Conceptes/Ajuda'ns a difondre OpenPGP

  From KDE UserBase Wiki
  This page is a translated version of the page Concepts/OpenPGP Help Spread and the translation is 100% complete.
  Other languages:

  Ajuda'ns a difondre OpenPGP

  Situació actual

  Molt poques persones utilitzen la criptografia en la seva comunicació privada. Aquest ha estat el cas des de fa dècades i ni tan sols les revelacions de l'Edward Snowden sobre la NSA i GCHQ han estat capaces de canviar aquesta situació. Aquest no és un problema de disponibilitat de la informació, sinó un problema d'interès de l'usuari i de pressió social.

  Què cal

  L'ús de la criptografia per a la comunicació privada probablement només s'incrementarà seriosament si la presència pública sobre aquest tema en un cert nivell es pot crear i sostindre durant molt de temps (és a dir, anys). Si els usuaris veuen missatges com «Donem suport l'encriptatge del correu electrònic» i «Aquí podeu trobar informació sobre com utilitzar l'encriptatge del correu electrònic» en més i més llocs, llavors molts deixaran de considerar-ho com una tecnologia «friki», sense cap rellevància per a ells, i començarà a creure que es tracta de quelcom «normal», una cosa sobre la que moltes persones almenys tenen algun coneixement.

  Necessitem la vostra ajuda

  El grup amb el major interès en la propagació de la criptografia són els usuaris actuals de la criptografia. Els mitjans de comunicació i l'economia tenen millors recursos per a la difusió, però no ho faran en un futur pròxim. Per tant, necessitem l'ajuda de tothom que ja està utilitzant les eines de xifrat. Per descomptat, les persones que encara no l'utilitzen, però estan pensant en fer-ho, també són benvinguts. Si us plau, mireu els consells i penseu en quin d'ells podeu actuar.

  Preparatius

  Per tal de maximitzar l'efecte, haureu de difondre els missatges juntament amb enllaços. Així que primer haureu de decidir quines pàgines web voleu promoure. Hi ha diferents grups de pàgines web sobre el tema:

  • pàgines amb informació per a novells (els conceptes, quin programari necessiteu, com instal·lar-lo, com crear i publicar les claus, i així successivament)
  • pàgines d'esdeveniments d'ensenyament (per exemple, CryptoParties)
  • pàgines de persones o associacions que donen suport a la propagació de la criptografia (mitjançant el desenvolupament d'eines de programari lliure o mitjançant alguna manera de promoció)

  Tots aquests grups mereixen més atenció. Les pàgines que us podem recomanar amb facilitat, són les pàgines d'informació de conceptes que hi ha en aquest lloc (OpenPGP per a principiants i Primers passos amb OpenPGP) i el lloc oficial de CryptoParty (per si hi ha esdeveniments de CryptoParty a la vostra regió).


  Consells

  Llocs web

  Tu mateix

  Si teniu un o més llocs web (per exemple, un blog), oferiu la baixada del certificat a la pàgina de contacte i proporcioneu els enllaços esmentats anteriorment.

  Pàgines de perfil

  Si teniu un o més perfils als llocs web d'altres persones (per exemple, la Viquipèdia) que utilitzeu sota el vostre nom veritable (o el nom al vostre certificat), llavors mostreu l'ús de la criptografia allà. Un efecte secundari interessant és que es fa més difícil abusar del vostre nom. La vostra pàgina de perfil podria tenir aquest aspecte:

  -----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
  Hash: SHA256
  
  
  
  http://mysite.example.org/
  
  https://example.wikipedia.org/wiki/User:Joe_User
  7D82 FB9F D25A 2CE4 5241 6C37 BF4B 8EEF 1A57 1DF5
  
  Crypto for everyone:
  http://userbase.kde.org/Concepts/OpenPGP_For_Beginners
  
  
  
  -----BEGIN PGP SIGNATURE-----
  Version: GnuPG v2.0.19 (GNU/Linux)
  
  iQEcBAEBCAAGBQJSZzXRAAoJEEhrF6s/lq2OkvMH/3oW9zFLEtDweqbLNXlCWKvV
  vIlTrrdpJcltrBT2KXZTs4YAzEEaBLZP0Fl2lvayZ/Qqqrxrh9hzGzOtuEqYKFDl
  H1LSA/xw+tyuAhatZElrVLWcUc12l8+sntKePq3nIj7zTHEoknPmy1iRM0iUjFdt
  BbAzxPtd8kkrYDogcreCwXSldgAqM9AoSps8mLAph3ZaFWxxdAUTq8rdcNM4u+sV
  jS2Aop3t+23KEFiOQIH5NqmLPKudczEtBKc0iiuhXcSMEnBYb+cZCjYs08/wU6+B
  yFQcke6LdZ3YtKoHeAeCR48z3By5i7GNNkYnRPJTB6dc1QrcU04iX/OQ/mVSCRY=
  =kNkS
  -----END PGP SIGNATURE-----
  


  Correu electrònic

  Com a usuari de la criptografia haureu de signar sempre els vostres missatges de correu electrònic. És bo que els altres vegin més correus electrònics signats. A més, haureu de considerar afegir una signatura de text a tots els vostres missatges de correu electrònic (si no en teniu un ja) i posar un enllaç adequat a la mateixa.

  Xarxes socials

  Uniu-vos a grups sobre la criptografia (preferiblement aquells que són apropiats per als principiants), de manera que pugueu obtenir més atenció (i que estiguin al dia).

  Donacions

  Penseu en la possibilitat d'una donació (regular), per exemple, als desenvolupadors d'eines per a la criptografia. Si doneu, no us oblideu de dir-li a tothom que ho heu fet.

  Convertiu-vos en un instructor

  Envieu un correu electrònic a tots els vostres amics (un cop l'any) i pregunteu-los si és possible (ara) ajudar-los a aprendre sobre la criptografia. Si no us trobeu prou familiaritzat amb la tecnologia necessària per ensenyar-los, demaneu-los que us acompanyin a un CryptoParty o similar.

  Penseu en la possibilitat d'ajudar a altra gent que organitzen CryptoParties, o fins i tot organitzeu-ne un pel vostre compte. No us cal ser un expert en criptografia per organitzar-ne una, simplement cal obtenir un local i animar als participants. Hauríeu de trobar amb facilitat un expert que estigui disposat a ajudar. Veure el lloc oficial de CryptoParty.

  Escriure un article

  Si teniu un lloc web o un blog, escriviu un article sobre la criptografia. No cal escriure sobre coses tècniques i difícils (hi ha forces articles disponibles), podeu escriure sobre les vostres experiències amb la tecnologia o els vostres esforços en ajudar a que es faci popular.

  Millorar els altres articles

  Si us heu convertit en un expert, llavors us adonareu que hi ha un munt d'articles per a principiants sobre criptografia que contenen errors o deixen de banda informació important. Si en veieu, ajudeu a millorar-los. Si és possible, escriviu un comentari (i no oblideu els enllaços als vostres recursos criptogràfics favorits per a principiants) o envieu els suggeriments a l'autor (demanant-li que afegeixi els enllaços).

  Mitjans de comunicació

  Si veieu articles als llocs web dels mitjans de comunicació, on un comentari com «Això no hauria passat si més gent / l'empresa / les autoritats haguessin utilitzat la criptografia» sembla apropiat, escriviu-lo. No oblideu els enllaços als vostres recursos criptogràfics favorits per a principiants.