Revision as of 17:36, 21 March 2012 by Allman (talk | contribs)

Guies d'aprenentatge/Instal·lar programari KDE

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎català • ‎dansk • ‎français • ‎português do Brasil • ‎русский • ‎українська • ‎中文(中国大陆)‎

Instal·lació de programari KDE

Per instal·lar programari KDE us recomanem que empreu els mitjans de la vostra distribució. Seguint aquest enllaç trobareu com conèixer el nom i la versió de la vostra distribució.

Ktip.png
Consell
Quan veieu el text preformatat amb fons groc d'aquesta manera l'heu de teclejar exactament com aparegui.


Ús del gestor de paquets

openSUSE

Trobareu l'eina de gestió de paquets de l'openSUSE a la pestanya Computer del menú inicial. Cliqueu Install/Remove Software per iniciar el gestor de paquets.

Cercant el Kate; el libkate1 i el liboggkate1 ja estan instal·lats, s'ha seleccionat el kate per ser instal·lat.

Utilitzeu el camp de cerca per trobar el paquet que desitgeu instal·lar; podeu cercar pel nom o per la descripció del paquet i només necessiteu entrar part del nom. Llavors es presentarà una llista dels paquets que coincideixen amb la vostra cerca. Marqueu les caixes de selecció dels paquets que voleu instal·lar i després cliqueu Accepta. Veieu aquesta pàgina per a més informació en la gestió de paquets i openSUSE.

Com a alternativa, podeu emprar KPackageKit per instal·lar programari a openSUSE.

Ubuntu/Kubuntu

En el Kubuntu la manera d'instal·lar el programari per defecte és utilitzant el KPackageKit (com en el Kubuntu 11.04, això pot canviar en les versions futures). La major part d'instal·lacions de programari resten descrites en l’article KPackageKit. A no ser que hagis rebut instrucció per afegir fonts de programari addicional, no hauries de necessitar la informació de sota.

L'única diferència real és la de poder escollir les fonts pel vostre programari. El Kubuntu ja està instal·lat amb la majoria de les fonts que hauries de necessitar, però si disposes de coneixements per afegir una altra font de programari llavors has d’anar a la pestanya configuració de l'esquerra al costat de la finestra del KPackageKit. Si la font de programari no està ja llistada (veieu la captura de pantalla de sota) aleshores podeu el clicar damunt Edita orígens cap al fons de la finestra.

Navegant per les fonts de programari en el KPackageKit. Si en voleu afegir un altre, cliqueu al botó "Edita origens".

S'us sol·licitarà la vostra contrasenya de compte d'usuari i llavors veureu una finestra com aquesta:

Paràmetre Programari Inicial — normalment no us caldrà fer-hi canvis, però en cas que això sigui necessari haureu d'anar al segon tabulador "Altre programari".

Normalment no necessiteu realitzar canvis d'aquesta configuració. Les fonts de programari poden ser afegides a través de la pestanya Altre programari, on podeu clicar al botó afegir i teclejar (o copiar i enganxar) l'adreça de la font del programari en el quadre de diàleg que s'obre:

Després que clicar en el botó "Afegir", podeu teclejar en la ubicació de la font de programari directament.

Fedora

El mòdul yumex iniciarà el gestor de paquets gràfic. Quan l'inicieu, la primera tasca que realitzarà serà detectar si necessiteu alguna actualització. Normalment és recomanable que accepteu totes les actualitzacions. Si cliqueu en els Grups de damunt de la llista d'arxius veureu com es reordena, mostrant com un grup de paquets pot ser instal·lat per un sol clic. Busqueu el cursor en el plafó esquerre, tocant la fletxa:


PackageManager.png

Clicant la fletxa de l'encapçalament la feu girar, desplegant les opcions del paquet d'aquest grup. Aquí és on podeu instal·lar la base del KDE si no va ser instal·lat al principi.

Mageia and Mandriva

KDE és l'escriptori per defecte Mageia i Mandriva. Podeu instal·lar programari KDE emprant Mageia/Mandriva Centre de Control (mcc). Aneu a Favorits -> Mageia/Mandriva Centre de Control després aneu a la pàgina Software Management -> Install & Remove Software i escolliu Graphical desktop -> KDE. L'instal·lador gràfic Standalone pot ser exacutat des de KRunner, només entrant drakrpm a la caixa d'entrada.

Instal·lant Kdenlive des del Centre de Control de Mageia.

Altres distribucions

Altres distribucions ofereixen gestors de paquets. Necessitareu trobar-los des del vostre menú, quan el trobeu, una de les descripcions de damunt haurien de tenir alguna cosa similar a la vostra distribució. En cas de dubte, pregunteu IRC i algú us ajudarà. Si mai heu utilitzat IRC, des d'aquí disposeu d'una guia per començar un xat amb altres usuaris.

Des de la línia d'ordres

Si trobeu que utilitzar un gestor de paquets és insuportablament lent, voldreu emprar la instal·lació de la línia de comandaments. Això és molt més ràpid, però el desavantatge és que necessiteu saber el nom exacte del paquet voleu instal·lar. Cada sistema té ordres útils per cercar, d'aquesta manera, proveu d'emprar la primera paraula de les ordres d'instal·lació de sota, amb l'afegitó --ajuda. Com a exemple, yum --help llistarà les ordres que podeu utilitzar per a Fedora, però són molts i pot ser confús al principi.

openSUSE

Amb openSUSE podeu instal·lar programari emprant zypper, per exemple per instal·lar KWrite hauràs d'obrir una consola i introduïr zypper in kwrite. En les instal·lacions més velles d'openSUSE, yast s'emprava així: yast -i kwrite. Podeu continuar utilitzant el yast si ho preferiu.

Ubuntu

Amb Ubuntu Linux instal · leu el programari utilitzant apt-get. Per exemple, per instal·lar KWrite obrireu una consola i introduireu sudo apt-get install kwrite

Fedora

Fedora empra el yum, per instal·lar el KWrite obriu una consola i teclegeu yum install kwrite. Si no sabeu el nom d'un paquet, podeu emprar la yum list amb comodins per veure tots els paquets amb una paraula com a part del nom del paquet — per exemple yum list *network*, llistarà tots els paquets disponibles amb "network" com a part del nom. Podeu realitzar una cerca encara més àmplia, yum search mpeg, llistarà tots els paquets que disposen de mpeg al nom o a la descripció del paquet.

Mageia i Mandriva

Podeu emprar urpmi per instal·lar el programari del KDE des de la línia d'ordres. Altres ordres útils les podeu trobar a la pàgina Urpmi de la viquipèdia


This page was last edited on 17 January 2021, at 11:05. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.