Marble/Sporing

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 13:34, 13 September 2020 by Claus chr (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Other languages:


I denne vejledning lærer du, hvordan du optager et GPS-spor med Marble og deler det med dine venner. Optagelse af spor er baseret på den mobile version af Marble (Marble 1.0 for Nokia N900). Du kan også bruge skrivebordsudgaven af Marble, men du skal bruge en nyere version (Marble 1.1 eller senere) og en GPS-enhed.

Aktivering af GPS-sporing

N900's interne GPS bruges til at opfange din aktuelle position. Sporet vises i kortet og kan gemmes til senere analyse i andre programmer.

Aktivér GPS på N900 i Marble ved at bruge ikonet GPS (anden knap fra venstre nederst på skærmen). Når nok satelitter kan ses, så viser Marble din aktuelle position på skærmen.

Tip

Hvis den aktuelle position ikke kan ses på skærmen, så kan du flytte derhen ved at bruge menuen Gå til...: Klik hvor som helst på kortet og vælg Gå til.... I den fremkomne dialog vælger du Nuværende sted.


Dialogen regn, som nås via menuen Marble - virtuel globus lader dig ændre indstillingerne for sporing. Du kan vælge om sporet (rød linje) skal vises. Desuden kan du vælge at lade Marble følge din aktuelle position og justere zoom-værdien efter din hastighed.

Optagelse af spor

Du kan på et hvilket som helst tidspunkt gemme dit spor i dialogen regn. Klik på Save Track for at åbne dialoge til at gemme filer.

Sporet vil blive gemt i kml-formatet.

Brug af spor

Når du har gemt et eller flere spor som .kml-filer, så er der forskellige måder at bruge dem: Del dem med dine venner, analysér dem i andre programmer eller brug dem til at lave kort til OpenStreetMap.

Åbn spor i Marble

Selvfølgelig kan .kml-filen vises i Marble på dit skrivebord. Sørg for, at Marble er installeret på din skrivebordsmaskine og start det. i Marble klikker du på Åbn i menuen Fil og vælger din .kml-fil med sporte.

Del spor

De er også nyttigt at kunne dele sine kml/gpx-spor med venner og fællesskaber ved blot at uploade dem til gpsies.com som vist herunder.

Konvertering af spor

Både kml og gpx er standardformater med specificeret funktionalitet (som ruter og spor), som kan bruges af Marble, Google Earth og lignende programmer. Kml blev oprindeligt udviklet til brug med Google Earth, men Marble og andre programmer understøtter det også. GPX er almindeligt accepteret af de fleste programmer.

En .kml-fil gemt af Marble kan let konverteres til en .gpx-fil ved hjælp af gpsbabel:

gpsbabel -i kml -f input.kml -o gpx -F output.gpx

Her er input.kml den .kml-fil, som Marble optog og output.gpx er den gpx-fil, som skal laves. Gpsbabel understøtter mange andre formater end kml og gpx. Se dokumentationen for andre formater og konverteringstilvalg.

gpsbabel -h

Analyse af spor i Workout

Tog du din N900 med ud at gå, jogge eller på en vandre- eller cykeltur? Så kan du indlæse dit spor i Workout for at analysere det. I øjeblikket understøtter Workout ikke kml-formatet, men du kan bruge gpsbabel som beskrevet ovenfor til at konvertete kml-sporet til .gpx-format og indlæse det i Workout.

Brug af spor til at lave OpenStreetMap-kort

Sidst men ikke mindst kan du optage spor til at lave OpenStreetMap-kort med. Editorer som Merkaartor kan åbne .gpx-filer. For at bruge et spor fra Marble i .kml-format i Merkaartor skal det først konverteres til .gpx-format som vist i afsnittet ovenfor. Herefter åbnes .gpx-filen i Merkaartor ved at bruge Åbn i menuen Fil. I vores eksempelspor er der dog ikke noget, der skal gøres; andre brugere af OSM har allerede kortlagt denne vej, som du kan se i skærmbilledet: