμμές εργαλείων, να αλλάξετε τη θέση του κειμένου, το μέγεθος των εικονιδίων καθώς και τη σειρά. Το κείμενο των εικονιδίων μπορεί να αλλάξει ή να επικαλυφθεί αναθέτοντας οποιοδήποτε εικονίδιο επιθυμείτε σε αυτά (με το χώρο εργασίας KDE Plasma εγκατεστημένο). Κατά τη διάρκεια της παραμετροποίησης των γραμμών εργαλείων, παρέχεται δυνατότητα αναζήτησης στη λίστα των λειτουργιών.

Συντομεύσεις

Οι συντομεύσεις μπορούν να τροποποιηθούν εύκολα στο Krita. Μπορείτε να αναθέσετε μια βασική συντόμευση και επίσης μια εναλλακτική με μια μόνο εντολή. Κατά τη διάρκεια της παραμετροποίησης των συντομεύσεων, υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης στη λίστα των εντολών. Ο χρήστης θα ειδοποιηθεί σε περίπτωση εντολών που έρχονται σε σύγκρουση.

Προσαρτήσεις

Οι προσαρτήσεις είναι πινάκες εργαλείων επιλογών του Krita, με δυνατότητες σύρσιμου-απόθεσης. Μπορείτε να τις τοποθετήσετε όπου θέλετε και να τους αλλάξετε μέγεθος είτε κάθετα είτε οριζόντια. Πολλαπλές προσαρτήσεις μπορούν να ομαδοποιηθούν σε έναν διαμοιραζόμενο χώρο και να εναλλάσσεστε μεταξύ αυτών με καρτέλες. Κάνοντας δεξί κλικ στην περιοχή του τίτλου οποιουδήποτε πίνακα μπορείτε εύκολα να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε πίνακες από μια πλήρη λίστα. Μια προσάρτηση μπορεί επίσης να συμπτυχθεί για να κερδίσετε χώρο όταν αυτή δε χρησιμοποιείται.

Παλέτα

Υπάρχουν δυο είδη παλετών στο Krita: η συνήθης παλέτα παρουσίασης χρωμάτων που αποτελεί προσάρτηση και η όχι και τόσο συνήθης παλέτα γρήγορης πρόσβασης στον επιλογέα χρωμάτων, στο ιστορικό χρωμάτων και τα αγαπημένα πινέλα. Η συγκεκριμένη παλέτα γρήγορης πρόσβασης μπορεί να κληθεί με δεξί κλικ οπουδήποτε στον καμβά, απελευθερώνοντας τον καλλιτέχνη από διακοπές κατά τη μετάβαση μεταξύ χρωμάτων και εργαλείων, παρέχοντας μια συναρπαστική εμπειρία χρήσης. Τα αγαπημένα πινέλα μπορούν να προστεθούν στην παλέτα κάνοντας κλικ στο κουμπί της γραμμής εργαλείων Αποθήκευση στην παλέτα.

Σύστημα πινέλων

Το Krita έχει ένα πανίσχυρο και προσαρμόσιμο σε μεγάλο βαθμό σύστημα πινέλων, βασισμένο στα πρότυπα των διαφόρων σχεδιαστικών εργαλείων του πραγματικού κόσμου. Στις επιλογές πινέλων οι διάφοροι τύποι πινέλων ομαδοποιούνται χωριστά, κάθε ένα από τα οποία έχει δεκάδες συγκεκριμένες επιλογές που επιτρέπουν στους χρήστες να τα προσαρμόζουν διεξοδικά.

Κατά τη διάρκεια της χρήσης του εργαλείου του πινέλου ("Σχεδίαση με πινέλα" στη γραμμή εργαλείων), μπορείτε να αλλάζετε πινέλα κρατώντας πατημένο το Shiftκαι σέρνοντας την κορυφή του πινέλου οριζόντια στον καμβά. Κρατώντας πατημένο το Ctrl μεταβαίνετε προσωρινά στον επιλογέα χρωμάτων. Κρατώντας πατημένο το μεσαίο πλήκτρο μπορείτε να μετακινήσετε τον καμβά. Δεξί κλικ για γρήγορη παλέτα. Στην γραμμή εργαλείων πινέλων του Krita επίσης βρίσκονται κυλίσεις για Αδιαφάνεια, Ροή και Μέγεθος, αλλά επειδή μόνο δυο μπορούν να εμφανίζονται ταυτόχρονα, μπορείτε να πατάτε το πλήκτρο συν για εναλλαγή μεταξύ των διαφόρων κυλίσεων.

