Håndtering af netværk

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page NetworkManagement and the translation is 100% complete.

Introduktion

I mange distributioner af Linux kontrolleres netværksforbindelsen af NetworkManager-dæmonen; den kan konfigureres af brugeren. I KDE er KNetworkManagmer (til KDE 3 og KDE 4) og Network Management (til KDE 4) de vigtigste brugerflader til NetworkManager.

Fejl

Rapportering af fejl

For at rapportere en fejl i Network Management skal du angive følgende information:

 • Versionen af din distribution
 • Er NetworkManager i brug? I nogle distributioner er det et tilvalg, da NetworkManager ikke tjener noget formål på et statisk, serveragtigt system. Stop nu, hvis det ikke er i brug.
 • Versionsnummeret for Network Management appletten (NetworkManager-kde4.rpm i openSUSE, plasma-widget-network-manager i Kubuntu 9.04, plasma-widget-networkmanagment i Kubuntu 9.10, kde-plasma-networkmanagement i fedora)
 • Versionen af pakken NetworkManager
 • Versionen af pakken ModemManager
 • Din computers hardware, hvis det ikke er en helt almindelig x86-kompatibel maskine. Er du en PPC-bruger? Så vil jeg vide det.
 • Din netværkshardware (brug lshal for at finde ud af det)
 • En systemlog fra NetworkManager fra et forsøg på opkobling
  • for openSUSE: /var/log/NetworkManager
  • for kubuntu: /var/log/syslog
  • for fedora: /var/log/messages
 • For trådløse netværk:
  • Bruger den en skjult SSID?
  • Hvilken type trådløs sikkerhed: WEP/WPA-PSK/WPA-EAP?
  • Nøglelængde
  • Nøgletype (passphrase eller hex for WEP)
  • Ciphers (TKIP/AES)
  • Auth mekanismer (TLS/TTLS/PEAP/...)
 • For mobilt bredbånd:
  • hardware
  • anvendt driver (se dmesg, når du forbinder hardwaren)
  • anvendt netværk
  • netværkstype (GSM/CDMA/UMTS)
  • hvilken apn er anvendt (hvis nogen)
  • ModemManager logs ("killall NetworkManager", "killall modem-manager", start "modem-manager --debug", "NetworkManager --no-debug") kan være nyttige for at finde ud af om NetworkManager finder din hardware.

Og meget vigtigt: Kan du etablere forbindelse med en anden klient? For eksempel nm-applet under GNOME eller cnetworkmanager fra konsollen. Hvis du kan det, så prøv venligst at vedhæfte tilsvarende information som beskrevet i slutningen af denne artikel.

Fejlhåndtering

På de fleste stationære Linux-maskiner er Network Manager den øverste i en stor og skrøbelig stak af komponenter. Det er nødvendigt for at kunne håndtere det enorme antal forskellige konfigurationer. Når en opkobling mislykkes kan der være mange forskellige årsager overalt i stakken, men symptomerne vil typisk være noget i retnig af "Connection got to 28% and then failed". Fejl, som rapporteres til bugs.kde.org bliver triaged for at finde ud af, hvor i stakken fejlen optræder, sådan at den kan rettes af de, der er ansvarlige.

Stakken

Hardwaren

Trådløs hardware har et forbløffende stort antal fejl. Disse håndteres i det næste lag, hvis du er heldig.

Kernen

Den egentlige driver, som kontrollerer hardwaren findes her. Her er der også mange interessante fejl. Efter at et standard MAC-lag til trådløs forbindelse blev føjet til Linux-kernen, så er situationen blevet bedre. Noget hardware har ingen Linux-driver, så man kontrollerer den ved brug af værktøjet ndiswrapper, som indlæser Windows-drivere med deres fejl. Du kan se outputtet i systemloggen, og du kan komme i kontakt med driveren ved hjælp af kommandoerne i iwtools.

WPA Supplicant

wpa_supplicant er et værktøj, som har kontakt med driveren på lavt niveau og udbyder indstillinger for autentfikation og kryptering. Det er opensource og generelt af høj kvalitet. Før NetworkManager skulle brugere konfigurere det manuelt med kontrolfiler i /etc. På den måde kom nogle brugere en gang imellem i vanskeligheder. Det logger sædvanligvis til /var/log/wpa_supplicant.log. Nutildags kontrolleres det for det meste af....

NetworkManager

I de fleste almindelige Linux-distributioner er NetworkManager den centrale systemdæmonen for netværksdelen. Den har rodprivilegier, har kontrol over de lavere niveauer og giver klienter, som kører i en brugersession, mulighed for at kontrollere visse ting via DBUS. Den skriver i /var/log. NM kontrollerer også DHCP-klienter om nødvendigt og overskriver etc/resolv.conf med den DNS-server, som den har konfigureret. NetworkManager frembyder også en tjeneste i Systemindstillinger, som er ansvarlig for at læse din distributions netværkskonfigurationsfil (for hele systemet) og sende den videre til NetworkManager.

