Showfoto/White Balance

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Showfoto/White Balance and the translation is 100% complete.
Other languages:

Фото KDE Урок 1-3: Балансиране на бялото

Унай Гарро (uga) - Лято 2008

Това е третият урок от поредицата уроци, имащи за цел да ви покажат колко полезни могат да са фотографските приложения на KDE за оправяне/ подобряване на вашите изображения. В първия и втория урок се занимавахме с оправяне на проблеми, свързани с осветеността на снимките, т. е. зоните на снимките, които са твърде тъмни или твърде светли. Използвахме инструменти като Curves и Levels.

В този урок ще продължим да се занимаваме с подобни проблеми, но ще се съсредоточим върху цветовете, а не върху осветеността.

Нека започнем!

Може да се каже, че по- голямата част от снимките, които правим са навън, на открито. Има светлина, слънце- снимките стават хубави. Понякога, обаче, се налага да снимаме в закрити помещения- на купони и конференции, където условията за снимане са доста лоши- често не ни достига светлина, дори се налага да използваме светкавица. Питате се какво значение има това? Осветлението в затворени помещения влияе на снимките по различен начин и най- често- по неприятен начин. Това влияние зависи от различните видове осветителни тела- крушки с нагреваеми жички или флуоресцентни лампи.

Нека разгледаме примерното изображение, предоставено ни от Себастиан Кюглер:

Това са Майк и Пол. На снимката, те обсъждат много сериозни проблеми на едно събиране на Академията.

Забележете- лицето на Майк е прекалено червено. Може би е от разгорещената дискусия?

Какво се е случило? Явно стаята е била зле осветена и това се е отразило. Попринцип мозъците ни се справят с този проблем, но фотоапаратите не успяват.

Повечето модерни дигитални камери имат вградено решение за този проблем- режим, наречен "white balance (WB)". Често, менюто изглежда по подобен начин:

Ако апаратът е бил настроен правилно, снимката щеше да изглежда по- добре. Затова, винаги е полезно да разучавате възможностите и режимите на фотоапаратите си.

Попринцип, фотоапаратите са в режим на автоматично балансиране на бялото- AWB (auto white balance). Това предполага автоматичното избиране на най- подходящото решение. Честно казано- повечето пъти този механизъм не сработва както трябва- точно както сега.

Но не се притеснявайте! Showfoto ще реши този проблем!

Нека отворим снимката в Showfoto и да отидем в менюто Color -> White balance...:

Ще се появи диалогов прозорец:

Изглежда сложно, нали? Всъщност е много просто. Най- важни са горните, първи два слайдъра.

И двата правят едно и също нещо, но начинът им на настройване е различен.

Вторият слайдър е подобен на настройките, които можете да срещнете при камерите, както видяхме по- горе (White Balance Settings). Има различни опции, които може да изберете. Но как да разберете коя опция да маркирате? Труден избор, нали?

Точно затова, първият инструмент е по- гъвкав. Той ви позволява да настроите Келвиновата температура на светлината. Келвиновата температура определя, дали светлинният източник е по- топъл (червеникав) или по- хладен (син). Колкото по- надясно движите слайдъра, толкова по- червена ще става снимката. Обратно- колкото повече го движите наляво- толкова по- синкава ще става тя. Трябва да се отбележи, че този инструмент може да бъде много сложен за използване- понякога ще се налага да настройвате и зелените цветове.

Има ли решение за този проблем? Има, при това- много просто. В същия диалогов прозорец, точно до слайдъра на Келвиновата температура, има пипетка (виж следващата снимка). Тя ви позволява да изберете точка от снимката, която, всъщност, би трябвало да е бяла или сива.

Повечето снимки имат такива области. Например, аз избрах яката на блузата на Майк, защото изглежда, че трябва да е бяла:

Впечатляващо, нали? Точно това е силата на корекцията на бялото. Сега виждате, че лицето му не е оранжево, стената е жълта, а блузата му е тъмно- синя. Оставям на вас да донастроите изображението по ваш вкус, ако пожелаете.

Все пак, аз не съм напълно доволен от изображението. Вижте челото на Майк- бяло е, защото предишната настройка го е пренаситила. В тази област липсва информация- хистограмата е изрязана. По необясними причини, в някои снимки, Showfoto проявява този ефект. Случва сe в по- светли области, без детайлност и контури. Колкото и да се опитвате да избегнете този проблем при настройването- няма да успеете. Но ние няма да се предадем!

Ако помните, във втория урок, научихте как да настройвате яркостта на снимките, използвайки Curves. Нека опитаме. ПРЕДИ да потвърдим настройката за баланса на бялото, нека да позатъмним челото на Майк:

Note

Мърдайки дясната точка на Curves, надолу, все едно използвате Levels и премествате максималното изходно ниво надясно, така че помислете!


Сега вече, след повторна манипулация, челото не е толкова осветено:

В същия инструмент, намалих насищането (Saturation), тъй като сенките бяха червеникави. Сега просто натиснете OK.

Преди да затворите снимката и да се похвалите с нея, настройте нивата, както го направихме в първия урок. Готово:

Изучихме поредния удобен инструмент. Надявам се поредицата от уроци да ви харесва и да ви е полезна, разбира се. Не се притеснявайте да предлагате идеи за подобрения. До следващия път!