Jump to content

Showfoto/Brightness/tr: Difference between revisions

From KDE UserBase Wiki
Aergus (talk | contribs)
Created page with "Öyleyse haydi başlayalım. Renkleri düzelt! Image:Icon_wink.gif"
Vgezer (talk | contribs)
No edit summary
 
(33 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 9: Line 9:
Öyleyse haydi başlayalım. Renkleri düzelt! [[Image:Icon_wink.gif]]
Öyleyse haydi başlayalım. Renkleri düzelt! [[Image:Icon_wink.gif]]


Follow up:
İzleyin:


More than just a few times, we take a photograph of a gorgeous landscape, and we dream about the cool result we will get once we are at home. Nowadays digital cameras help us previewing the result on the LCD, but usually they are not too trustworthy, so we end up seeing the real results only when we are home.
Bir çok kez müthiş bir manzaranın fotoğrafına çekeriz ve eve gidince elimize geçecek olan hoş sonucun hayalini kurarız. Günümüzde dijital fotoğraf makineleri LCD'de görüntünün bir önizlemesini görmemizi sağlıyor, ama genelde bu o kadar güvenilir olmuyor ve sonuçta gerçek sonucu ancak evde görüyoruz.


So we arrive home with our cool photograph, and we find, disgusted, that it doesn't have the colors that we expected from it. What to do? We use '''Showfoto''' or '''Krita''' again, of course!
Sonuçta güzelim fotoğrafımızla eve varıyoruz ve iğrenerek görüyoruz ki fotoğrafımız beklediğimiz renkleri barındırmıyor. Bu durumda ne yapıyoruz? Tabii ki bir kez daha '''Showfoto''' veya '''Krita''''yı kullanıyoruz!


Lets see the following photograph as sample:
Örnek olarak şu resme bakalım:


{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
Line 21: Line 21:
|}
|}


When I took this photo, my eyes were seeing all sort of strong green colors, and reddish leaves in the ground. But somehow the camera didn't capture all that contrast for me. But what's contrast? It's just the color differences found inside an image, the difference between a pixel/region and the surrounding. The more contrasty the image, the clearer it is to the eye.
Bu fotoğrafı çektiğimde gözlerim her türlü güçlü yeşil tonu ve yerdeki kırmızı yaprakları görüyordu. Fakat ne olduysa kamera tüm o karşıtlığı yakalayamamış. Peki karşıtlık (zıtlık) ne ki? Zıtlık görüntünün içinde bulunan renk farklılıkları, piksel/bölge ile çevresi arasındaki fark. Bir görüntünün karşıtlığı ne kadar fazlaysa göze o kadar net görünür.


This image instead, is whiteish, it's flat, it lacks contrast. Why? because it doesn't cover the whole histogram.
Bu görüntüyse beyazımsı, düz, zıtlıktan yoksun. Neden? Çünkü histogramın tamamını kaplamıyor.


"Ahhhhhh..." you'll say now.... "I know this! I can fix this using <menuchoice>Levels</menuchoice>! I learned it in the first tutorial!". Yes, and that's what we will try first. Open the image in '''Showfoto''', and adjust the levels:
"Aaaa..." diyeceksiniz şimdi ... "Ben bunu biliyorum! Bunu <menuchoice>Düzeyler</menuchoice> aracını kullanarak düzeltebilirim! Daha ilk rehberde öğrendiğim şey!". Evet, bu deneyeceğimiz ilk şey. '''Showfoto''''da görüntüyü açın ve düzeyleri ayarlayın:


{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
Line 31: Line 31:
|}
|}


The result is the following image:
Sonuç aşağıdaki resim:


{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
Line 37: Line 37:
|}
|}


Not bad, is it? But still, I had a different photo in my mind. Leaves were greener, there was more contrast (like darker shadows), and the leaves on the floor were more reddish. So can we fix this? Yes, we could use the <menuchoice>Curves</menuchoice> to improve shadows for example. But I will show you some new tools that can achieve similar results in this case:
Fena değil, ha? Ama benim aklımdaki fotoğraf daha farklıydı. Yapraklar daha yeşildi, daha fazla karşıtlık vardı (örneğin daha karanlık gölgeler) ve yerdeki yapraklar daha kırmızımsıydı. Bunu düzeltebilir miyiz? Evet, örneğin gölgeleri güzelleştirmek için <menuchoice>Eğriler</menuchoice>'i kullanabilirdik. Fakat size bu durumda benzer sonuçlara ulaşabilecek yeni araçlar göstereceğim.


