RKWard

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page RKWard and the translation is 100% complete.
Other languages:


Oversigt

RKWard er et integreret udviklingsmiljø (IDE) for programmeringssproget R bygget på KDE's udviklingsplatform. R er et scriptsprog, som er særligt rettet mod statistik og datamanipulation.

Hovedpunkter

  • Udviklingsmiljø med syntaksfremhævning, kodefærdiggørelse, objektbrowser og browser til hjælpetekster
  • Direkte brugerflade for R
  • Grafiske værktøjer for tilgang til R's statistik- og graftegningsfunktioner
  • Integreret dataeditor
  • Integreret interaktiv R-konsol
  • Håndtering af pakker til R
  • Indlæsning og gemning af R's statistiske arbejdstilstande
  • Udvidbar med ECMAScript-plugins


Brug RKWard som et IDE til R

R er et fortolket sprog og RKWard lader dig bruge R interaktivt ligesom på en "almindelig" R-konsol men med ekstra funktioner som syntaksfremhævning og mulighed for at indsætte data fra et regneark. Desuden har RKWard typiske IDE-funktioner: En integreret script-editor, filbrowsing, objektfremviser osv.

Den interaktive fortolker

RKWard giver dig en integret R-prompt, som kan bruges til at arbejde interaktivt med R-motoren.

Den interaktive prompt

Prompten er i alt væsentligt identisk med R's konsol-prompt med nogle ekstra muligheder. For eksempel understøtter den færdiggørelse af funktionsnavne og calltips (popup-bokse, som viser en funktions signatur) og også forskellige måder at kopiere og indsætte kode.

Denne måde virker lige som en normal R session: kommandoer indskrives, output og andre objekter skabes og resultater kan vises eller gemmes ved brug af R's egne funktioner.

Programmering i RKWard

Kodeeditoren

Programmering i RKWard foregår på samme måde som i andre IDE'er: kodeeditoren giver dig færdiggørelse, syntaksfremhævning og calltips. Kodeeditoren har dog yderligere fuktioner, som kan bruges i en interaktiv session. Særlige kommandoer kan gives for at udføre al den aktuelt indlæset kode eller kun den fremhævede kode: Detter er specielt nyttigt, når man skriver funktioner, som herefter bruges som prototyper i en interaktiv session.

Inspektion af R-objekter

En session i R involverer typisk mange data- og funktionsobjekter. Der er helt bogstaveligt tusinder flere, som kan indlæses fra "biblioteker" (tilføjelsespakker). RKWard har en brugerflade til at browse og inspicere de objekter, som er indlæst i R's arbejdsflade.

Objektbrowseren


Objektbrowseren giver dig adgang til såvel R's globale miljø (hvor brugerdata typisk gemmes) som tilføjelsespakkers egne miljøer. Yderligere information er tilgængelig enten som tooltips eller ved at dobbeltklikke på emner, som så vil blive åbnet i et nyt faneblad i RKWards brugerflade og vise information om objektet.

Datamanipulation

Ud over hjælp til at skrive kode understøtter RKWard også bekvem håndtering af data. Specielt kan man se og redigere matricer og data frames (R's egen definition af datatabeller) i brugerfladen eller lave nye.

Eksisterende data kan importeres: R understøtter tekstfiler (TVS/CVS) og også data fra vidt udbredte statistikprogrammer som STATA og SPSS. RKWard har let anvendelige dialoger til denne dataimports-funktion.


TSV-importdialogen


Brugerfladen kan vise søjlenavne, søjlernes typer (tal, streng osv.) og selve data i en regnearkslignende brugerflade.


Databrowseren


Der er direkte understøttelse for redigering og datamanipulation: for eksempel kan man addere rækker eller søjler, ændre rækkeoverskrifter og også søjlernes datatype som i et forenklet regneark.

Interaktiv statistik og graftegning

RKWard har en forenklet brugerflade for en række af R's statistiske funktioner og kan lave grafer af data. Disse kan nås fra menuerne Analyse, Plots og Fordelinger.


Et af de mange hjælpemidler til analyse


For eksempel kan mange slags grafer laves ved hjælp af funktionere i de førnævnte menuer. Hver funktion (som i eksemplet ovenfor) har en dedikeret konfigurationsdialog, hvor ethvert kompatibelt objekt fra R's globale navnerum kan bruges. Dialogerne giver dig også genveje til specifikke graf- og analysemuligheder. Resultaterne gemmes i HTML-format i RKWards hovedvindue, hvor de kan eksporteres og gemmes.

Kombination af statistisk analyse og programmering

For hver handling, som udføres ved hjælp af en dialog i brugerfladen viser RKWard den tilsvarende R-kode. Dette gør det let for brugeren at kopiere og indsætte kode i deres egne scripter for at automatisere komplekse opgaver. "Kør igen" links i RKWards output-vindue muliggør gentagelse af en analyse (med eller uden modificerede indstillinger) med blot et par klik.

Mere information

RKWards hjemmeside har mere information specielt om, hvordan man udvider RKWard med egne plugins og også flere skærmbilleder.