Difference between revisions of "Tutorials/MIDI on Linux/ca"

(Created page with "* A més de ALSA, també cal instal·lar el programari '''awesfx''', el qual inclou el carregador de mostres de so i els scripts de udev i ALSA per a realitzar automàticament la...")
(Importing a new version from external source)
 
(7 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 25: Line 25:
 
* Modifiqueu el fitxer de configuració /etc/sysconfig/sound. En el valor per a la clau <menuchoice>SOUNDFONT_FILES</menuchoice> indiqueu-hi el nom d'un o de diversos fitxers SF2 que s'hagin de carregar en l'arrencada del sistema. Els noms de fitxer i la seva ubicació poden variar d'una distribució a una altra; aquestes instruccions corresponen a ''openSUSE''.
 
* Modifiqueu el fitxer de configuració /etc/sysconfig/sound. En el valor per a la clau <menuchoice>SOUNDFONT_FILES</menuchoice> indiqueu-hi el nom d'un o de diversos fitxers SF2 que s'hagin de carregar en l'arrencada del sistema. Els noms de fitxer i la seva ubicació poden variar d'una distribució a una altra; aquestes instruccions corresponen a ''openSUSE''.
  
'''SoundFont files'''can also be loaded manually. Read the manual of '''asfxload''' for more information.  
+
Els '''fitxers SoundFont''' també es poden carregar manualment. Llegiu el manual de '''asfxload''' per a més informació.  
  
 
==Sintetitzadors per programari==
 
==Sintetitzadors per programari==
  
The classic software synthesizer for Linux is [http://timidity.sf.net TiMidity++], but the latest release is from 2004. It requires sound samples in ''GUS'' or ''SF2'' format. It can be used independently as a player, but if you want to use it in conjunction with other ALSA sequencer compatible programs, you must provide the "-iA" option, for example:
+
El programari sintetitzador clàssic per a Linux és [http://timidity.sf.net TiMidity++], però l'última versió és de 2004. Requereix mostres de so en format ''GUS'' o ''SF2''. Es pot utilitzar de forma independent com a reproductor, però si voleu usar-lo en conjunció amb altres programes de seqüenciador ALSA compatibles, haureu de proporcionar l'opció «-iA», per exemple:
  
 
{{Input|1= timidity -iA}}
 
{{Input|1= timidity -iA}}
  
Another software synthesizer, with modern and modular design and active maintenance is [http://www.fluidsynth.org FluidSynth]. It uses sound samples in ''SF2'' format, and has a friendly graphic interface called [http://qsynth.sf.net QSynth]. You can also run it from the command line, for example:
+
Un altre sintetitzador per programari, amb un disseny modern i modular, i amb manteniment actiu és [http://www.fluidsynth.org FluidSynth]. Utilitza mostres de so en format ''SF2'' i té una interfície gràfica amigable anomenada [http://qsynth.sf.net QSynth]. També el podeu executar des de la línia d'ordres, per exemple:
  
 
{{Input|1= fluidsynth -a alsa /usr/share/sound/sf2/soundfont.sf2 }}
 
{{Input|1= fluidsynth -a alsa /usr/share/sound/sf2/soundfont.sf2 }}
Line 41: Line 41:
 
{{Input|1= fluidsynth -a pulseaudio /usr/share/sound/sf2/soundfont.sf2 }}
 
{{Input|1= fluidsynth -a pulseaudio /usr/share/sound/sf2/soundfont.sf2 }}
  
The graphical configuration of [http://qsynth.sf.net QSynth] is quite simple. See the following example [http://qsynth.sourceforge.net/qsynth-screenshots.html screenshots].
+
La configuració gràfica de [http://qsynth.sf.net QSynth] és bastant senzilla. Veure com a exemple les següents [http://qsynth.sourceforge.net/qsynth-screenshots.html captures de pantalla].
  
 
==Fitxers SoundFont==
 
==Fitxers SoundFont==
  
These files represent the fish, meat and vegetables in your MIDI recipe. Here are some recommendations.
+
Aquests fitxers representen el peix, la carn i els vegetals de la vostra recepta MIDI. Aquestes són algunes recomanacions:
  
* SoundFonts Collections: [http://www.hammersound.net http://www.hammersound.net]
+
* Col·leccions de SoundFonts: [http://www.hammersound.net http://www.hammersound.net]
* [http://www.schristiancollins.com/generaluser.php General User GS], by S.Christian Collins.  
+
* [http://www.schristiancollins.com/generaluser.php General User GS], de S.Christian Collins.
**Available at [http://packman.links2linux.de/package/GeneralUser/ packman repositories] for openSUSE.  
+
**Disponible en els [http://packman.links2linux.de/package/generaluser/ repositoris de packman] per a openSUSE.
* FluidR3. A big, high quality SoundFont.  
+
* FluidR3. Un SoundFont gran i d'alta qualitat.  
**Available for openSUSE [http://jftp.medozas.de packaged by Jan Engelhardt].  
+
**Disponible per a openSUSE, [http://jftp.medozas.de empaquetat per Jan Engelhardt].
**There is also a [http://packages.debian.org/sid/fluid-soundfont-gs Debian package].
+
**També existeix un [http://packages.debian.org/sid/fluid-soundfont-gs paquet per a Debian].
  
[[Category:Multimedia]]
+
[[Category:Multimèdia/ca]]
[[Category:Tutorials]]
+
[[Category:Guies d'aprenentatge/ca]]

Latest revision as of 17:10, 12 December 2013

Other languages:
English • ‎català • ‎dansk • ‎español • ‎italiano • ‎português do Brasil • ‎русский • ‎українська
Dialog-information.png
Informació
MIDI és un conjunt de tecnologies relacionades amb la descripció i transmissió de dades musicals, però no és un format d'àudio digital. Per utilitzar la majoria de programari MIDI a Linux, com en qualsevol altre sistema operatiu, es requereix disposar d'un sintetitzador MIDI.


Un sintetitzador MIDI converteix els esdeveniments MIDI en so. El sintetitzador pot ser un dispositiu de maquinari extern o integrat en una targeta de so. També pot ser un sintetitzador per programari, és a dir, un programa.

Hi ha fitxers MIDI amb l'extensió .MID, amb música en format de dades MIDI. Una manera d'explicar-ho és en termes culinaris. Escoltar música en un disc compacte és similar a dinar en un restaurant, i MP3 seria comparable al menjar ràpid. A més, un fitxer MIDI és com una recepta: Cal aconseguir els ingredients adequats i usar els estris de cuina. En comptes de forn, olles i paelles utilitzarà sintetitzadors MIDI. Igual que qualsevol usuari de Linux, haureu de canviar la recepta i els ingredients. Llavors, feu-ho! A KMid podeu obrir la finestra «canals» i canviar el piano per a una guitarra o el que sigui que preferiu.

Sintetitzadors MIDI externs

Es tracta d'instruments musicals que es poden connectar a l'ordinador, o amb altres instruments a través de cables MIDI. Per això, l'ordinador ha de tenir una interfície MIDI. Hi ha targetes de so amb interfícies MIDI, i també adaptadors USB suportats per ALSA amb el corresponent mòdul del nucli. Fins i tot hi ha instruments MIDI que es poden connectar directament a l'ordinador via USB. En qualsevol cas, heu de comprovar que el model d'interfície MIDI està suportat per ALSA al lloc del projecte ALSA.

En resum, amb aquesta opció necessitareu:

  • Interfície MIDI
  • Controlador ALSA per a la interfície MIDI
  • Cables MIDI

Targetes de so amb maquinari sintetitzador

Algunes targetes de so, com les del fabricant Creative Labs (SB AWE, SB Live! i Audigy) tenen un sintetitzador MIDI per taula d'ones que utilitza mostres de so com a mètode de síntesi. Aquestes mostres han de ser carregades en la targeta de so abans d'utilitzar programari MIDI, preferentment en l'arrencada del sistema. En cas de posseir una d'aquestes targetes:

  • A més de ALSA, també cal instal·lar el programari awesfx, el qual inclou el carregador de mostres de so i els scripts de udev i ALSA per a realitzar automàticament la càrrega en l'arrencada del sistema.
  • Instal·leu els fitxers SoundFont proporcionats pel fabricant, o bé altres fitxers SF2 alternatius en el directori /usr/share/sounds/sf2.
  • Modifiqueu el fitxer de configuració /etc/sysconfig/sound. En el valor per a la clau SOUNDFONT_FILES indiqueu-hi el nom d'un o de diversos fitxers SF2 que s'hagin de carregar en l'arrencada del sistema. Els noms de fitxer i la seva ubicació poden variar d'una distribució a una altra; aquestes instruccions corresponen a openSUSE.

Els fitxers SoundFont també es poden carregar manualment. Llegiu el manual de asfxload per a més informació.

Sintetitzadors per programari

El programari sintetitzador clàssic per a Linux és TiMidity++, però l'última versió és de 2004. Requereix mostres de so en format GUS o SF2. Es pot utilitzar de forma independent com a reproductor, però si voleu usar-lo en conjunció amb altres programes de seqüenciador ALSA compatibles, haureu de proporcionar l'opció «-iA», per exemple:

timidity -iA

Un altre sintetitzador per programari, amb un disseny modern i modular, i amb manteniment actiu és FluidSynth. Utilitza mostres de so en format SF2 i té una interfície gràfica amigable anomenada QSynth. També el podeu executar des de la línia d'ordres, per exemple:

fluidsynth -a alsa /usr/share/sound/sf2/soundfont.sf2

o bé:

fluidsynth -a pulseaudio /usr/share/sound/sf2/soundfont.sf2

La configuració gràfica de QSynth és bastant senzilla. Veure com a exemple les següents captures de pantalla.

Fitxers SoundFont

Aquests fitxers representen el peix, la carn i els vegetals de la vostra recepta MIDI. Aquestes són algunes recomanacions:


This page was last edited on 12 December 2013, at 17:10. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.
-->