In '''Showfoto''', go to the menu <menuchoice>Color -> Brightness/Contrast/Gamma...</menuchoice>:
'''Showfoto''''da <menuchoice>Renk -> Parlaklık/Zıtlık/Gama...</menuchoice> (Brightness/Contrast/Gamma) menüsüne gidin:


{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
Line 45: Line 45:
|}
|}


You will get a very easy to use dialog with the following controls:
Aşağıdaki ayarları yapabileceğiniz kullanması kolay bir pencere karşınızda:


{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
Line 51: Line 51:
|}
|}


The first <menuchoice>Brightness</menuchoice> slider controls the brightness/darkness of the image. The second slider increases or reduces <menuchoice>Contrast</menuchoice>, and uhm... what's <menuchoice>Gamma</menuchoice>? Look at the following image:
İlk <menuchoice>Parlaklık</menuchoice> çubuğu resmin parlaklığını/karanlıklığını yönetir. İkinci çubuk <menuchoice>Zıtlık</menuchoice>'ı arttırır veya azaltır ve eee... Gama da ne? Aşağıdaki resme bir bakın:


{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
Line 57: Line 57:
|}
|}


The photo and histogram on the left are those of the original image. In the right hand, the three photos show the result of increasing brightness, contrast, and gamma respectively.
Soldaki fotoğraf ve histogram orijinal görüntününkiler. Sağ tarafta parlaklık, zıtlığı ve gamayı azaltmanın sonuçlarını gösteren fotoğraflar var.
As you can see, when using the brightness control, it moves the whole histogram to the right. Shadows will disappear and become light grays. The result isn't very pleasing, as it is less contrasty. This could be fixed by adjusting contrast.
Görebileceğiniz üzere parlaklığı yönetmek tüm histogramı sağa kaydırıyor. Gölgeler yok oluyor ve açık grilere dönüşüyorlar. Sonuç pek memnun edici değil, çünkü karşıtlığı daha az. Bu, kontrast değiştirilerek düzeltilebilir.
In the <menuchoice>Contrast</menuchoice> output, you can see that the histogram has been expanded. This means that each color has been separated further from each other, and thus increase color difference (contrast). The output is much more pleasing than the original image in this case. The image is no more flat, it's much more contrasty, and shadows are clear dark contrasted.
<menuchoice>Zıtlık</menuchoice> çıktısında histogramın genişlediğini görebilirsiniz. Bu, renklerin birbirlerinden uzağa itildiği ve böylece renk farkının (karşıtlığın) arttığı anlamına geliyor. Bu durumda çıktı orijinal resimden çok daha iyi. Resim artık düz değil, zıtlığı daha fazla ve gölgeler açıkça karanlık.


At this point you should have noticed something important. ''Both contrast and brightness controls can clip the histogram and cause information loss!'' Now look at the gamma adjustment. I pushed <menuchoice>Brightness</menuchoice> even further than the first tool, and still, the image wasn't clipped. What did the gamma tool do?
Bu noktada çok önemli bir şeyi fark etmiş olmalısınız. ''Hem zıtlık hem de parlaklık ayarları histogramı kesip bilgi kaybına yol açabilir!'' Şimdi gama ayarına bakın. <menuchoice>Parlaklık</menuchoice> ayarını birinci araçtan bile daha öteye götürdüm, ama resim yine de kesilmedi. Gama aracı ne yaptı?


The <menuchoice>Gamma</menuchoice> control is like adjusting the curves tool upwards in the middle (see the figure). It affects mostly to the middle gray levels. Blacks will remain black and whites will remain white. (unlike <menuchoice>Brightness</menuchoice> control where blacks become gray). It compresses the histogram in the right part by compressing highlights, but shadows are expanded and thus causes to extend contrast there.
<menuchoice>Gama</menuchoice> ayarı tıpkı eğriler aracını ortadan yukarı doğru ayarlamak gibidir (şekle bakın). Daha çok orta grilik düzeylerini etkiler. Siyalar siyah, beyazlar beyaz kalır (siyahların grileştiği <menuchoice>Parlaklık</menuchoice> ayarının aksine). Parlak alanları sıkıştırarak histogramın sağ tarafını sıkıştırır, ama gölgeleri genişletir ve böylece orada zıtlığın artmasına sebep olur.