Brugerklienter

KNetworkManager til KDE 4, Network Management Plasmoid under KDE 4, KNetworkManager under KDE 3, nm-applet under GNOME og cnetworkmanager som sidste udvej. Disse er ansvarlige for

 • at give feedback om netværkets status
 • at formidle brugerens handlinger til NetworkManager
 • at gemme og formidle detaljer om brugerens netværksforbindelse (policy) til NM

Selv om disse er de mest synlige dele af systemet, så har de mindst betydning for at foretage en succefuld opkobling. Eftersom de har den samme bindelse til NetworkManager, så kan de let erstatte hinanden.

Når ting går galt

Hvor gør det ondt?

Start i toppen af stakken og arbejd dig nedad. Når du finder noget, som virker, så har du fundet stedet, hvor problemet opstår. Når du løber tør for ting, der kan ændres, så overlad resten til eksperter (formentlig det ansvarlige team hos din Linux-distribution).

 1. Bruger dir system faktisk NetworkManager? Mandriva gør ikke. Moblin bruger Connman.
 2. Prøv en anden NetworkManager-klient. Hvis det hjælper, så fortsæt til næste afsnit for at prøve at lokalisere problemet i NetworkManagement. Herefter er bugs.kde.org, product "Network Management" stedet at gå til.
 3. Prøv at konfigurere en forbindelse med din distributione konfigurationsværktøj, sådan at Systemindstillinger opfanger den. Det er usandsynligt, men værd at forsøge.
 4. Prøv at konfigurere en forbindelse manuelt via wpa_supplicant. Dokumentationen er ret sparsom, men der følger eksempelkonfigurationer med pakken. Her er en liste over understøttet hardware. Hvis wpa_supplicant virker på egen hånd, så ligger fejlen i NetworkManager. Tal med din distribution eller rapporter fejlen på bugs.freedesktop.org.
 5. Hvis det ikke virker, så prøv ar genkonfigurere en trådløs router til at bruge en anden (svagere) kryptering eller slet ingen. Hvis det virker, så er problemet enten wpa_supplicant eller driveren. Under alle omstændigheder - tal med din distribution.

Det er altsammen KDE's fejl

Hvis du læser dette, så har du været i stand til at ave en opkobling med en anden NetworkManager-klient.

Først skal du sikre dig, at du ikke kører en anden klient samtidig med Network Management. Dette kan føre til uforudsigelige resultater. Hvis du gør, så skal du fjerne og genstarte Network Management. Du kan køre den udenfor Plasma ved

plasmoidviewer networkmanagement

hvis du vil.

Du bør nu prøve at finde ud af, hvordan den forbindelse, som Network Management giver dig afviger fra den, som den anden klient giver. Hvis du bygger Network Management fra kildekoden, så kan du bruge værktøjet 'qdbusfornm', som er en version af qdbus, som er udvidet til at håndtere NM's datatyper.

Hvis du ikke byggede den fra kildekoden, så erstat blot

./qdbusfornm --system

med

qdbus --system --literal

i kommandoen nedenfor. Det er lidt mere vanskeligt at læse, men giver dig det samme output. Hvis du bruger

qdbus --system --literal

så tag dig venligst tid til at formattere outputtet, sådan at der kun er en nøgle per linje, ligesom outputtet fra qdbusornm herunder. Det er let nok, selv om det tager lidt tid, så det er bedre at du gør det end at en udvikler skal gøre det.

Værdien 0 nedenfor identificerer forbindelsen. Den kan du ændre indtil du finder den relevante forbindelse, hvis du har mere end en.

./qdbusfornm --system org.freedesktop.NetworkManagerUserSettings /org/freedesktop/NetworkManagerSettings/0
org.freedesktop.NetworkManagerSettings.Connection.GetSettings

returnerer

a{sa{sv}}(==802-11-wireless==
 band: bg
 mode: infrastructure
 security: 802-11-wireless-security
 ssid: opensuse-guest
 ==802-11-wireless-security==
 auth-alg: open
 key-mgmt: wpa-psk
 wep-tx-keyidx: 0
 ==connection==
 autoconnect: true
 id: openSUSE
 type: 802-11-wireless
 uuid: {951cc7d9-1fa0-4525-9ab7-7199849e1b19}
 ==ipv4==
 dns-search:
 method: auto
 )

Gentag nu, idet du bruger den anden klient, som virker, kopier begge sæt optputs og vedhæft dem sikkert til en fejlrapport til bugs.kde.org. Med denne information vil vi hurtigt være i stand til at finde en løsning.

Sammenbrud

Hvis du kommer ud for et sammenbrud, så bør du installerer debuggingsymboler og lave et backtrace. I Kubuntu skal du tilføje debugarkivet og installere plasma-widget-networkmanagement-dbgsym.