Amarok/QuickStartGuide/Spillelists

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Amarok/QuickStartGuide/Playlists and the translation is 100% complete.

Spillelister

Feltet Spillelister

Nu hvor Amarok har scannet musiksamling, så vil du nok gerne lytte til den. Brug derfor feltet Spilleliste til at lave en spilleliste, som indeholder de spor, som du gerne vil høre. Det er her du afspiller din musik og hører streams og podcasts.

Du kan sortere din spilleliste efter titel, album, kunstner, genre og meget andet. For eksempel kan du sortere sporene først efter år, så efter kunstner og så videre.

Søgefeltet lader dig søge eller filtrere dine spor. Ikonknapperne and oven over feltet Spilleliste lader dig springe til det næste eller forrige spor som matcher søgningen. Svensknøgleikonet lader dig filtrere dine spor efter kunstner, album etc. feltet Spillelistes layout kan ændres ved hjælp af menuen Spilleliste -> Spillelistelayouts.

Spillelistens layout kan ændres ved hjælp af menuen Spilleliste -> Spillelistelayouts

Tilføj musik til en spilleliste

Der er fem måder at føje musik til spillelisten.


Pop-up-dropper når man tilføjer et enkelt spor


 1. Markér noget af din musik i indholdsbrowseren og træk den til højre. Hvis du trækker den over Kontekst-feltet vil du se Pop-up-dropperen, også kendt som PUD. Billedet viser PUD i aktion. PUD giver dig tre muligheder: Føj til spilleliste, Erstat spilleliste og Mere.... Den valgmulighed, som fremhæves i det grå område (Føj til spilleliste) er den aktive. Slipper du albummet der, så føjes det til spillelisten i feltet Spilleliste. Vælg en af de andre valgmuligheder for at gøre noget andet med dit udvalg. Trækker du det over Mere..., så dukker der en ny menu med valgmuligheder op i PUD.
 2. Træk dine markeringer hele vejen over i feltet Spilleliste i højre side af Amaroks vindue.
 3. Dobbeltklik på albummet eller sporet for at føje det til spillelisten; det begynder ikke en afspilning.
 4. Midterklik på albummet eller sporet for at lægge det bagerst i spillelisten og starte afspilning med det samme.
 5. Højreklik på albummet eller sporet. I din kontekstmenu finder du tilsvarende valgmuligheder. Billedet herunder viser den kontekstmenu, som dukker op efter at du har højreklikket på et element. Vælg Føj til spilleliste.


Brug af værktøjslinjen

Værktøjslinjen øverst i Amaroks vindue giver dig en enkel brugerflade til at kontrollere afspilning af musikken i spillelisten.

Klik på det runde ikon til venstre for at starte afspilningen og klik på det igen for at holde en pause. Til højre findes en kontrol til volumen og mute; klik midt i ikonet for at kvæle lyden helt. Brug din mus' hjul til at kontrollere volumen eller træk/klik med musen på volumenkontrollens ydre ring.

Når et spor eller en stream begyder at spille, så vil kunstner / albumnavn / sportitel skiftes til at blive vist med fede typer i midten. Til højre vises det næste spor, som du kan klikke på for at få det spillet med det samme. Efter at et spor er blevet spillet bliver det vist til venstre, sådan at du kan klikke på det for at få det spilet igen. Fremskridtslinjen i midten af værktøjslinjen viser, hvor meget tid der er gået (til venstre) og hvor meget der er tilbage (til højre) af det spor, som spiller i øjeblikket.

Hvis du hellere vil se en mere traditionel værktøjslinje, så kan du vælge Slank værktøjslinje fra menuen Vis.

Ændring af spillelister

Du kan fjerne albums eller spor fra spillelisten, omarrangere de viste informationer for hvert spor og ændre rækkefølgen af numrene i spillelisten.

Fjernelse af et spor

Du kan fjerne ethvert spor eller album fra din spilleliste ved at:

 1. Højreklikke på emnet i spillelisten og vælge Fjern fra spilleliste.
 2. Trække emnet ind over feltet Kontekst for at aktivere PUD. Nu dukker flere muligheder frem over feltet Kontekst. Slip emnet i området markeret med Fjern fra spilleliste. Billedet nedenunder viser et spor, som bliver trukket ind i Fjern fra spilleliste i PUD.
 3. Vælge sporet eller sporene og tast Delete. Du kan vælge mere end et spor ved at bruge Shift eller Ctrl.


Pop-up-dropper når man fjerner et spor


Fortryd en fjernelse ved at taste Ctrl+Z eller klikke på pilen i spillelistens værktøjslinje nederst i feltet Spilleliste (se nedenfor).

Brug af værktøjerne til spillelister for neden

Nederst i feltet Spilleliste er der syv ikoner:

Ikon Handling
Ryd spilleliste for alle albums og sange
Gem din spilleliste. Hvis du ikke omdøber den, vil den få datoen som navn.
Fortryd din seneste ændring af spillelisten
Omgør din seneste fortrydelse af ændringer til spillelisten
Fremhæv det spor der spilles i øjeblikket. Nyttigt for lang spillelister
Indstil afspilningen: gentag spor, tilfældig rækkefølge, foretræk sjældent spillede, etc.
Rediger spillelistekøen; den indeholder spor som afspilles før der fortsættes med spillelisten.

Disse knapper giver nemme alternativer til flere tastaturhandlinger.

Gemning og hentning af dine yndlingsspillelister

Disketteikonet i popup-menuen, som kan åbnes forneden i feltet Spilleliste lader dig gemme den aktuelle spilleliste. Dette gør det muligt for dig når som helst at hente et bestemt udvalg af musik fra din samling frem igen. Spillelister peger blot på de numre, som du har valgt, de indeholder ikke selv musik; så hvis din spilleliste peger på musik på en ekstern enhed, så må den være tilsluttet og monteret for at musikken kan spilles. Der er tre steder at gemme spillelister:

 1. udenfor Amarok i computerens filsystem,
 2. i Amaroks database for spillelister
 3. på en ekstern medieenhed.

Klikker du på disketteikonet for neden i feltet Spilleliste, så gemmer du spillelisten i Amaroks database for spillelister. For at gemme til haddisken klikker du på diskettesymbolet og holder museknappen nede; derefter kører du ned til dette valg.


Valgmuligheder ved gemning af den aktuelle spilleliste

Som standard har dine gemte spilleliste et navn bestående af dato og tid for hvornår du gemte den (se billedet nedenfor). Højreklik på afspilningslisten navn for at omdøbe den. Højreklik på en spillelistes navn giver dig også mulighed for at føje den til din eksisterende spilleliste i feltet Spilleliste eller at erstatte din eksisterende spilleliste.