Given that this tool can clip the histogram, to avoid it as much as I can, I will change the order. Instead of doing <menuchoice>Levels</menuchoice> then <menuchoice>Brightness/Contrast/Gamma</menuchoice>, I will do <menuchoice>Brightness/Contrast/Gamma</menuchoice> then <menuchoice>Levels</menuchoice>. It's usually best adjusting levels after all other light adjustments have been done. So I did the following adjustment to the image:
Bu aracın histogramı kesebileceği bildiğimden bundan olabildiğince sakınmak için sırayı değiştireceğim. Önce <menuchoice>Düzeyler</menuchoice>, sonra <menuchoice>Parlaklık/Zıtlık/Gama</menuchoice> kullanmaktansa önce <menuchoice>Parlaklık/Zıtlık/Gama</menuchoice>, sonra <menuchoice>Düzeyler</menuchoice> kullanacağım. Genelde ışık ayarlarını yaptıktan sonra düzeylerle oynamak en iyisidir. Sonuçta resmi şöyle düzenledim:


{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
Line 71: Line 71:
|}
|}


I could have pushed contrast even further, but I prefer natural looking photos. Then, afterwards, even if it wasn't much needed due to the clipping, I adjusted levels a bit. This is what I got:
Zıtlığı daha öteye itebilirdim, ama doğal görünen fotoğrafları tercih ediyorum. Ardından kesme nedeniyle pek ihtiyaç duyulmasa da düzeylerle biraz oynadım ve şunu elde ettim:


{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
Line 77: Line 77:
|}
|}


The result is similar to the previous one, but a bit more contrasty. Still, I'm missing colors here, something is missing? Of course, lets open the <menuchoice>Color -> Hue/Saturation/Lightness...</menuchoice> option from the menu:
Sonuç bir öncekine benzer, ama karşıtlığı biraz daha fazla. Hala bazı renkleri göremiyorum, bir şey mi eksik? Tabii, menüden <menuchoice>Renk -> Renk Özü/Doyma/Hafiflik...</menuchoice> (Hue/Saturation/Lightness) öğesini bir açalım bakalım:


{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
Line 87: Line 87:
|}
|}


It will open a dialog where '''Showfoto''' permits adjusting the colors of the image. The <menuchoice>Saturation</menuchoice> control can make colors stronger or weaker. The <menuchoice>Hue</menuchoice> control permits altering colors towards another one (brighter colors to darker green, or even to yellow...), and finally, <menuchoice>Lightness</menuchoice> can make colors brighter or darker. When the image is lightened up, it causes moving the histogram's dark part upwards and compressing the whole of it on the right, thus blacks dissappear and contrast can be reduced easily thanks to the compression.
Bu, '''Showfoto''''nun görüntünün renklerini düzenlemenize izin verdiği bir pencere açacak. <menuchoice>Doyma</menuchoice> ayarı renkleri güçlü veya güçsüz yapar. <menuchoice>Renk Özü</menuchoice> ayarı renkleri birbirine doğru değiştirmenize (parlak renkler koyu yeşile, hatta sarıya...) olanak sağlar. Son olarak da <menuchoice>Işık etkisi</menuchoice> renkleri daha parlak veya koyu yapabilir. Görüntünün ışıklandırılması histogramın koyu kısmının yukarı çekilmesine yol açıp tümünü sağ tarafta sıkıştırır, böylece siyahlıklar yok olur ve sıkıştırma sayesinde zıtlık kolaylıkla düşürülebilir.


In my adjustment, I pushed saturation up to 34, reduced lightness a bit, and retouched the greens by altering the hue slightly. This is what I got finally:
Düzenlememde doygunluğu 34'e kadar çıkardım, ışık etkisini biraz düşürdüm ve renk özünü birazcık değiştirerek yeşilleri rötüş ettim. Sonuçta işte bunu elde ettim:


{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
{|class="tablecenter" style="border:1px solid darkgray;"
Line 95: Line 95:
|}
|}


Now yes, I'm happy with the result. That's what my eyes saw!!!!!
Evet, şimdi sonuçtan memnunum. İşte bu gözlerimin gördüğü şeydi!!!!!


Thanks for reading this tutorial and I hope you found it useful. Cya on the next tutorial!
Bu rehberi okuduğunuz için teşekkürler, umarım kullanışlı olmuştur. Sıradaki rehberde görüşürüz!
------
------