Σταθερά πινέλα

 1. Πινέλα εικονοστοιχείων (κανονικά)
 2. Πινέλα κηλίδων
 3. Πινέλα αντίγραφου
 4. Πινέλα φίλτρου
 5. Αγκαθωτά πινέλα
 6. Συρμάτινα πινέλα

Πειραματικά πινέλα

 1. Πινέλα κιμωλίας
 2. Πινέλα κηλίδων χρώματος
 3. Πινέλα καμπύλης
 4. Πινέλα παραμόρφωσης
 5. Δυναμικά πινέλα
 6. Πειραματικά πινέλα
 7. Πινέλα καννάβου
 8. Πινέλα σωματιδίων
 9. Πινέλα σκίτσου
 10. Πινέλα σπρέι


Υποστηριζόμενοι τύποι αρχείων

Οι ακόλουθοι τύποι αρχείων μπορούν να ανοιχθούν απ' ευθείας από το Krita. Παρόλα αυτά, μπορείτε να αποθηκεύσετε απ' ευθείας, μόνο στους εγγενώς υποστηριζόμενους τύπους. Χρησιμοποιήστε την εξαγωγή για αποθήκευση αρχείων σε τύπους που δεν υποστηρίζονται εγγενώς. Ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα και το περιβάλλον κατασκευής, ορισμένοι τύποι αρχείων μπορεί να μην υποστηρίζονται.

Εγγενής φόρτωση και αποθήκευση

 1. Έγγραφο Krita (.kra)
 2. Εικόνα αρχειοθέτησης OpenRaster (.ora)
 3. Εικόνα PPM
 4. Εικόνα PGM
 5. Εικόνα PBM
 6. Εικόνα PNG
 7. Εικόνα JPEG
 8. Εικόνα Windows BMP
 9. Εικόνα XPM
 10. Εικόνα XBM
 11. Εικόνα TIFF
 12. Εικόνα EXR

Εισαγωγή και εξαγωγή

 1. Σχέδιo OpenDocument
 2. Εικόνα Photoshop (.psd)
 3. Εικόνα GIMP (.xcr)
 4. Έγγραφο PDF
 5. Εικόνα GIF
 6. Ακατέργαστη εικόνα Nikon NEF
 7. Ακατέργαστη εικόνα Canon CR2
 8. Ακατέργαστη εικόνα Sony SR2
 9. Ακατέργαστη εικόνα Canon CRW
 10. Ακατέργαστη εικόνα Pentax PEF
 11. Ακατέργαστη εικόνα Sigma X3F
 12. Ακατέργαστη εικόνα Kodak KDC
 13. Ακατέργαστη εικόνα Minolta MRW
 14. Ακατέργαστη εικόνα Sony ARW
 15. Ακατέργαστη εικόνα Kodak K25
 16. Ακατέργαστη εικόνα Kodak DCR
 17. Ακατέργαστη εικόνα Olympus ORF
 18. Ακατέργαστη εικόνα Panasonic
 19. Ακατέργαστη εικόνα Panasonic raw2
 20. Ακατέργαστη εικόνα Fuji RAF
 21. Ακατέργαστη εικόνα Sony SRF
 22. Αρνητικό Adobe DNG
 23. Εικόνα SVG
 24. συμπιεσμένη εικόνα SVG
 25. Εικόνα WMF
 26. Εικόνα Wordperfect / Drawperfect
 27. Σχέδιο Karbon14
 28. EPS
 29. Έγγραφο PS

Προσχέδιο εγχειριδίου του Krita 2

Το Kritaχρειάζεται νέο εγχειρίδιο: το εγχειρίδιο 1.6 είναι εντελώς απαρχαιωμένο. Μπορείτε να βρείτε την προσπάθεια για δημιουργία προσχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εγχειρίδιο του Krita 2 και να βοηθήσετε με νέο περιεχόμενο.

Λήψη του Krita

Το Krita μπορείτε να το λάβετε ως τμήμα της Σουίτας Calligra.

Περισσότερες πληροφορίες

Krita]

Hints, Tips and Tutorials

Tutorials on UserBase


Video tutorials

Comics with Krita DVD Tutorial


This page was last edited on 24 February 2018, at 08:40. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.