Difference between revisions of "General KDE Software FAQs/nl"

(Updating to match new version of source page)
 
(19 intermediate revisions by 2 users not shown)
Line 1: Line 1:
 
<languages />
 
<languages />
  
Deze pagina met veelgestelde vragen (FAQ) is samengesteld van vragen die in het #kde IRC-kanaal gesteld zijn. De lijst is uitputtend en kan nog uitgebreid worden.
 
  
==Hoe zit het met KDE 3?==
+
==De KDE-gemeenschap helpen==
  
===Zal KDE 3 opgegeven worden?
+
===Hoe kan ik helpen met de ontwikkeling van KDE? Moet ik leren programmeren?===
  
Nee. Er is geen EOL (end of life) gepland voor KDE 3. Het zal blijven bestaan worden zolang er mensen zijn die het gebruiken. Er is echter geen garantie op bug fixes en onderhoud voor KDE 3.5 tenzij dat gegeven wordt door uw leverancier en / of supportcontracten. Verdere ontwikkeling is niet gepland.
+
Er zijn vele manieren om de KDE-gemeenschap te helpen, niet alleen door te programmeren. Er zijn ook gebieden waar andere talenten van pas kunnen komen. Het enige dat nodig is, is de wil om te helpen en wat commitment. Maar als u wil leren programmeren om bij te dragen aan de ontwikkeling van KDE helpen we u natuurlijk graag op weg.
  
===Is het noodzakelijk om te upgraden naar KDE 4?===
+
Enkele andere manieren om te helpen zijn
  
KDE 3 zal nog een tijd blijven bestaan en gebruikt worden, maar of een upgrade nodig is zal vooral afhangen van de distributie die u gebruikt. In het algemeen gebruiken Enterprise distributies (bijzonder grote stabiliteit, maar niet de nieuwste applicaties) KDE 3.5. Distributies voor particulieren gebruiken meestal KDE 4.4 of KDE 4.5.
+
* Ondersteuning van eindgebruikers - als u ervaring hebt met KDE, overweeg dan lid te worden van een mailing list of het [http://forum.kde.org Forum] om minder ervaren gebruikers te helpen.
  
===Kan ik hulp krijgen om te wennen aan KDE 4?===
+
* Als u kunt helpen met vertalen als deel van het officiële team, raadpleeg dan deze [https://mail.kde.org/mailman/listinfo/ list] om een aanspreekpunt te vinden. Als u wil helpen met de vertaling van UserBase, vraag dan een  [[Special:myLanguage/Translator_Account|Vertalersaccount]] aan en lees de [[Special:myLanguage/Tasks_and_Tools|UserBase-leidraad]].
  
Ja, natuurlijk. UserBase kan een grote hulp zijn. Enkele pagina's om u wegwijs te maken zijn [[Special:myLanguage/Finding_Your_Application | Applicaties vinden]], die gaat over applicaties die van naam veranderd zijn, en [[Special: myLanguage / Common_Tasks | Algemene taken]], die u snel aan de slag helpt.
+
* Engelstalige documentatie is ook nodig, en hier op UserBase is een goede plek om te beginnen.
  
Vergeet niet dat je de zoekbalk kunt gebruiken om pagina's te vinden over het probleem waar je mee zit, en dat de link [Category:Getting Started (nl)] onderaan deze pagina andere nuttige pagina's geeft.
+
== Login questions ==
  
===Kan ik KDE 3 of KDE 3-applicaties blijven gebruiken?===
+
Q: When I log in to KDE, some programs are/are not started and I want to change this. How can I do this?
  
Ja, je kunt KDE 3 of KDE 3-applicaties blijven gebruiken zolang de benodigde afhankelijkheden geïnstalleerd zijn. Tijdens de overgang naar KDE 4 zullen sommige van deze afhankelijkheden ophouden te bestaan. Echter, van de meeste applicaties zullen nieuwe versies uitgebracht worden die recentere afhankelijkheden (van KDE 4) gebruiken.
+
A: See [[Special:myLanguage/System_Settings/Startup_and_Shutdown#Autostart|Autostart]]
  
Hoe KDE 4 en KDE geconfigureerd zijn hangt af van je distributie. Neem contact op met de leverancier van je distributie voor meer informatie. Sommige distributies staan toe dat KDE 3 en KDE 4 tegelijk geïnstalleerd worden. Echter, sinds de release van KDE 4.3 is dit steeds zeldzamer.
+
== Keyboard shortcuts ==
  
==Algemene probleemoplossingsmethoden==
+
Q: When I take a break, I just want to hit the <keycap>Break</keycap> key and the desktop should be locked. How can I achieve this?
  
