Kubuntu/Advanced/tr: Difference between revisions

    From KDE UserBase Wiki
    (Created page with "* Yazılım kendi geliştirme takımları tarafından bir program için verilen destek seviyesi. * Programın uyumluluğu [http://www.ubuntu.com/about/about-ubuntu/our-philoso...")
    (Updating to match new version of source page)
     
    (48 intermediate revisions by 2 users not shown)
    Line 13: Line 13:
    ==== Grafiksel İstemciler ====
    ==== Grafiksel İstemciler ====


    Öntanımlı olarak '''Kubuntu''', '''Muon''' adında mükemmel bir paket yöneticisi ile birlikte gelir. '''Muon''' uygulama yükleyip kaldırmak için grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) içeren gelişmiş bir programdır.
    Öntanımlı olarak '''Kubuntu''', '''Muon Keşfet''' adında mükemmel bir paket yöneticisi ile birlikte gelir. '''Muon Keşfet''' uygulama yükleyip kaldırmak için grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) içeren gelişmiş bir programdır.
    Güncelleştirmeler için sizi otomatik olarak uyarır (sağ alt köşede), ancak istediğiniz her an yeni paketleri <menuchoice>KickOff->Bilgisayar->Muon Keşfet</menuchoice> yolunu izleyerek veya <menuchoice>KickOff</menuchoice> Arama Çubuğu'na '''''Muon''''' yazarak açtıktan sonra yükleyebilirsiniz. Sonuçlar listelendikten sonra <menuchoice>Muon Keşfet</menuchoice> seçin.
    Güncelleştirmeler için sizi otomatik olarak uyarır (sağ alt köşede), ancak istediğiniz her an yeni paketleri '''KickOff''' arama çubuğu'na ''Muon'' yazarak açtıktan sonra yükleyebilirsiniz. Sonuçlar listelendikten sonra '''Muon Keşfet''' seçin.
    Eğer Ubuntu tarzı "Yazılım Merkezi" isterseniz, '''Muon''' içerisinden yüklemeniz gerekecektir.  
    Eğer Ubuntu tarzı "Yazılım Merkezi" isterseniz, '''Muon''' içerisinden yüklemeniz gerekecektir.  


    İki paket yöneticisi de kurmak istediğiniz uygulamanın çalışabilmesi için gerekli yazılımlar (paketler) olan gerekli bağımlılıklar hakkında bilgi sağlayabilir. Bu bilgi edinildikten sonra, gerekli paketlerin indirilme işlemine başlanılacaktır. İndirme işlemi tamamlandığında yazılım kullanılabilir olacaktır. Kurulum bittikten veya güncellemeden sonra bilgisayarı başlatma gereksinimi çok nadir durumlarda olur. Bu gerekli olursa, isteğinize bağlı olarak yeniden başlatma uyarısı simge olaraak sistem çekmecesinde görülür.
    [[File:Muon_Discover.png|thumb|600px|center|Muon Keşfet]]


    '''Muon''', ayrıca artık gerekli olmayan yazılımların da kaldırılabilmesi için kolay bir yöntem sunar.  
    '''Muon Keşfet''', kurmak istediğiniz uygulamanın çalışabilmesi için gerekli yazılımlar (paketler) olan gerekli bağımlılıklar hakkında bilgi sağlayabilir. Bu bilgi edinildikten sonra, gerekli paketlerin indirilme işlemine başlanılacaktır. İndirme işlemi tamamlandığında yazılım kullanılabilir olacaktır. Kurulum bittikten veya güncellemeden sonra bilgisayarı başlatma gereksinimi çok nadir durumlarda gereklidir. Bu gerekli ise, isteğinize bağlı olarak yeniden başlatma uyarısı simge şeklinde sistem çekmecesinde görülür.


    {{Tip/tr|Muon Keşfet'i Kickoff Uygulama Çalıştırıcı (K menü) ile başlattığınızda kaldırmak istediğiniz uygulamayı 'Yüklü' sekmesine tıklayın. Ardından 'Kaldır' tıkladığınızda Muon Keşfet uygulamayı kaldıracaktır.}}
    '''Muon Keşfet''', ayrıca artık gerekli olmayan yazılımların da kaldırılabilmesi için kolay bir yöntem sunar.  