Notes:
Notlar:
{{Note|1=1. Please note that it's very easy to get addicted to tools like saturation control and go too far adjusting them (we call it overdoing /overprocessing). We want more colors, more saturated colors... but we end up with a picture that looks very unnatural and clearly shows processing was done. My suggestion is you limit yourself to showing what your eyes or your mind saw in the scene without overdoing the photo.}}
{{Note|1=1. Lütfen doyma gibi araçlara bağımlı olmanın ve onları ayarlamada uçlara gitmenin (ki buna İngilizce'de "overdoing" veya "overprocessing" denir) çok kolay olduğunun farkına varın. Daha fazla renk isteriz, daha doygun renkler... Ama son derece yapay görünen ve işlenmiş olduğunu belli eden bir resimle ortada kalırız. Önerim çok ileriye gitmeden kendinizi gözlerinizin veya aklınızın gördüğünü göstermekle sınırlamanız.}}
{{Note|1=2. The final image was also sharpened a bit for presenting. We will cover sharpening in the following tutorials.}}
{{Note|1=2. Son resim sunuş için aynı zamanda biraz keskinleştirilmiştir. Keskinleştirmeyi gelecek rehberlerde ele alacağız.}}


[[Category:Ev_ve_Hobi/tr]]
[[Category:Grafikler]]
[[Category:Fotoğrafçılık/tr]]
[[Category:Fotoğrafçılık]]
[[Category:Rehberler/tr]]
[[Category:Öğreticiler]]

Latest revision as of 03:35, 26 January 2013

KDE Fotoğraf Rehberi 1-4: Parlaklık/Zıtlık/Gama + Renk Özü/Doyma/Hafiflik

Unai Garro - 2008 Yazı

Bu rehberler serisine bir süre önce başlamıştım ve tüm rehberler ışık sorunlarını ele almıştı. Düzeyler, eğriler veya beyaz dengesi ayarı gibi araçlar kullanmıştık.

Bu sefer farklı tip sorunları işlemek istedim; ama zıtlık (karşıtlık, kontrast), parlaklık ve renkler ile ilgili ayarlara değinmeden ışık sorunları eksik kalacaktı. Muhtemelen zaten bunlara bir şekilde aşinasınızdır, ama bence ele almaya değerler.

Öyleyse haydi başlayalım. Renkleri düzelt!

İzleyin:

Bir çok kez müthiş bir manzaranın fotoğrafına çekeriz ve eve gidince elimize geçecek olan hoş sonucun hayalini kurarız. Günümüzde dijital fotoğraf makineleri LCD'de görüntünün bir önizlemesini görmemizi sağlıyor, ama genelde bu o kadar güvenilir olmuyor ve sonuçta gerçek sonucu ancak evde görüyoruz.

Sonuçta güzelim fotoğrafımızla eve varıyoruz ve iğrenerek görüyoruz ki fotoğrafımız beklediğimiz renkleri barındırmıyor. Bu durumda ne yapıyoruz? Tabii ki bir kez daha Showfoto veya Krita'yı kullanıyoruz!

Örnek olarak şu resme bakalım:

Bu fotoğrafı çektiğimde gözlerim her türlü güçlü yeşil tonu ve yerdeki kırmızı yaprakları görüyordu. Fakat ne olduysa kamera tüm o karşıtlığı yakalayamamış. Peki karşıtlık (zıtlık) ne ki? Zıtlık görüntünün içinde bulunan renk farklılıkları, piksel/bölge ile çevresi arasındaki fark. Bir görüntünün karşıtlığı ne kadar fazlaysa göze o kadar net görünür.

Bu görüntüyse beyazımsı, düz, zıtlıktan yoksun. Neden? Çünkü histogramın tamamını kaplamıyor.

"Aaaa..." diyeceksiniz şimdi ... "Ben bunu biliyorum! Bunu Düzeyler aracını kullanarak düzeltebilirim! Daha ilk rehberde öğrendiğim şey!". Evet, bu deneyeceğimiz ilk şey. Showfoto'da görüntüyü açın ve düzeyleri ayarlayın:

Sonuç aşağıdaki resim:

Fena değil, ha? Ama benim aklımdaki fotoğraf daha farklıydı. Yapraklar daha yeşildi, daha fazla karşıtlık vardı (örneğin daha karanlık gölgeler) ve yerdeki yapraklar daha kırmızımsıydı. Bunu düzeltebilir miyiz? Evet, örneğin gölgeleri güzelleştirmek için Eğriler'i kullanabilirdik. Fakat size bu durumda benzer sonuçlara ulaşabilecek yeni araçlar göstereceğim.

