KDevelop5/Manual/Mød KDevelop

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Kdevelop5/Manual/Meet KDevelop and the translation is 100% complete.


Mød KDevelop

KDevelop er et moderne integreret udviklingsmiljø (IDE) til C++ (og andre sprog), som er et blandt mange KDE-programmer. Som sådan kører det på Linux (også hvis du kører en af de andre skriveborde, så som GNOME), men er også tilgængelig til de fleste varianter af Unix så vel som til Windows.


KDevelop frembyder alle et moderne IDE's bekvemmeligheder. Til store projekter og programmer er KDevelops vigtigste funktion, at den forstår C++: den fortolker hele kildekoden og husker, hvilke klasser der har hvilke medlemsfunktioner, hvor variable bliver defineret, hvilken type de har og mange andre ting om din kode. Lad os for eksempel sige, at dit projekts headerfiler deklarerer en klasse


class Car {
  // ...
  public:
    std::string get_color () const;
};


og at du et andet sted i programmet har


Car my_ride;
// ...gør noget med denne variabel...
std::string color = my_ride.ge


så vil den have husket, at my ride i den sidste linje er en variabel af type Car og tilbudt dig at færdiggøre ge til get_color(), eftersom det er den eneste medlemsfunktion af klassen Car, som begynder således. I stedet for at fortsætte med at skrive, taster du blot Enter for at få hele ordet; dette sparer indtastning, undgår tastefejl og frigør dig fra at skulle huske de præcise navne på de hundreder eller tusinder af funktioner og klasser, som udgør store projekter.


Som et andet eksempel, antag at du har følgende kode:


double foo ()
{
  double var = my_func();
  return var * var;
}


double bar ()
{
  double var = my_func();
  return var * var * var;
}


Hvis du lader musen svæve over symbolet var i funktionen bar, så får du mulighed for at se alle anvendelser af dette symbol. Klikker du på det, så får du kun anvendelserne af denne variabel i funktionen bar fordi KDevelop forstår, at variablen var i funktionen foo ikke har noget at gøre med den. Tilsvarende kan du omdøbe en variabel ved at højreklikke på den; dette vil kun påvirke variablen i bar og ikke variablen af samme navn i foo.


Men KDevelop er ikke blot en intelligent kodeeditor; der er også andre ting, som KDevelop gør godt. Den fremhæver selvfølgelig kildekoden med forskellige farver; den har en justerbar kodeindrykker; den har en integreret grænseflade til GNU's fejlsøger gdb; den kan vise dig dokumentation for en funktion, hvis du lader musen svæve over en anvendelse af funktionen; den kan håndtere forskellige typer af byggemiljøer og oversættere (fx med projekter baseret på make eller cmake) og mange andre smarte ting, som bliver omtalt i denne manual.