    {{Tip/tr|Uygulamaları aramak için yukarıdaki filtreyi veya kategorileri kullanabilirsiniz. Uygulama bilgisi arama kutusunun altındaki alanda gösterilecektir. Kurmak istediğiniz uygulamaya tıklayın ve kurulumu başlatmak için 'Kur' seçin.}}
    {{Tip/tr|Muon Keşfet'i Kickoff Uygulama Çalıştırıcı (K menü) ile başlattığınızda kaldırmak istediğiniz uygulamayı kaldırmak için 'Yüklü' sekmesine tıklayın. Ardından 'Kaldır' tıkladığınızda Muon Keşfet uygulamayı kaldıracaktır.}}
     
    {{Tip/tr|Uygulamaları aramak için yukarıdaki filtreyi veya çubuğun altındaki kategorileri kullanabilirsiniz. Uygulama bilgisi arama kutusunun altındaki alanda gösterilecektir. Kurmak istediğiniz uygulamaya tıklayın ve kurulumu başlatmak için 'Kur' seçin.}}


    ==== Depolar ====
    ==== Depolar ====
    Line 38: Line 40:


    * Yazılım kendi geliştirme takımları tarafından bir program için verilen destek seviyesi.
    * Yazılım kendi geliştirme takımları tarafından bir program için verilen destek seviyesi.
    * Programın uyumluluğu [http://www.ubuntu.com/about/about-ubuntu/our-philosophy Ubuntu Özgür Yazılım Felsefesi]'ne uyum seviyesi.
    * Programın [http://www.ubuntu.com/about/about-ubuntu/our-philosophy Ubuntu Özgür Yazılım Felsefesi]'ne uyum seviyesi.
    <p></p>
    <p></p>


    More information about the Repositories is available on the [https://help.ubuntu.com/community/Repositories Ubuntu Community Help Wiki on Repositories] website.
    Depolar hakkında daha fazla bilgi [https://help.ubuntu.com/community/Repositories Depolar Hakkında Ubuntu Topluluk Yardım Vikisi] web sitesinde bulunabilir.
     
    Standart '''Kubuntu''' ÇalışanDVD, "Main" ve "Restricted" kategorilerinden bazı yazılımları içermektedir. Sisteminiz, bu depolar hakkında İnternet tabanlı konumlardan bilgi edindiğinde, kurulum için daha fazla uygulama kullanılabilir olacaktır. Öntanımlı kurulan yazılım paket yönetim araçlarını kullanarak, ÇalışanDVD kullanımı gerekmeksizin İnternet üzerinden doğrudan yazılımları keşfetmek, yüklemek ve güncellemek mümkündür.
     
    Depoları yönetme hakkında daha fazla bilgi için [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced/Repositories#Depolar.C4.B1_Y.C3.B6netme|Depoları Yönetme]] sayfasına bakın.


    The standard '''Kubuntu''' LiveDVD contains some software from the "Main" and "Restricted" categories. Once a system has information about the Internet-based locations for these repositories, more programs are available for installation. Using the software package management tools installed by default, it is possible to discover, install, and update any piece of software directly over the internet without the need for the LiveDVD.
    ==== PPA'lar (Kişisel Paket Arşivleri (Personal Package Archive)) ====


    For more information about managing repositories, click on [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced/Repositories#Managing_Repositories|Managing Repositories]]
    Kişisel Paket Arşivleri, Ubuntu kaynak paketlerinin [https://launchpad.net/codeofconduct Ubuntu Davranış Kuralları]'nı göz önüne alarak gönderi yapacağını söylemiş Ubuntu topluluğundaki herkese Launchpad tarafından bir apt deposu olarak derlenmesi ve dağıtılması için izin verir. Launchpad'in [https://launchpad.net/ubuntu/+ppas Kişisel Paket Arşivi] (PPA) üzerindeki yazılım, bir [http://www.gnupg.org/ GnuPG] (GPG) anahtarı gerektirir. Böylece sistem, paketlerin doğru kaynaktan geldiğine ve paketlerin derlemeden bu yana herhangi bir şekilde değişikliğine uğramadığına emin olur. GnuPG, güvenli iletişim ve veri depolamasını güvenli kılmak için bir GNU aracıdır.


