KMail/PGP MIME

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page KMail/PGP MIME and the translation is 55% complete.
Outdated translations are marked like this.

Configurar els missatges signats amb GPG en Kmai

per Dawn Priyanto, 2004

Crear, realitzar còpies de seguretat, i la publicació de la vostra clau

1. Us cal el programa gpg. Per omissió ja està instal·lat.

2. Creeu la vostra pròpia clau (escriu-viu això com a usuari, no com a root):

gpg --gen-key

Seguiu les instruccions, és molt clar i fàcil.


3. Comproveu que ja està creada:

gpg --list-key

Veureu alguna cosa com això amb les vostres pròpies credencials:

:pub 1024D/85EEC6A5 2004-03-15 Fajar Priyanto (Knowledge is power! http://linux.arinet.org) sub 1024g/BBBB57F3 2004-03-15

4. Mireu per sobre dels detalls. Per exemple 85EEC6A5 és el vostre ID de la clau. Ara, amb la finalitat d'exportar la clau pública:

:gpg -ao fajar-pub.key --export 85EEC6A5

Es crearà un fitxer anomenat fajar-pub.key en el directori actual. Aquest és una còpia de la vostra clau pública. També és el fitxer que la gent ha d'importar per verificar els vostres missatges de correu electrònic signats. Es pot publicar en servidors de claus de tot el món, o es pot enviar directament a les persones que ho demanin, o es pot posar al vostre lloc web perquè altres la puguin descarregar.

Si ens fixem en el fitxer, serà com això:

-- --BEGIN PGP PUBLIC KEY BLOCK-- --

mQGiBEBVTw8RBACaYvnDkgqNWyktg3urdE9mrpv63x3Iux2zVkuZk8pIRp5HeR/V

[més...]

B394acuU4FdGN/EynYUAn1aRvNmgs0/IU2MDzYQpbHIaqpkE

=B0cy

-- --END PGP PUBLIC KEY BLOCK-- --

A més, possiblement vulgueu fer una còpia de seguretat de la clau secreta a un mitjà segur (no només un disc: aquests es malmeten), podeu utilitzar la següent ordre:

$ gpg -ao secret.asc --export-secret-keys 85EEC6A5

Això crearà un fitxer de text que conté la vostra clau secreta o privada, amb el nom secret.asc. No la lliureu a algú del que no confieu en un 100%. Amagueu-la en un lloc segur (o millor, en més d'un).

Finalment, és recomanable generar un certificat de revocació i desar-lo en un lloc segur fora de la vostra clau secreta. En cas que la clau secreta caigui en les mans equivocades, aquesta pot ser revocada pel que no se'n pot abusar amb facilitat. L'ordre per a fer-ho és

$ gpg -a -o revoker.asc --gen-revoke 85EEC6A5

Això crearà un fitxer de text amb el nom revoker.asc, el qual conté el certificat de revocació.

Configurar Kmail per signar missatges de correu electrònic utilitzant la clau GPG

 1. Inicieu el Kmail, i aneu a Arranjament -> Configura KMail -> Identitats.
 2. Trieu la identitat que voleu utilitzar.
 3. Després feu clic a Modifica -> Criptografia -> Clau de signatura OpenPGP.
 4. Es mostraran automàticament les vostres claus gpg, aquesta és 85EEC6A5.
 5. Si encara no ho heu fet, geu clic a Canvia..., trieu la «Id» de la vostra clau i després feu clic a .
 6. Ara, heu configurat el Kmail per a signar automàticament tots els missatges que escriviu utilitzant la vostra clau.
 7. Encara en el menú de configuració del Kmail, aneu a Seguretat -> Editor.
 8. Marqueu les següents opcions:
  1. Desa els missatges que s'enviïn encriptats,
  2. Mostra sempre les claus d'encriptatge per aprovar-les,
  3. Signa els missatges automàticament.
 9. Sortiu del menú de configuració fent clic a .


