Marble/Maemo/Navigation

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Marble/Maemo/GuidanceMode and the translation is 100% complete.
Other languages:


Marbles Ruteplanlægning hjælper dig med at finde vej til dit mål. Når den er aktiveret, så følger kortet din aktuelle position (GPS-position) og tilpasser zoom-værdien til din fart. Når du nærmer dig steder, hvor du skal dreje, så vises instruktioner.

Planlægning af en rute

Marble giver dig forskellige måder at lave ruter: Brug søgeord til at finde startsted og destination, du kan bruge bogmærker eller blot udpege det ønskede sted på kortet.

Brug af dialogen Ruteplanlægning

Dialogen Ruteplanlægning, som kaldes frem fra menuen ved at klikke på overskriften Marble - virtuel globus lader dig planlægge ruter ved hjælp af søgeord og bogmærker. Vi vil se på eksempler, som kombinerer begge. Åbn dialogen Ruteplanlægning for at få en skærm som den herunder frem.

Vi skriver Augartenstraße, Karlsruhe som vores søgeord for startstedet i den øverste inputlinje. Tap på knappen Søg (eller tast Enter) for at starte søgningen.

Note

Du skal være forbundet til internettet for at kunne søge efter steder. Hvis du ikke får nogle resultater, så sørg for, at Marble ikke er i offline-tilstand.


Måske får du mere end et resultat; du kan så vælge det ønskede i listen nederst i dialogen. Du kan selvfølgelig også rette eventuelle fejl og starte en ny søgning, hvis det ønskede sted ikke findes blandt resultaterne.

Med rutens startsted defineret går vi nu over til at bruge et bogmærke som destination. Vi får en liste over bogmærker, som vi kan vælge fra ved at klikke på pileknappen (trekanten) ved siden af inputfeltet. Derved åbnes en ny dialog.

Det valgte bogmærke bruges som destination. Du er nu klar til at beregne ruten. Tap på knappen Få retningsanvisninger for at gøre det. Antallet af fundne ruter vises. Hvis der blev fundet mere end en rute, så kan du eventuelt vælge en af alternativerne nederst på skærmen. Du kan også få vist en kørevejledning ved at klikke på knappen Vis detaljer.

Din rute er nu klar. Tap på pileknappen for at lukke vinduet. Du vil se et oversigt over ruten.

Brug af kontekstmenuen

Hvis startstedet eller destinationen kan ses på kortet, så kan du også bruge kontekstmenuen til at angive rutens startsted eller destination. Klik en gang på kortet (uden at flytte det), så dukker der en kontekstmenu op. Vælg Retningsanvisninger herfra for at angive startstedet eller Retningsanvisninger hertil for at angive destinationen. Ruten beregnes automatisk hvis både startsted og destination er angivet.

Tilføj punkter på ruten

Når ruten er blevet beregnet, så kan du indsætte punkter, som turen skal gå igennem ved at trække og slippe. For at opnå dette bruger du N900's pen. Klik på et punkt på ruten og flyt pennen til det ønskede punkt, som ruten skal gå igennem. Mens du trækker vises et lille grønt flag samt blå streget til punkter nær ruten.

Aktivering af ruteplanlægning

Når ruten er planlagt, så kan du gå til navigationstilstanden. Har du internetadgang under din rejse? Hvis ikke, så sæt Marble offline for at fortælle den, at du ikke ønsker at downloade manglende information fra internettet. Gør du ikke det, så vil din N900 sandsynligvis ofte lade dialoger dukke op, som beder dig om at forbinde til internettet. Marbles offlinetilstand aktiveres fra hovedmenuen ved at tappe på overskriften Marble - virtuel globus i hovedvinduet.

Tap på ikonet navigation (ikonet til venstre blandt de fire ikoner i bunden af skærmen) for at aktivere navigationstilstanden.

I navigationstilstand er GPS-ikonet og de to zoom-ikoner skjult. I stedet vises et par andre elementer. Lad os se på de relevante punkter under vores rejse, en for en:

  1. En hvid trekant viser din aktuelle position (GPS-positionen) og den retning, som du bevæger dig i. Den røde cirkel omkring den aktuelle position viser hvor godt GPS-signalet er: Din faktiske position vil som regel være indenfor denne cirkel. Jo mindre cirklen er, jo bedre er GPS-signalet.
  2. Rutens startsted og destination samt valgte punkter på ruten vises på kortet som ikoner med bogstaver. Hvis ruten kun har et startsted og en destination, så vises startstedet ved ikonet (A) og destinationen ved ikonet (B). Hvis ikonet er grønt, så viser det, at du endnu ikke har været i dette punkt. I ovenstående skærmbillede er rutepositionen (A) allerede markeret som besøgt, idet vi er ret tæt på det.
  3. Det næste sted, hvor du skal dreje er markeret på kortet med en orange cirkel.
  4. Når afstanden til det næste punkt bliver mindre end 1 km (1000 m), så viser en fremskridtslinje. Den angiver, hvorlangt der er til næste punkt, hvor du skal dreje.
  5. Dette ikon angiver arten af den næste drejning. Hvis det er gråt, så er det næste punkt, hvor du skal dreje mere en 1 km (1000 m) væk. Bemærk, at kun offline rutevejledning genererer information om arten af drejning.
  6. En kørevejledning vises i midten.
  7. Dette mærkat viser afstanden til destinationen.
  8. Du kan slå navigationstilstanden fra med endnu et klik på ikonet navigation.