    ==== PPAs (Personal Package Archive) ====
    {{Warning/tr|Kişisel Paket Arşivleri'nin içerikleri denetlenmemekte ve izlenmemektedir. Buradaki yazılımları kendi riskinizle yüklemektesiniz.}}


    Personal Package Archives allow any person in the Ubuntu community who has committed to observe the [https://launchpad.net/codeofconduct Ubuntu Code of Conduct] to upload Ubuntu source packages to be built and published as an apt repository by Launchpad. Software from Launchpad's [https://launchpad.net/ubuntu/+ppas Personal Package Archive] (PPA) requires a [http://www.gnupg.org/ GnuPG] (GPG) key so your system can verify that it's getting the packages from the correct source and that the packages have not been interfered with since they were built. GnuPG is GNU's tool for secure communication and data storage.
    PPA'lar hakkında daha fazla bilgi için [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced/Repositories#Managing_Personal_Package_Archives|Kişisel Paket Arşivlerini Yönetmek]] sayfasına bakın.


    {{Warning|The contents of Personal Package Archives are not checked or monitored. You install software from them at your own risk.}}
    ==== DEB Dosyalarını Kurmak/Kaldırmak ====


    For more information about PPAs, see [[Special:myLanguage/Kubuntu/Advanced/Repositories#Managing_Personal_Package_Archives|Managing Personal Package Archives]].
    '''Kubuntu''' ile ilişkilendirilmiş paket dosyaları ".deb" uzantısına sahiptir. Bunun sebebi '''Kubuntu''''nın Debian GNU/Linux ile yakından ilişkisinin bulunmasıdır. Bağımsız ".deb" dosyaları indirilip kurulabilir. Örneğin Humble Serileri, deb dosyalarını sunmaktadırlar. Bu işlem için yönetici yetkileri gereklidir.


    ==== Install/Uninstall .deb files ====
    {{Tip/tr|Kurulum sürecini başlatmak için ".deb" dosyasına basitçe sol tıklayın. Gerekli yönetim yetki talebini içeren parola sorgusu gösterilecektir.}}


    The package files associated with '''Kubuntu''' have the ".deb" suffix because of '''Kubuntu''''s close relationship with the Debian GNU/Linux distribution. Individual ".deb" files can be downloaded and installed. Humble Bundles, for instance, distribute debs. Administrative privileges are required.
    === Kaynaktan Yükleme ===


    {{Tip|Simply left-click on the ".deb" file to initiate the installation process. A prompt will appear for a password associated with the necessary administrative privilege.}}
    '''.tar.gz''' veya '''.tar.bz2''' uzantılı dosyalar "tarball"lar veya "kaynak" paketleri olarak bilinen paket dosyalarıdır. Bunlar Linux içerisinde yaygın şekilde kullanılırlar. Eğer depoların herhangi birinde doğal '''Kubuntu''' paketi bulunmuyorsa, kaynaktan derleyip kurmak mümkün. Yazılım derleme hakkında ipuçları için Ubuntu Viki'sindeki [https://help.ubuntu.com/community/CompilingSoftware Yazılım Derleme] sayfasına bakın.


    === Install from Source ===
    == Sürücüler ==  


    Files with the '''.tar.gz''' or '''.tar.bz2''' suffix are package files known as "tarballs" or "source" packages. These are widely used in Linux. If there is no native '''Kubuntu''' package available in any of the repositories, it may be possible to compile and install the package from source. For tips on compiling software, look at the [https://help.ubuntu.com/community/CompilingSoftware Compiling Software] page on the Ubuntu Wiki.
    Her İşletim Sistemi'nde  (Windows, Mac OS X ve Linux), bilgisayarınıza yüklediğiniz '''Sürücü''' adı verilen programlar bulunur. Bu sürücüler [[Special:MyLanguage/Kubuntu/Basic#Wireless|Kablosuz]] gibi yeni veya mevcut donanımları bilgisayarınızda kullanmanızı sağlar. Ayrıca NVIDIA, AMD gibi ekran kartınızı kullanmanızı ve bazen de ücretsiz olanlardan daha iyi çalışmasını sağlayan ücretsiz olmayan sürücüler de bulunmaktadır. '''Sürücü Yöneticisi''', bunları yüklemeniz için size yardım eder. Bunlar oyun, video veya resim düzenleme sürecini hızlandırabilir.


