Difference between revisions of "Tutorials/MIDI on Linux/ca"

(Created page with "* A més de ALSA, també cal instal·lar el programari '''awesfx''', el qual inclou el carregador de mostres de so i els scripts de udev i ALSA per a realitzar automàticament la...")
(Created page with "Els '''fitxers SoundFont''' també es poden carregar manualment. Llegiu el manual de '''asfxload''' per a més informació.")
Line 25: Line 25:
 
* Modifiqueu el fitxer de configuració /etc/sysconfig/sound. En el valor per a la clau <menuchoice>SOUNDFONT_FILES</menuchoice> indiqueu-hi el nom d'un o de diversos fitxers SF2 que s'hagin de carregar en l'arrencada del sistema. Els noms de fitxer i la seva ubicació poden variar d'una distribució a una altra; aquestes instruccions corresponen a ''openSUSE''.
 
* Modifiqueu el fitxer de configuració /etc/sysconfig/sound. En el valor per a la clau <menuchoice>SOUNDFONT_FILES</menuchoice> indiqueu-hi el nom d'un o de diversos fitxers SF2 que s'hagin de carregar en l'arrencada del sistema. Els noms de fitxer i la seva ubicació poden variar d'una distribució a una altra; aquestes instruccions corresponen a ''openSUSE''.
  
'''SoundFont files'''can also be loaded manually. Read the manual of '''asfxload''' for more information.  
+
Els '''fitxers SoundFont''' també es poden carregar manualment. Llegiu el manual de '''asfxload''' per a més informació.  
  
 
==Sintetitzadors per programari==
 
==Sintetitzadors per programari==

Revision as of 07:15, 13 April 2011

Other languages:
English • ‎català • ‎dansk • ‎español • ‎italiano • ‎português do Brasil • ‎русский • ‎українська
Dialog-information.png
Informació
MIDI és un conjunt de tecnologies relacionades amb la descripció i transmissió de dades musicals, però no és un format d'àudio digital. Per utilitzar la majoria de programari MIDI a Linux, com en qualsevol altre sistema operatiu, es requereix disposar d'un sintetitzador MIDI.


Un sintetitzador MIDI converteix els esdeveniments MIDI en so. El sintetitzador pot ser un dispositiu de maquinari extern o integrat en una targeta de so. També pot ser un sintetitzador per programari, és a dir, un programa.

Hi ha fitxers MIDI amb l'extensió .MID, amb música en format de dades MIDI. Una manera d'explicar-ho és en termes culinaris. Escoltar música en un disc compacte és similar a dinar en un restaurant, i MP3 seria comparable al menjar ràpid. A més, un fitxer MIDI és com una recepta: Cal aconseguir els ingredients adequats i usar els estris de cuina. En comptes de forn, olles i paelles utilitzarà sintetitzadors MIDI. Igual que qualsevol usuari de Linux, haureu de canviar la recepta i els ingredients. Llavors, feu-ho! A KMid podeu obrir la finestra «canals» i canviar el piano per a una guitarra o el que sigui que preferiu.

Sintetitzadors MIDI externs

Es tracta d'instruments musicals que es poden connectar a l'ordinador, o amb altres instruments a través de cables MIDI. Per això, l'ordinador ha de tenir una interfície MIDI. Hi ha targetes de so amb interfícies MIDI, i també adaptadors USB suportats per ALSA amb el corresponent mòdul del nucli. Fins i tot hi ha instruments MIDI que es poden connectar directament a l'ordinador via USB. En qualsevol cas, heu de comprovar que el model d'interfície MIDI està suportat per ALSA al lloc del projecte ALSA.

En resum, amb aquesta opció necessitareu:

  • Interfície MIDI
  • Controlador ALSA per a la interfície MIDI
  • Cables MIDI

Targetes de so amb maquinari sintetitzador

Algunes targetes de so, com les del fabricant Creative Labs (SB AWE, SB Live! i Audigy) tenen un sintetitzador MIDI per taula d'ones que utilitza mostres de so com a mètode de síntesi. Aquestes mostres han de ser carregades en la targeta de so abans d'utilitzar programari MIDI, preferentment en l'arrencada del sistema. En cas de posseir una d'aquestes targetes:

  • A més de ALSA, també cal instal·lar el programari awesfx, el qual inclou el carregador de mostres de so i els scripts de udev i ALSA per a realitzar automàticament la càrrega en l'arrencada del sistema.
  • Instal·leu els fitxers SoundFont proporcionats pel fabricant, o bé altres fitxers SF2 alternatius en el directori /usr/share/sounds/sf2.
  • Modifiqueu el fitxer de configuració /etc/sysconfig/sound. En el valor per a la clau SOUNDFONT_FILES indiqueu-hi el nom d'un o de diversos fitxers SF2 que s'hagin de carregar en l'arrencada del sistema. Els noms de fitxer i la seva ubicació poden variar d'una distribució a una altra; aquestes instruccions corresponen a openSUSE.

Els fitxers SoundFont també es poden carregar manualment. Llegiu el manual de asfxload per a més informació.

Sintetitzadors per programari

The classic software synthesizer for Linux is TiMidity++, but the latest release is from 2004. It requires sound samples in GUS or SF2 format. It can be used independently as a player, but if you want to use it in conjunction with other ALSA sequencer compatible programs, you must provide the "-iA" option, for example:

timidity -iA

Another software synthesizer, with modern and modular design and active maintenance is FluidSynth. It uses sound samples in SF2 format, and has a friendly graphic interface called QSynth. You can also run it from the command line, for example:

fluidsynth -a alsa /usr/share/sound/sf2/soundfont.sf2

o bé:

fluidsynth -a pulseaudio /usr/share/sound/sf2/soundfont.sf2

The graphical configuration of QSynth is quite simple. See the following example screenshots.

Fitxers SoundFont

These files represent the fish, meat and vegetables in your MIDI recipe. Here are some recommendations.


Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.
-->