Er zijn een paar eenvoudige stappen die kunnen helpen bij het oplossen van problemen met KDE-software. Voer deze stappen uit voordat je vragen stelt op IRC in #kde of op de algemene kde mailing list, omdat je anders waarschijnlijk toch verteld wordt deze stappen te proberen [[Image:Face-smile.png|11px]].
+
A: Open [[Special:myLanguage/System Settings|System Settings]].
 +
Select <menuchoice>Shortcuts and Gestures -> Custom Shortcuts -> Edit -> New -> Global Shortcut -> Command/URL -> Trigger</menuchoice>. Click on the '''Shortcut''', type the key you want to associate (<keycap>Break</keycap> in this example). Click on <menuchoice>Action</menuchoice>. As '''Command/URL''' enter {{Input|1= /usr/lib64/kde4/libexec/kscreenlocker_greet}} Then click on <menuchoice>Apply</menuchoice>.
  
* Probeer een nieuwe gebruiker aan te maken en probeer de software hiermee uit te voeren. Als het probleem bij de nieuwe gebruiker niet optreedt, is er waarschijnlijk een probleem met een bestand in je .kde directory. Probeer de volgende stappen:
+
== Other FAQ pages ==
** Hernoem het bestand dat het probleem veroorzaakt. Kijk om het betreffende bestand te vinden in .kde/share/apps/<applicatie-naam> of in .kde/share/config/<applicatie-naam>rc waarbij <applicatie-naam> de naam is van de applicatie waar het probleem zich voordoet.
 
** Log uit, en log opnieuw in. De hernoemde bestanden worden automatisch vervangen door bestanden met standaardinstellingen.
 
* Maak /tmp en /var/tmp leeg. KDE slaat daar tijdelijke bestanden op die soms problemen veroorzaken. Om dit te kunnen doen moet je root-rechten hebben. Je kunt ook de volgende bestanden proberen te verwijderen. Zorg dat je eerst KDE afsluit! (De makkelijkste manier om dit te doen is door Failsafe te kiezen tijdens het opstarten.):
 
** ~/.DCOPserver-* (bij KDE3 systemen zijn er meestal twee hiervan; de een is een symlink naar de ander)
 
** ~/.kde/socket-<hostname>
 
** ~/.kde/tmp-<hostname> die meestal een symlink naar het volgende bestand is:
 
** /tmp/tmp-kde-<USER>
 
** ~/.kde/socket-<hostname> die meestal een symlink naar het volgende bestand is:
 
** /tmp/ksocket-<USER>
 
* Als je een oude versie van KDE gebruikt, probeer bij te werken naar de meest recente versie - bij iedere nieuwe versie worden veel fouten opgelost, dus het kan zijn dat je probleem daar al opgelost is.
 
* Zoek in Bugzilla op http://bugs.kde.org. Veel problems worden daar gerapporteerd en besproken.
 
* Als je probleem meer algemeen is dan een specifieke KDE applicatie (zoals "het geluid houdt op met werken als ik KDE start"), probeer dan de X-server met een andere window manager te starten. Zelfs als je geen andere window manager geïnstalleerd hebt is 'tvm' beschikbaar, omdat het standaard bij X geleverd wordt.
 
** Als je X start met het 'startx' commando, zet dan het goede commando in het bestand .xinitrc in je home directory. (Maak het aan als het nog niet bestaat)
 
** Dit werkt niet als je het bureaublad vanuit kdm start
 
  
 +
[[Special:myLanguage/Workspace_Configuration/Desktop_Configuration|General configuration of your workspace]]
  
Als er een probleem is met het geluid in KDE-software, kun je kijken bij [[Special:myLanguage/Sound_Problems|Problemen met geluid]]
+
[[Special:myLanguage/Desktop_Effects_Performance|Desktop Effects FAQs]]
  
 +
[[Special:myLanguage/KMail/FAQs_Hints_and_Tips|KMail FAQs, hints and tips]]
  
==Enkele algemene vragen==
+
[[Special:myLanguage/Rekonq/FAQs|Rekonq FAQs]]
  
 +
[[Special:myLanguage/Plasma/Krunner#Tips.2C_Tricks_and_FAQs|Plasma K~Runner FAQs, hints and tips]]
  
 +
[[Special:myLanguage/KPilot#FAQs, Hints and Tips|KPilot FAQs, hints and tips]]
  
==De KDE -gemeenschap helpen==
+
[[Special:myLanguage/KCalc#FAQs, Hints and Tips|KCalc FAQs, hints and tips]]
  
===Hoe kan ik helpen met de ontwikkeling van KDE? Moet ik leren programmeren?===
+
[[Special:myLanguage/Browser_Configuration|Configuration hints and tips for various browsers]]
 +
 