    [[Special:myLanguage/Kubuntu|Return Kubuntu Home]]
    [[Special:myLanguage/Kubuntu|Kubuntu Ana Sayfasına Dön]]
    [[Category:Kubuntu]]
    [[Category:Kubuntu/tr]]

    Latest revision as of 19:41, 20 January 2016


    Gelişmiş

    Kubuntu kurulumunuzu yeni yazılım paket kurulumları ile daha çok özelleştirebilirsiniz. Aşağıda, yeni paketler (yazılım) yüklemenin çeşitli yöntemlerini bulacaksınız.

    Yazılım Yönetimi

    Kubuntu içerisinde uygulama yönetmenin birden fazla yolu bulunuyor. Uygulama ekleme veya kaldırmanın uygun bir yolu bir paket yöneticisidir.

    Grafiksel İstemciler

    Öntanımlı olarak Kubuntu, Muon Keşfet adında mükemmel bir paket yöneticisi ile birlikte gelir. Muon Keşfet uygulama yükleyip kaldırmak için grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) içeren gelişmiş bir programdır. Güncelleştirmeler için sizi otomatik olarak uyarır (sağ alt köşede), ancak istediğiniz her an yeni paketleri KickOff arama çubuğu'na Muon yazarak açtıktan sonra yükleyebilirsiniz. Sonuçlar listelendikten sonra Muon Keşfet seçin. Eğer Ubuntu tarzı "Yazılım Merkezi" isterseniz, Muon içerisinden yüklemeniz gerekecektir.

    Muon Keşfet

    Muon Keşfet, kurmak istediğiniz uygulamanın çalışabilmesi için gerekli yazılımlar (paketler) olan gerekli bağımlılıklar hakkında bilgi sağlayabilir. Bu bilgi edinildikten sonra, gerekli paketlerin indirilme işlemine başlanılacaktır. İndirme işlemi tamamlandığında yazılım kullanılabilir olacaktır. Kurulum bittikten veya güncellemeden sonra bilgisayarı başlatma gereksinimi çok nadir durumlarda gereklidir. Bu gerekli ise, isteğinize bağlı olarak yeniden başlatma uyarısı simge şeklinde sistem çekmecesinde görülür.

    Muon Keşfet, ayrıca artık gerekli olmayan yazılımların da kaldırılabilmesi için kolay bir yöntem sunar.

    İpucu

    Muon Keşfet'i Kickoff Uygulama Çalıştırıcı (K menü) ile başlattığınızda kaldırmak istediğiniz uygulamayı kaldırmak için 'Yüklü' sekmesine tıklayın. Ardından 'Kaldır' tıkladığınızda Muon Keşfet uygulamayı kaldıracaktır.


    İpucu

    Uygulamaları aramak için yukarıdaki filtreyi veya çubuğun altındaki kategorileri kullanabilirsiniz. Uygulama bilgisi arama kutusunun altındaki alanda gösterilecektir. Kurmak istediğiniz uygulamaya tıklayın ve kurulumu başlatmak için 'Kur' seçin.


    Depolar

    Kubuntu'da yüklemek üzere binlerce program ücretsizce kullanılabilir. Bu programlar "depo" adı verilen yazılım arşivlerinde saklanmaktadır ve İnternet üzerinden kullanıma sunulurlar. Kubuntu içerisinde yeni programları yüklemek hızlı, güvenilir ve sağlıklıdır çünkü her program Kubuntu için özel olarak derlenmiştir ve size sunulmadan önce dikkatle test edilir. Kubuntu depoları dört gruba ayrılmıştır:

    • Main (Ana)
    • Restricted (Kısıtlı)
    • Universe (Evrensel)
    • Multiverse (Geniş Evrensel)

    Kategoriler iki etken ile belirlenir:

    Depolar hakkında daha fazla bilgi Depolar Hakkında Ubuntu Topluluk Yardım Vikisi web sitesinde bulunabilir.

