Showfoto/Curves Adjust/bg

This page is a translated version of the page Showfoto/Curves Adjust and the translation is 97% complete.
Other languages:
English • ‎Türkçe • ‎català • ‎dansk • ‎italiano • ‎български • ‎українська

Home » Applications » Graphics » Showfoto » Curves Adjust

Фото KDE Урок 1-2 - Настройки с Curves

Унай Гаро (uga) - Лято 2008

Note
Оригиналното изображение, използвано в този урок, можете да намерите тук.


Това е втората част от уроци, имащи за цел да ви запознаят с инструментите на "KDE" (а именно ShowFoto и/или Krita), за обработка на изображения. Първата част ви запозна с боравенето с хистограма и цветови нива. Този урок ще ви покаже как да ползвате един по- сложен и мощен инструмент- Curves Adjust. Като по- усъвършенстван, боравенето с този инструмент изисква търпение и натрупване на практика, за да бъдат постигнати добри резултати.

Нека започнем. За този урок ще боравим с дадената по- долу снимка, любезно предоставена от Джос ван дер Оевер.

Tut2 1.png

Проблемът с тази снимка е, че има зони, които са прекалено тъмни. Хората на снимката се виждат ясно, но фонът е тъмен и трудно можем да видим заведението в детайли. Нека първо видим, какво ще се получи ако използваме инструмента от първия урок- Levels:

Tut2 2.png

Както виждате, някои части на снимката се пренасищат, ако използваме "Levels". Това означава, че има зони от изображението, които са в дясната област на хистограмата и след промяната- стават бели. Това идва от факта, че за разлика от снимката от предишния урок, цветовете на сегашното изображение, не са съсредоточени в левия край на хистограмата. Тук цветовете са разпределени по цялата и дължина. Затова, когато променяме нивата, снимката губи имформация.

Защо се случва това? Защото снимката и ситуацията, която изобразява са с "High Dynamic Range", т.е. присъстват обекти с много тъмни (фонът), до много светли цветове (зоните, осветени от светкавицата).

Както разбрахме, каквито и настройки да правим с "Levels"- винаги ще нарушаваме хистограмата и ще губим информация.

Как трябва да постъпим? Можем да ползваме инструмента Curves Tool от менюто Colors -> Curves Adjust...: Adjustcurves.png

Ще се отвори нов попъп с диалогов прозорец, подобен на този на инструмента "Levels". Виждате хистограмата, след промяна, отгоре и началната хистограма- отдолу:

Tut2 3.png

Разликата между двата инструмента е в подходите им. В "Curves", началната хистограма има една диагонална линия. Ако натиснете върху нея с левия бутон на мишката, ще добавите контролна точка. Можете да местите контролните точки нагоре и надолу. Както е показано по- горе, сивите нива от хоризонталната ос се превръщат в сиви нива във вертикалната ос.

Движейки контролните точки нагоре, определената част от снимката става по- ярка. Обратното- движейки ги надолу- снимката става по тъмна.

В този случай, исках да направя по- тъмните зони на снимката- по- ярки. Добавих контролна точка в лявата част на хистограмата и я преместих нагоре. Предотвратих изсветляването на останалата част от снимката, като добавих още една контролна точка в дясната страна на хистограмата.

Натиснете OK и вижте резултата:

Tut2 4.png

Успяхме да изсветлим сенките и сега заведението се вижда по- ясно, но все пак, изображението изглежда леко размито- всякаш цялата снимка е твърде светла. Нека пробваме да оправим този пролем с "Levels":

Tut2 5.png

След като сенките бяха настроени с "Curves" и цветовете станаха по- ясни, можем да използваме метода, показан в първия урок и да настроим нивата на снимката, както е показано по- горе. Основните данни на хистограмата се бяха разместили, но това бе поправено, чрез "Levels". Сега данните отново са разпространени по цялата хистограма.

Сега е много по- добре- заведението се вижда, а хората вече не са бликнали (преосветени/ ярки).

Tut2 6.png


За някои, този резултат може да е напълно достатъчен, но други са доста взискателни и биха казали, че хората все още са леко размити. Въпреки, че леко ще се отклоним от основната идея на този урок, нека да настроим наситеността и контраста на изображението за по- добри резултати.

Tut2 7.png

Сега снимката изглежда много по- добре от оригинала. Надявам се урокът да е бил полезен.


This page was last edited on 17 January 2021, at 11:06. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.