Digikam/Lens Distortion/bg

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 10:56, 2 January 2011 by Manol.Denev (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Премахване на изкривявания, причинени от обектива, чрез "ДигиКам"

Тази статия е взета от Scribbles и Snaps, с позволението на Дмитри Попов.

Изкривяването, причинено от обектива на апарата, с който снимате, е често срещан, нежелан дефект. Възможно е той да бъде прикрит, но не и напълно, освен, ако не сте готови да влагате средства в скъпи професионални обективи. За щастие, "ДигиКам" предлага комплект от инструменти, които ще ви помогнат да се справите с изкривяванията, относително лесно. Всъщност, приложението поддържа функционалността "Auto-Correction" (автоматича корекция), която има за цел да се справи с проблема, без нужда от сложни ръчни настройки. Така че, ако имате снимка с елипсовидно[1] или възглавично[2] изкривяване, можете да я оправите бързо, ползвайки инструмента "Auto-Correction". За да използвате тази функция, отворете изкривеното изображение в графичния редактор ( изберете Image -> Edit или натиснете F4) и изберете Enhance -> Lens -> Auto-Correction. "ДигиКам" автоматично извлича нужните метаданни от снимката, (модел на апарата, с който е заснета, обектив и др.) на базата, на които се опитва да поправи снимката. Освен изкривявания, инструментът може да оправя и други проблеми, като цветово изкривяване и затъмнение по краищата. Така че, ако някой тези проблеми е налице- просто маркирайте съответните чекбоксове.

Ако "Auto-Correction" не успее автоматично да се справи с проблемите, можете да опитате и да ги оправите ръчно. Изберете Enhance -> Lens -> Distortion и настройвайте, чрез слайдърите Main и Edge.

Забележки

  1. Елипсовидното изкривяване е ефект при обективите, който ги изкривява, във формата на сфера, "надува" ги. Този тип изкривяване се свързва с широкоъгълните обективи и обичайно се образува в широката част на обектива. Често, употребата на преобразуватели, усилва ефекта. Изкривяванията си проличават, най- вече при снимки, на които има прави линии, особено ако са близо до ръба на снимката.(Източник: Digital Photography Review)
  2. Възглавничното изкривяване е ефект, при който изображенията са "издути" в средата. Този тип изкривяване се свързва с телеобективите. Изкривяванията си проличават, най- вече, при снимки, на които има прави линии, особено ако са близо до ръба на снимката. (Източник: Digital Photography Review)