    Standart Kubuntu ÇalışanDVD, "Main" ve "Restricted" kategorilerinden bazı yazılımları içermektedir. Sisteminiz, bu depolar hakkında İnternet tabanlı konumlardan bilgi edindiğinde, kurulum için daha fazla uygulama kullanılabilir olacaktır. Öntanımlı kurulan yazılım paket yönetim araçlarını kullanarak, ÇalışanDVD kullanımı gerekmeksizin İnternet üzerinden doğrudan yazılımları keşfetmek, yüklemek ve güncellemek mümkündür.

    Depoları yönetme hakkında daha fazla bilgi için Depoları Yönetme sayfasına bakın.

    PPA'lar (Kişisel Paket Arşivleri (Personal Package Archive))

    Kişisel Paket Arşivleri, Ubuntu kaynak paketlerinin Ubuntu Davranış Kuralları'nı göz önüne alarak gönderi yapacağını söylemiş Ubuntu topluluğundaki herkese Launchpad tarafından bir apt deposu olarak derlenmesi ve dağıtılması için izin verir. Launchpad'in Kişisel Paket Arşivi (PPA) üzerindeki yazılım, bir GnuPG (GPG) anahtarı gerektirir. Böylece sistem, paketlerin doğru kaynaktan geldiğine ve paketlerin derlemeden bu yana herhangi bir şekilde değişikliğine uğramadığına emin olur. GnuPG, güvenli iletişim ve veri depolamasını güvenli kılmak için bir GNU aracıdır.

    Uyarı

    Kişisel Paket Arşivleri'nin içerikleri denetlenmemekte ve izlenmemektedir. Buradaki yazılımları kendi riskinizle yüklemektesiniz.


    PPA'lar hakkında daha fazla bilgi için Kişisel Paket Arşivlerini Yönetmek sayfasına bakın.

    DEB Dosyalarını Kurmak/Kaldırmak

    Kubuntu ile ilişkilendirilmiş paket dosyaları ".deb" uzantısına sahiptir. Bunun sebebi Kubuntu'nın Debian GNU/Linux ile yakından ilişkisinin bulunmasıdır. Bağımsız ".deb" dosyaları indirilip kurulabilir. Örneğin Humble Serileri, deb dosyalarını sunmaktadırlar. Bu işlem için yönetici yetkileri gereklidir.

    İpucu

    Kurulum sürecini başlatmak için ".deb" dosyasına basitçe sol tıklayın. Gerekli yönetim yetki talebini içeren parola sorgusu gösterilecektir.


    Kaynaktan Yükleme

    .tar.gz veya .tar.bz2 uzantılı dosyalar "tarball"lar veya "kaynak" paketleri olarak bilinen paket dosyalarıdır. Bunlar Linux içerisinde yaygın şekilde kullanılırlar. Eğer depoların herhangi birinde doğal Kubuntu paketi bulunmuyorsa, kaynaktan derleyip kurmak mümkün. Yazılım derleme hakkında ipuçları için Ubuntu Viki'sindeki Yazılım Derleme sayfasına bakın.

    Sürücüler

    Her İşletim Sistemi'nde (Windows, Mac OS X ve Linux), bilgisayarınıza yüklediğiniz Sürücü adı verilen programlar bulunur. Bu sürücüler Kablosuz gibi yeni veya mevcut donanımları bilgisayarınızda kullanmanızı sağlar. Ayrıca NVIDIA, AMD gibi ekran kartınızı kullanmanızı ve bazen de ücretsiz olanlardan daha iyi çalışmasını sağlayan ücretsiz olmayan sürücüler de bulunmaktadır. Sürücü Yöneticisi, bunları yüklemeniz için size yardım eder. Bunlar oyun, video veya resim düzenleme sürecini hızlandırabilir.

    Kubuntu Ana Sayfasına Dön