Provar Kmail creant un nou missatge

 1. You will notice that there is a Sign Message banner. It's already active.
 1. Us adonareu que hi ha una icona Signa el missatge just després de la icona de clip Adjunta (fitxer adjunt). Ja estarà activada.
 2. Escriviu el vostre missatge i quan acabeu, envieu-lo.
 3. El Kmail us demanarà que escriviu la contrasenya secreta que heu creat durant el pas gpg --gen-key. Escriviu-la, i després Kmail us mostrarà la finestra de confirmació del missatge signat. Feu clic a per enviar-lo.
 4. Si ho proveu enviament-vos-lo a la vostra adreça, us adonareu que Kmail mostra el missatge amb una capçalera de color VERD, amb paraules com aquestes: Missatge signat per Fajar Priyanto (Knowledge is power! http://linux.arinet.org) (ID de la clau: 0x85EEC6A5). La signatura és vàlida i la clau és de confiança absoluta.
 5. La gent de la que teniu la seva clau pública també s'haurà de mostrar, però dels que no la tingueu, obtindreu el missatge mostrat en color groc amb aquestes paraules: Missatge signat amb una clau desconeguda 0xBFE7357F. No es pot comprovar la validesa de la signatura.

ENHORABONA!

Ara us podeu comunicar d'una manera més segura si voleu. Sé que aquest com es fa és molt curt i probablement no sigui clar. De manera que, si us plau, doneu-me suggeriments i ajudeu-me a millorar-lo quan arribi el moment. També tinc la intenció d'escriure una segona part d'aquest tema explicant com ENCRIPTAR els missatges, la importació d'altres claus públiques, i instal·lar connectors de criptografia. Un agraïment especial a Tim Sawchuck, Philip Cronje i tots els meus amics a la llista de Mandrake.


Problemes

 • Els missatges signats per una clau ja coneguda es mostren correctament en el KMail, però les noves claus no s'importen, i no podeu signar els missatges. El culpable és un paquet que falta. Instal·leu pinentry-qt (potser s'anomeni pinentry-qt4), el qual apareixerà per resoldre ambdós problemes.
 • El KMail ja no fa signatures incloses. Haureu d'utilitzar OpenGPG al seu lloc. KGpg és una miniaplicació d'utilitat que ajuda en la gestió de les signatures, la vostra i les col·leccionades.

Nota

Per assegurar-vos que «l'agent de frase de pas» (gpg-agent) està habilitat, comproveu el vostre ~/.gnupg/gpg.conf i finalment descomenteu la línia que conté «use-agent».
En el KMail Arranjament -> Configura KMail -> pestanya Seguretat -> Dorsals de criptografia, seleccioneu OpenGPG, llavors Configura. A la pàgina Agent GPG, creeu el camí perquè els registres es puguin escriure, en cas de problemes. Podeu comprovar el registre en el KMail Eines -> Visor de registre del GnuPG. Probablement també sigui una bona idea incrementar el temps de la memòria cau -jo uso 3600-.


Atenció

L'inici dels següents scripts a l'inici i aturada ja poden estar en ús des de la vostra distribució, però no es reflecteix aquí. No haureu d'instal·lar aquests scripts a menys que tingueu problemes amb l'inici i l'aturada.


 • Si no el teniu ja, en ~/.kde creeu un directori anomenat env. Aquí, creeu un fitxer anomenat gpgagent.sh que contingui
#!/bin/bash
killall gpg-agent
eval `gpg-agent --daemon`

Deseu i feu-lo executable.

De la mateixa manera que la neteja del gpg-agent en l'aturada, si no està fet, creeu un altre directori anomenat shutdown en ~/.kde i creeu-hi un altre fitxer script anomenat stop_gpgagent.sh que contingui

#!/bin/bash
killall gpg-agent

Deseu i feu-lo executable.

Consells per a la resolució de problemes

ps -edalf | grep gpg-agent

will list any running instances of gpg-agent.

killall gpg-agent

aturarà totes les instàncies.

eval "$(gpg-agent --daemon)"

tornarà a iniciat l'agent.

gpg-agent status

us dirà si l'agent està en execució.

More Information

La pàgina de resum on hi ha més consells i trucs.