 +
[http://kmymoney2.sourceforge.net/index-gen.html KMyMoney FAQs]
 +
 
 +
[https://docs.kde.org/stable/en/kdeedu/kstars/faq.html KStars FAQs]
 +
 
 +
[http://www.digikam.org/?q=faq/digikam digiKam FAQs]
  
Er zijn vele manieren om de KDE-gemeenschap te helpen, niet alleen door te programmeren. Er zijn ook gebieden waar andere talenten van pas kunnen komen. Het enige dat nodig is, is de wil om te helpen en wat commitment. Maar als je wil leren programmeren om bij te dragen aan de ontwikkeling van KDE helpen we je natuurlijk graag op weg.
+
[[Special:myLanguage/Gwenview/Hidden_Configuration_Options|Hidden settings in Gwenview]]
  
Enkele andere manieren om te helpen zijn
+
[[Special:myLanguage/Color_Management|Colour Management FAQs]]
  
* Ondersteuning van eindgebruikers - als je ervaring hebt met KDE, overweeg dan lid te worden van een mailing list of het [http://forum.kde.org Forum] om minder ervaren gebruikers te helpen.
+
[[Special:myLanguage/KolorManager|KolorManager configuration]]
  
* Als je kunt helpen met vertalen als deel van het officiële team, raadpleeg dan deze [https://mail.kde.org/mailman/listinfo/ list] om een aanspreekpunt te vinden. Als je wil helpen met de vertaling van UserBase, vraag dan een  [[Special:myLanguage/Translator_Account|Vertalersaccount]] aan en lees de [[Special:myLanguage/Tasks_and_Tools|Taken en Hulpmiddelen-pagina]].
+
[[Special:myLanguage/KDevelop4/FAQ|Hints and tips for using KDevelop4]]
  
* Engelstalige documentatie is ook nodig, en hier op UserBase is een goede plek om te beginnen.
+
[[Special:myLanguage/Umbrello/FAQ|Umbrello FAQs]]
  
[[Category:Getting_Started]]
+
<span class="mw-translate-fuzzy">
[[Category:Desktop]]
+
[[Category:Aan de slag/nl]]
 +
[[Category:Bureaublad/nl]]
 +
</span>

Latest revision as of 16:00, 15 October 2014

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Lëtzebuergesch • ‎Nederlands • ‎català • ‎dansk • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎magyar • ‎português do Brasil • ‎čeština • ‎русский • ‎українська • ‎中文(中国大陆)‎ • ‎中文(台灣)‎ • ‎日本語


De KDE-gemeenschap helpen

Hoe kan ik helpen met de ontwikkeling van KDE? Moet ik leren programmeren?

Er zijn vele manieren om de KDE-gemeenschap te helpen, niet alleen door te programmeren. Er zijn ook gebieden waar andere talenten van pas kunnen komen. Het enige dat nodig is, is de wil om te helpen en wat commitment. Maar als u wil leren programmeren om bij te dragen aan de ontwikkeling van KDE helpen we u natuurlijk graag op weg.

Enkele andere manieren om te helpen zijn

  • Ondersteuning van eindgebruikers - als u ervaring hebt met KDE, overweeg dan lid te worden van een mailing list of het Forum om minder ervaren gebruikers te helpen.
  • Als u kunt helpen met vertalen als deel van het officiële team, raadpleeg dan deze list om een aanspreekpunt te vinden. Als u wil helpen met de vertaling van UserBase, vraag dan een Vertalersaccount aan en lees de UserBase-leidraad.
  • Engelstalige documentatie is ook nodig, en hier op UserBase is een goede plek om te beginnen.

Login questions

Q: When I log in to KDE, some programs are/are not started and I want to change this. How can I do this?

A: See Autostart

Keyboard shortcuts

Q: When I take a break, I just want to hit the Break key and the desktop should be locked. How can I achieve this?

A: Open System Settings.

Select Shortcuts and Gestures -> Custom Shortcuts -> Edit -> New -> Global Shortcut -> Command/URL -> Trigger. Click on the Shortcut, type the key you want to associate (Break in this example). Click on Action. As Command/URL enter

/usr/lib64/kde4/libexec/kscreenlocker_greet

Then click on Apply.

Other FAQ pages

General configuration of your workspace

Desktop Effects FAQs

KMail FAQs, hints and tips

Rekonq FAQs

Plasma K~Runner FAQs, hints and tips

KPilot FAQs, hints and tips

KCalc FAQs, hints and tips

Configuration hints and tips for various browsers

KMyMoney FAQs

KStars FAQs

digiKam FAQs

Hidden settings in Gwenview

Colour Management FAQs

KolorManager configuration

Hints and tips for using KDevelop4

Umbrello FAQs


This page was last edited on 15 October 2014, at 16:00. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.