Showfoto/Curves Adjust/ca

From KDE UserBase Wiki
Revision as of 11:04, 17 January 2021 by FuzzyBot (talk | contribs) (Updating to match new version of source page)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Home » Applications » Graphics » Showfoto » Curves Adjust

Guia d'aprenentatge KDE per a fotografia 1-2: Ajust de corbes

Unai Garro (uga): estiu de 2008

Nota

La imatge original emprada en aquesta guia d'aprenentatge es pot trobar aquí.


Aquesta és la segona part de les guies d'aprenentatge dirigides a mostrar com utilitzar les eines de fotografia del KDE (anomenades ShowFoto i/o Krita), per a processar, editar i corregir les vostres fotografies. La primera part mostra com interpretar un histograma, i com utilitzar l'eina nivells. Aquesta guia d'aprenentatge us mostrarà com utilitzar una eina més avançada, anomenada Ajust de corbes. És molt més poderosa que l'eina nivells, però requereix més paciència i pràctica per obtenir bons resultats.

Així que comencem. Tenim aquesta foto, amablement donada per a la guia d'aprenentatge per en Jos van den Oever, de les seves fotografies de l'Akademy 2008.

El problema en aquesta fotografia, és que hi ha parts de la imatge que són molt fosques. Les dues persones a la foto estan clares, però el fons és tan fosc que en realitat no podem veure els detalls del bar. Anem a veure què passa si intentem utilitzar l'eina nivells, com hem vist en la primera guia d'aprenentatge:

Com podeu veure, algunes parts de la imatge desapareixen si intentem utilitzar l'eina nivells. Què vol dir això? Això vol dir que tenim parts de la imatge al costat dret de l'histograma que han estat convertides a blanc. Això és deu, a diferència de la guia d'aprenentatge anterior, a que aquesta imatge no es concentra sobre la part esquerra de l'histograma. Cobreix la seva totalitat. I quan es retalla l'histograma amb els controls lliscants d'entrada, ens estem «menjant» part de la informació.

Per què passa això? Atès que l'escenari de la fotografia té un Marge dinàmic elevat. és a dir, que té objectes molt foscos (fons) a molt brillants (il·luminació pel flaix).

En aquest tipus d'imatges, si intentem moure els controls lliscants d'entrada de l'eina nivells, esborrarem part de la informació de nivell de gris de la fotografia, es perdran detalls, i el resultat no serà agradable.

Què fer ara? Podem utilitzar l'Eina corbes des del menú Colors -> Ajust de corbes...:

En seleccionar aquesta opció, es mostrarà un emergent amb un nou diàleg que pot ser similar al de l'eina nivells. Podreu veure l'histograma resultant a la part superior, i l'histograma d'entrada a la part inferior, com a l'eina nivells:

La diferència està en la manera com funciona el control. En aquesta eina, l'histograma d'entrada té una línia diagonal. En fer-hi clic amb el botó esquerre del ratolí, s'afegeixen punts de control. Els podeu moure cap amunt o cap avall. El resultat, com es mostra a la fotografia anterior, és que els nivells de gris des de l'eix horitzontal es converteixen en els nivells de gris a l'eix vertical.

Movent els punts de control amunt, fareu que part de la imatge sigui més brillant. Movent-los cap avall, fareu que part de la imatge sigui més fosca.

En aquest cas, vull fer més brillants les parts més fosques de la imatge, de manera que afegeixo un punt de control a la part esquerra de l'histograma, i el moc cap amunt. Com la resta de la imatge també s'estava tornant una mica massa brillant, he afegit un segon punt de control per evitar-ho.

Així doncs, premeu i veureu el que obtenim:

Hem aconseguit que les ombres siguin més brillants, i ara el bar és més visible, però ara la imatge està una mica esvaïda. Com si fos massa brillant per tot arreu. Hi podem fer quelcom? És clar, intentarem de nou l'ajust de nivells:

Ara que les ombres estan ajustades utilitzant les corbes, i els colors són més uniformes, podem seguir el mètode mostrat a la primera guia d'aprenentatge i ajustar els nivells de la fotografia, com es mostra a dalt. Les dades principals de l'histograma estaven una mica desplaçades cap a l'esquerra, i l'ajust dels nivells s'ha encarregat de cobrir-ho tot de nou.

Anem a veure el resultat - Ah, ara és molt millor. El fons del bar és molt més visible i les dues persones no estan esvaïdes:


Crec que ja és acceptable, però si som exigents, les dues persones resten una mica esvaïdes per la llum del flaix. Així que, encara que això no té res a veure amb el propòsit d'aquesta guia d'aprenentatge (es cobrirà en les següents guies), ajustarem una mica la saturació i el contrast de la imatge per obtenir un millor resultat:

Ara, aquesta imatge es veu molt més bonica que l'original. Espero us hagi agradat aquesta guia d'aprenentatge i ens veiem en la propera!