Digikam/Etiquetar de forma eficient

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 13:37, 6 December 2013 by Abella (talk | contribs) (Importing a new version from external source)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Other languages:


Quant a aquesta guia d'aprenentatge

Transcrit i adaptat des de l'article d'en Peter Albrecht a www.digikam.org, el 21 de gener de 2012

En el moment d'escriure aquest article, l'autor fa dos anys que està utilitzant digiKam, sempre ha cercat una manera d'etiquetar a les persones en les seves fotografies de forma ràpida i fàcil.

La manera clics amb el botó del ratolí

Com es fa

 1. Canvieu a la vista de miniatures (des d'on sereu capaç de seleccionar més d'una imatge)
 2. Canvieu la mida de la vista prèvia fins al màxim de 256 píxels (doncs voleu poder reconèixer les persones a les fotografies)
 3. Canvieu la barra lateral dreta a Comentari/Etiquetes (feu clic a la icona ) i seleccioneu la pestanya Etiquetes
 4. Seleccioneu un número de fotografia i mireu a la persona més a l'esquerra en aquesta fotografia
 5. Manteniu premuda la tecla Ctrl i seleccioneu totes les altres fotografies, on es mostri aquesta persona
 6. Cerqueu l'etiqueta corresponent a la vista de la part dreta, seleccioneu-la i apliqueu-la (podeu habilitar No confirmis en aplicar canvis a la barra de la dreta a l'arranjament Miscel·lània de digiKam per desfer-vos del diàleg Deso els canvis?)
 7. Si hi ha més persones en una fotografia, a continuació, seleccioneu-la de nou, aneu al pas 5, mentre cerqueu a la següent persona més a l'esquerra
 8. Si hi ha totes les persones en una sola fotografia, seleccioneu-la i cerqueu de nou a la persona més a l'esquerra sense etiquetar, i aneu al pas 5. (Alternar el botó Etiquetes ja assignades a la cantonada inferior dreta de la pestanya Etiquetes, és molt útil aquí)

Passeu d'aquesta manera per totes les vostres fotografies. Al primer haureu d'etiquetar un munt de gent, però en arribar a les últimes fotografies, la majoria de les persones ja estaran etiquetades i podreu saltar ràpidament a la següent fotografia.

Usabilitat

Aquest procés és bo, si teniu un gran nombre de fotografies proporcional a la quantitat de diferents persones. Si teniu un munt d'etiquetes diferents en la vostra base de dades, val la pena pensar en la substitució del pas 6 amb la manera de teclat, la qual ve tot seguit.

La manera de teclat

Hi ha un famós informe d'error a BKO. D'acord amb el seu número de 127 comentaris, és l'informe d'error més impressionant, l'autor no ho havia vist mai.

Informació (mode «epic» habilitat)

Aquest informe d'error conté el secret d'una tècnica d'etiquetatge que us dóna el poder d'etiquetar sols amb el teclat.


Com es fa

I aquest és el camí que prendreu:

 1. Seleccioneu un àlbum
 2. Seleccioneu l'element de menú Visualitza -> Visualitza la imatge (fa la fotografia més gran, millor per a que pugueu reconèixer les persones que cal etiquetar)
 3. Canvieu la barra lateral dreta a Comentari/Etiquetes (feu clic a la icona ) i seleccioneu la pestanya Etiquetes
 4. Feu clic al quadre d'entrada de dalt, el que mostra el text: Introduïu aquí una etiqueta nova... (veureu el rectangle vermell en la següent captura de pantalla)
 5. Cerqueu a la persona més a l'esquerra que encara no heu etiquetat
 6. Comenceu a escriure unes quantes lletres del nom de l'etiqueta desitjada (Heu de començar amb les primeres lletres del nom de l'etiqueta. No existeix una «paraula mitja que coincideixi»). Mireu una llista de les etiquetes possibles que apareguin, aquesta s'escurçarà amb cada nova lletra que afegiu al quadre d'entrada
 7. Si la llista es redueix prou, utilitzeu la tecla Tab per seleccionar la que voleu de la llista
 8. Premeu la tecla Retorn per assignar-la a la fotografia
 9. Si hi ha més persones per marcar, aneu al pas 5 altra vegada
 10. Si totes les persones en aquesta imatge han estat etiquetades, manteniu premuda la tecla Av. Pàg. per anar a la següent imatge i tornar al pas 5

El focus del teclat romandrà sempre al quadre d'entrada de l'etiqueta. De manera que podreu mantenir a tothora les mans sobre el teclat i etiquetar amb rapidesa. Com s'ha esmentat anteriorment, podeu habilitar No confirmis en aplicar canvis a la barra de la dreta a l'arranjament Miscel·lània de digiKam per desfer-vos del diàleg Deso els canvis?.

Usabilitat

Aquest procés és més útil, si teniu un alt nombre de persones diferents proporcional a la quantitat de fotografies. I, sobretot els passos 6 al 8 són molt útils, si teniu moltes etiquetes, per les que no us voleu desplaçar a mà.

Dreceres de teclat per a etiquetes específiques

Si teniu certes etiquetes que utilitzeu molt sovint, els hi podeu assignar una drecera de teclat. Jo ho vaig fer amb l'etiqueta "places/myHome", assignant-la a Ctrl + Maj + H.

Però ja hi ha una bona guia d'aprenentatge a: Scribbles And Snaps (transcrita aquí a Assignar dreceres de teclat a etiquetes al digiKam).

De manera que mantindré curta aquesta secció.

Algunes estadístiques sobre l'ús de digiKam per part de l'autor principal

Per obtenir una relació de frases com «un munt d'etiquetes», vet aquí alguns números:

 • 206 etiquetes diferents (en ordre de diversos nivells jeràrquics: llocs, persones, altres)
 • 24.580 etiquetes assignades (assignades en els últims 2 anys)
 • 25.687 fotografies a la base de dades de digiKam (col·leccionades en 10 anys)

L'autor estava utilitzant digiKam 2.5.0 en el moment d'escrire, però les característiques esmentades anteriorment s'han introduït en la versió anterior. Si teniu curiositat, simplement feu una ullada a la corresponent fitxer NEWS al repositori git: Repositori git de digiKam, p. ex: What's new in DigiKam 2.0.0

Paraules finals

Atès que el mètode de teclat és nou per a l'autor principal, no ha pogut explicar l'experiència a llarg termini. Però hi ha moltes possibilitats que la forma més eficient d'etiquetatge sigui una barreja dels tres mètodes, depenent de la situació.