Translation Workflow/Danish

  From KDE UserBase Wiki


  Oversættelse af UserBase til dansk

  Information

  Din teamleder er Claus_chr
  Husk, at hvis du stiller spørgsmål på diskussionsiden, så kan andre også få glæde af det.


  Ressourcer

  Når du oversætter information om software, så er det meget vigtigt, at det du skriver stemmer med det, som brugeren kan se på sin skærm. Hvis du vil være sikker på at du oversætter tekst på præcis samme måde som den allerede er blevet oversat i softwaren, så kan du finde alle de oversatte strenge her. Der er også en søgemulighed her.

  Danskgruppen er en sammenslutning af danske oversættere af Opensource-programmer. På deres hjemmeside kan du finde yderligere ressourcer, fx en ordliste med anbefalede oversættelser til dansk. Særlig interessant er ordlisten til KDE's brugerfladeoversættere. Se også ordlisten længere nede på siden her

  Dansk Sprognævn har et websted med megen nyttig information. Her kan du blandt andet finde artikler med svar på mange spørgsmål. Der er en glimrende søgefunktion. Der er også adgang til at søge i Retskrivningsordbogen her.

  Den Danske Ordbog udgives af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og er også tilgængelig på nettet. Den rummer blandt andet ord, som endnu ikke er optaget i Retskrivningsordbogen og har mere udførlige forklaringer og eksempler på ordenes brug. Du finder også artikler om sproglige problemer her.

  Du kan finde manualer til mange af KDE's programmer her. Vælg sprog først og skriv så programmets navn i søgefeltet. Det er ikke alle manualer, som er oversat til dansk endnu.

  Oversættelse af de særlige computerord kan ofte give problemer. OpenTran er en gratis onlinetjeneste, som kan hjælpe med at finde passende oversættelser af tekniske betegnelser.

  På siden sproget.dk kan du finde en masse information om retskrivningsregler, sproglige problemer med mere. Siden er lavet i samarbejde mellem Kulturministeriet, Dansk Sprognævn og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

  Forskelle på dansk og engelsk

  Titler og overskrifter

  På dansk bruges sædvanligvis kun stort begyndelsesbogstav for det første ord i en titel eller overskrift.

  Brug af apostrof

  På dansk bruges apostrof sjældent ved angivelse af ejefald. Dette gælder også for programmer: Skriv fx helst Amaroks, ikke Amarok's. På dansk bruges apostrof som regel i forbindelse med forkortelser, fx tv'et. Ved forkortelser, som kan udtales som ord er det valgfrit at bruge apostrof. Når du en sjælden gang får brug for apostrof i forbindelse med et programs navn, så skriv sådan

  '''Emacs' '''vindue

  for at opnå dette: Emacs' vindue — altså apostroffen inden for opmarkeringen og adskilt fra denne med et mellemrum (ellers sætter wiki-softwaren apostroffen udenfor).

  Ordsammenstillinger

  På engelsk er det almindeligt at danne nye begreber ved simpelt hen at sætte to eller flere ord ved siden af hinanden. På dansk vil man i reglen bruge en egentlig sammensætning - oftest uden bindestreg, fx oversættes 'application manual' til 'programmanual'.

  Visse ordsammenstillinger oversættes bedst ved at bruge en konstruktion med ejefald, fx kan 'a window property' oversættes til 'en egenskab ved vinduer'.

  Problemord

  Det kan ofte være vanskeligt at finde en passende oversættelse af computertekniske, Linux- eller KDE-specifikke ord. Det vigtigste er, at stræbe efter en konsistent sprogbrug: Hvis ordet bruges i samme betydning i

  • et KDE-programs brugerflade — brug samme oversættelse, som i den oversatte brugerflade. Hvis du ikke har adgang til den seneste oversatte udgave af KDE's brugerflader, så kan du finde dem i kildefilerne til programoversættelse. De danske KDE-oversættere har en ordliste her.
  • i andre KDE-specifikke sammenhænge — prøv at finde en håndbog for et KDE-program eller en side på UserBase, hvor ordet er oversat, eller se i listen herunder.

  Ordliste

  Den følgende liste indeholder nogle af de problemord, som forekommer på UserBase. Den angivne oversættelse er blevet brugt et eller flere steder, så det anbefales, at fremtidige oversættelser også bruger dem. Støder du på nye problemord, så tilføj dem gerne til listen med eller uden forslag til oversættelse. Har du forslag til forbedring af eksisterende oversættelser, så skriv det (gerne med begrundelse) på den tilhørende diskussionside.

  Visse tekniske termer bliver anvendt uoversat i mange sammenhænge på dansk. I disse tilfælde er der givet forslag til ordbøjning.

  Original Kontekst Oversættelse Bøjning Kommentar
  applet -ten, -ter, -terne
  application program
  browse når det ikke vedrører internettet
  i en browser
  gennemse
  browse
  (un)dock brugerflade fastgør (løsriv)
  docker brugerflade (side)panel, dokker Sprogbrugen varierer: omtales også (på engelsk) som "panels" eller "side panels"
  engine software motor
  framework som i "Multimedia framework" fundament
  interface brugerflade
  teknisk
  brugerflade
  grænseflade
  pane del af vindue felt
  panel på skrivebordet panel
  script programmering, automatisering script -et, -s, -ene
  share netværk delt ressource
  sidebar brugerflade sidepanel
  system tray statusområde
  tab brugerflade
  tastatur
  faneblad
  tabulator(tast)
  thumbnail miniature
  widget skrivebordet
  Kexi (og måske andre programmer)
  widget
  Kontrol
  -et, -s, -ene
  wrench, spanner ikon skruenøgle
  toggle udsagnsord
  navneord
  slå til og fra
  kontakt (?)
  wizard brugerflade guide
  bin beholder
  Application Dashboard ???
  utility værktøj I nogle sammenhænge er utility blevet oversat til småprogram. Værktøj er bedre og stemmer med kategorien i startmenuen
  speaker hardware højtaler Både højtaler og højttaler findes i retskrivningsordbogen. Vi anbefaler at bruge højtaler for ensartethedens skyld.

  Særlige UserBase konventioner

  Alle siderne i UserBase har en eller flere kategorier tilknyttet. For at kunne få glæde af dem er det vigtigt, at de altid oversættes på samme måde hver gang. Se denne liste over kategorier med deres danske oversættelse.