Showfoto'da Renk -> Parlaklık/Zıtlık/Gama... (Brightness/Contrast/Gamma) menüsüne gidin:

Aşağıdaki ayarları yapabileceğiniz kullanması kolay bir pencere karşınızda:

İlk Parlaklık çubuğu resmin parlaklığını/karanlıklığını yönetir. İkinci çubuk Zıtlık'ı arttırır veya azaltır ve eee... Gama da ne? Aşağıdaki resme bir bakın:

Soldaki fotoğraf ve histogram orijinal görüntününkiler. Sağ tarafta parlaklık, zıtlığı ve gamayı azaltmanın sonuçlarını gösteren fotoğraflar var. Görebileceğiniz üzere parlaklığı yönetmek tüm histogramı sağa kaydırıyor. Gölgeler yok oluyor ve açık grilere dönüşüyorlar. Sonuç pek memnun edici değil, çünkü karşıtlığı daha az. Bu, kontrast değiştirilerek düzeltilebilir. Zıtlık çıktısında histogramın genişlediğini görebilirsiniz. Bu, renklerin birbirlerinden uzağa itildiği ve böylece renk farkının (karşıtlığın) arttığı anlamına geliyor. Bu durumda çıktı orijinal resimden çok daha iyi. Resim artık düz değil, zıtlığı daha fazla ve gölgeler açıkça karanlık.

Bu noktada çok önemli bir şeyi fark etmiş olmalısınız. Hem zıtlık hem de parlaklık ayarları histogramı kesip bilgi kaybına yol açabilir! Şimdi gama ayarına bakın. Parlaklık ayarını birinci araçtan bile daha öteye götürdüm, ama resim yine de kesilmedi. Gama aracı ne yaptı?

Gama ayarı tıpkı eğriler aracını ortadan yukarı doğru ayarlamak gibidir (şekle bakın). Daha çok orta grilik düzeylerini etkiler. Siyalar siyah, beyazlar beyaz kalır (siyahların grileştiği Parlaklık ayarının aksine). Parlak alanları sıkıştırarak histogramın sağ tarafını sıkıştırır, ama gölgeleri genişletir ve böylece orada zıtlığın artmasına sebep olur.

Bu aracın histogramı kesebileceği bildiğimden bundan olabildiğince sakınmak için sırayı değiştireceğim. Önce Düzeyler, sonra Parlaklık/Zıtlık/Gama kullanmaktansa önce Parlaklık/Zıtlık/Gama, sonra Düzeyler kullanacağım. Genelde ışık ayarlarını yaptıktan sonra düzeylerle oynamak en iyisidir. Sonuçta resmi şöyle düzenledim:

Zıtlığı daha öteye itebilirdim, ama doğal görünen fotoğrafları tercih ediyorum. Ardından kesme nedeniyle pek ihtiyaç duyulmasa da düzeylerle biraz oynadım ve şunu elde ettim:

Sonuç bir öncekine benzer, ama karşıtlığı biraz daha fazla. Hala bazı renkleri göremiyorum, bir şey mi eksik? Tabii, menüden Renk -> Renk Özü/Doyma/Hafiflik... (Hue/Saturation/Lightness) öğesini bir açalım bakalım:

Bu, Showfoto'nun görüntünün renklerini düzenlemenize izin verdiği bir pencere açacak. Doyma ayarı renkleri güçlü veya güçsüz yapar. Renk Özü ayarı renkleri birbirine doğru değiştirmenize (parlak renkler koyu yeşile, hatta sarıya...) olanak sağlar. Son olarak da Işık etkisi renkleri daha parlak veya koyu yapabilir. Görüntünün ışıklandırılması histogramın koyu kısmının yukarı çekilmesine yol açıp tümünü sağ tarafta sıkıştırır, böylece siyahlıklar yok olur ve sıkıştırma sayesinde zıtlık kolaylıkla düşürülebilir.

Düzenlememde doygunluğu 34'e kadar çıkardım, ışık etkisini biraz düşürdüm ve renk özünü birazcık değiştirerek yeşilleri rötüş ettim. Sonuçta işte bunu elde ettim:

Evet, şimdi sonuçtan memnunum. İşte bu gözlerimin gördüğü şeydi!!!!!

Bu rehberi okuduğunuz için teşekkürler, umarım kullanışlı olmuştur. Sıradaki rehberde görüşürüz!


Notlar:

Note

1. Lütfen doyma gibi araçlara bağımlı olmanın ve onları ayarlamada uçlara gitmenin (ki buna İngilizce'de "overdoing" veya "overprocessing" denir) çok kolay olduğunun farkına varın. Daha fazla renk isteriz, daha doygun renkler... Ama son derece yapay görünen ve işlenmiş olduğunu belli eden bir resimle ortada kalırız. Önerim çok ileriye gitmeden kendinizi gözlerinizin veya aklınızın gördüğünü göstermekle sınırlamanız.

Note

2. Son resim sunuş için aynı zamanda biraz keskinleştirilmiştir. Keskinleştirmeyi gelecek rehberlerde ele alacağız.