Guies d'aprenentatge/MIDI a Linux

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Tutorials/MIDI on Linux and the translation is 92% complete.
Outdated translations are marked like this.

Informació

MIDI és un conjunt de tecnologies relacionades amb la descripció i transmissió de dades musicals, però no és un format d'àudio digital. Per utilitzar la majoria de programari MIDI a Linux, com en qualsevol altre sistema operatiu, es requereix disposar d'un sintetitzador MIDI.


Information

MIDI is a set of technologies related to musical data description and transmission, but not a digital audio format. To use most MIDI software on Linux, like on any other operating system, a MIDI synthesizer is required.


Un sintetitzador MIDI converteix els esdeveniments MIDI en so. El sintetitzador pot ser un dispositiu de maquinari extern o integrat en una targeta de so. També pot ser un sintetitzador per programari, és a dir, un programa.

Hi ha fitxers MIDI amb l'extensió .MID, amb música en format de dades MIDI. Una manera d'explicar-ho és en termes culinaris. Escoltar música en un disc compacte és similar a dinar en un restaurant, i MP3 seria comparable al menjar ràpid. A més, un fitxer MIDI és com una recepta: Cal aconseguir els ingredients adequats i usar els estris de cuina. En comptes de forn, olles i paelles utilitzarà sintetitzadors MIDI. Igual que qualsevol usuari de Linux, haureu de canviar la recepta i els ingredients. Llavors, feu-ho! A KMid podeu obrir la finestra «canals» i canviar el piano per a una guitarra o el que sigui que preferiu.

Sintetitzadors MIDI externs

Es tracta d'instruments musicals que es poden connectar a l'ordinador, o amb altres instruments a través de cables MIDI. Per això, l'ordinador ha de tenir una interfície MIDI. Hi ha targetes de so amb interfícies MIDI, i també adaptadors USB suportats per ALSA amb el corresponent mòdul del nucli. Fins i tot hi ha instruments MIDI que es poden connectar directament a l'ordinador via USB. En qualsevol cas, heu de comprovar que el model d'interfície MIDI està suportat per ALSA al lloc del projecte ALSA.

En resum, amb aquesta opció necessitareu:

  • Interfície MIDI
  • Controlador ALSA per a la interfície MIDI
  • Cables MIDI

Targetes de so amb maquinari sintetitzador

Algunes targetes de so, com les del fabricant Creative Labs (SB AWE, SB Live! i Audigy) tenen un sintetitzador MIDI per taula d'ones que utilitza mostres de so com a mètode de síntesi. Aquestes mostres han de ser carregades en la targeta de so abans d'utilitzar programari MIDI, preferentment en l'arrencada del sistema. En cas de posseir una d'aquestes targetes:

  • A més de ALSA, també cal instal·lar el programari awesfx, el qual inclou el carregador de mostres de so i els scripts de udev i ALSA per a realitzar automàticament la càrrega en l'arrencada del sistema.
  • Instal·leu els fitxers SoundFont proporcionats pel fabricant, o bé altres fitxers SF2 alternatius en el directori /usr/share/sounds/sf2.
  • Modifiqueu el fitxer de configuració /etc/sysconfig/sound. En el valor per a la clau SOUNDFONT_FILES indiqueu-hi el nom d'un o de diversos fitxers SF2 que s'hagin de carregar en l'arrencada del sistema. Els noms de fitxer i la seva ubicació poden variar d'una distribució a una altra; aquestes instruccions corresponen a openSUSE.

Els fitxers SoundFont també es poden carregar manualment. Llegiu el manual de asfxload per a més informació.

Sintetitzadors per programari

El programari sintetitzador clàssic per a Linux és TiMidity++, però l'última versió és de 2004. Requereix mostres de so en format GUS o SF2. Es pot utilitzar de forma independent com a reproductor, però si voleu usar-lo en conjunció amb altres programes de seqüenciador ALSA compatibles, haureu de proporcionar l'opció «-iA», per exemple:

timidity -iA

Un altre sintetitzador per programari, amb un disseny modern i modular, i amb manteniment actiu és FluidSynth. Utilitza mostres de so en format SF2 i té una interfície gràfica amigable anomenada QSynth. També el podeu executar des de la línia d'ordres, per exemple:

fluidsynth -a alsa /usr/share/sound/sf2/soundfont.sf2

o bé:

fluidsynth -a pulseaudio /usr/share/sound/sf2/soundfont.sf2

La configuració gràfica de QSynth és bastant senzilla. Veure com a exemple les següents captures de pantalla.

Fitxers SoundFont

Aquests fitxers representen el peix, la carn i els vegetals de la vostra recepta MIDI. Aquestes són algunes recomanacions: