Digikam/Linseforvrængning

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 09:30, 25 August 2012 by Claus chr (talk | contribs) (Text replace - "applikationen" to "programmet")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Korrigér for linseforvrængning med digiKam

Gengivet fra Scribbles and Snaps med Dimitri Popovs tilladelse.

Linseforvrængning er uundgåelig. Du kan lindre problemet, men du kan ikke undgå det helt (med mindre du er villig til at investere i virkelig dyre professionelle linser). Heldigvis har digiKam en række værktøjer, som gør det ret let for dig at korrigere linseforvrængning. Faktisk har programmet en funktion til automatisk korrektion, som prøver at rette linseforvrængning med et minimum af finindstilling. Hvis du har et foto, som lider af tøndeforvrængning[1] eller pudeforvrængning[2], så kan du måske rette det hurtigt ved brug af værktøjet til automatisk korrektion. For at gøre dette åbner du billerredigeringen (højreklik på billedet og vælg Redigér eller tast F4) og vælg Forbedr->Linse->Automatisk korrektion. Nu vil digiKam trække relevante oplysninger om blandt andet kamera og linse fra billedets metadata og prøve at rette forvrængningen baseret på de indhentede informationer. Funktionen til automatisk korrektion kan klare flere problemer end linsekorrektion, herunder kromatisk aberration og vignettering. Hvis dit billede udviser nogle af disse problemer, så kan du løse dem ved at markere de relevante afkrydsningsfelter.

Normalt er den automatiske korrektion ganske god til at rette linseforvrængning, men hvis den ikke gør det godt nok, så kan du prøve at rette problemet manuelt. For at gøre dette vælger du Forbedr-> Linse-> Forvrængning og justerer skyderne Generelt og Kant for at korrigere linseforvrængningen.

Referencer

  1. Tøndeforvrængning er en effekt, hvor linsen gør billedet lidt rundt eller "puster det op". Tøndeforvrængning er knyttet til vidvinkellinser og optræder typisk i den brede ende af en zoomlinse. Brugen af omformere forstærker ofte effekten. Det er mest synligt i billeder med helt rette linjer, specielt når de er tæt ved billedrammen. (Kilde: Digital Photography Review)
  2. Pudeforvrængning er en effekt, hvor linsen trykker billedet sammen i midten. Pudeforvrængning er knyttet til telelinser og optræder typisk i tele enden af en zoomlinse. Brugen af konvertere forstærker ofte effekten. Det er mest synligt i billeder med helt rette linjer, specielt når de er tæt ved billedrammen. (Kilde: Digital Photography Review)