Digikam/Distorsió de la lent

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Digikam/Lens Distortion and the translation is 100% complete.

Corregir la distorsió de la lent amb el digiKam

Reproduït des de Scribbles and Snaps amb el permís d'en Dmitri Popov.

La distorsió de la lent és un fet de la vida. Per mitigar aquest problema, però no el podeu evitar per complet (a menys que esteu disposat a invertir en costoses lents de grau professional). Afortunadament, digiKam proporciona un conjunt d'eines que poden ajudar-vos a solucionar la distorsió de les lents amb relativa facilitat. De fet, l'aplicació llueix la característica de correcció automàtica que intenta solucionar la distorsió de la lent amb un mínim d'ajustos. Així que si teniu una fotografia que pateix de distorsió de barril[1] o coixinet [2], que podríeu solucionar de forma ràpida utilitzant l'eina de correcció automàtica. Per fer-ho, obriu la fotografia a l'editor d'imatges (escolliu Imatge -> Edita o premeu F4) i escolliu Millora -> Lens -> Correcció automàtica. El digiKam automàticament agafarà la càmera, lent, i altra informació pertinent de les metadades de la fotografia i intentarà solucionar la distorsió en base a les dades obtingudes. A més de la distorsió de la lent, la característica correcció automàtica també pot arreglar altres problemes, incloent l'aberració cromàtica i les vinyetes. De manera que si la fotografia mostra algun d'aquests problemes, podeu aplicar les correccions marcant les caselles de selecció corresponents.

En general, l'eina de correcció automàtica fa un treball decent corregint la distorsió de la lent, però si no aconsegueix fer el treball, podeu tractar de solucionar el problema manualment. Per fer-ho, escolliu Millora -> Lens -> Distorsió i ajusteu els controls lliscants Principal i Límits per corregir la distorsió de la lent.

Notes

  1. La distorsió de barril és un efecte de la lent que fa que les imatges siguin esfèriques o «inflades». La distorsió de barril està associada amb l'ús de lents de gran angular i en general es produeix en els extrems d'una lent de zoom. L'ús de convertidors de freqüència amplifica l'efecte. És més visible en les imatges amb línies perfectament rectes, especialment quan són a prop de la vora de la imatge. (Font: Digital Photography Review)
  2. La distorsió de coixinet és un efecte de la lent que fa que les imatges quedin atrapades en el seu centre. La distorsió de coixinet s'associa amb l'ús de lents de teleobjectiu i normalment es produeix en els extrems del teleobjectiu d'una lent de zoom. L'ús de convertidors de freqüència amplifica l'efecte. És més visible en les imatges amb línies perfectament rectes, especialment quan són a prop de la vora de la imatge. (Font: Digital Photography Review)