digiKam/Håndtering af Batch-kø og script

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Digikam/Batch Queue Manager and Script and the translation is 100% complete.
Other languages:

Behandl fotos med digiKams batch-kø-håndtering og et Bash-script

Fra Dmitri Popovs blog, 11. juli 2011

En af digiKams mindre kendte funktioner er muligheden for at koble scripts til bekendtgørelser. Det kan umiddelbart forekomme at være et temmelig obskur funktion, men den kan bruges til ret smarte ting. Lad os sige, at du vil have en portfolio af udvalgte fotos på en mobil enhed. Det er ikke særlig praktisk at skulle ændre mange billeder til en bestemt størrelse, som gør det let at vise dem på den mobile enhed, og så overføre de behandlede billeder fra digiKam til enheden manuelt. Det er her muligheden for at udløse et script via bekendtgørelser bliver praktisk. Du kan knytte et simpelt Bash-script til Bekendtgørelsen "Batch-kø gennemført", sådan at det udføres automatisk, når værktøjet Håndtering af Batch-kø er færdig med behandling af fotoene.

Bash-scriptet er faktisk meget simpelt. Det bruger værktøjet rsync til at kopiere de behandlede fotos fra den oprindelige mappe (i dette tilfælde er det /home/user/Photos/Processed) til mappen /DCIM/Camera på det monterede SD-kort:

#!/bin/bash
rsync -avz --delete /home/user/Photos/Processed /media/0CFA-5602/DCIM/Camera

Indsæt ovenstående kode i en tom tekstfil og gem det som postprocess.sh (glem ikke at erstatte stien i eksemplet med de faktiske stier til kilde- og målmapperne). Gør scriptet kørbart ved brug af kommandoen chmod o+x postprocess.sh.I digiKam åbner du menuen Indstillinger -> Indstil bekendtgørelser... og vælger punktet Batch-kø gennemført. Aktivér tilvalget Kør kommando og skriv stien til scriptet postprocess.sh i det tilhørende felt. Som du nok har gættet, så knytter dette scriptet til bekendtgørelsen, sådan at scriptet køres lige så snart batch-processen er færdig.

Lav dernæst et mærke (fx overfør) i digiKam og tildel det til de fotos, som du vil overføre til den mobile enhed. Alternativt kan du bruge en farveetiket til dette. Brug så panelet Mærkefiltre i højre side til at vise de mærkede fotos, vælg dem og tast Ctrl + B (eller vælg menuen Værktøjer -> Håndtering af batch-kø) for at føje dem til en ny batch-kø. I afsnittet Kø-indstillinger i fanebladet Mål vælger du underalbummet Photos -> Processed. I fanebladet Basisværktøjer dobbeltklikker du på værktøjet Transformér -> Ændr størrelse for at føje det til afsnittet Tildelte værktøjer. I panelet Værktøjsindstillnger angiver du den ønskede længde. Du kan vælge imellem forskellige forhåndsindstillinger eller aktivere tilvalget Anvend brugervalgt længde og specificere den ønskede længde.

Klik så på knappen Kør, så vil det tildelte bash-script kopiere de nedkopierede fotos til det monterede SD-kort, når batch-operationen er færdig.

Du kan tilpasse scriptet til at udføre andre efterbehandlingsopgaver. Hvis du bruger kommandolinjeværktøjet llgal til at generere statiske HTML-fotogallerier, så kan du for eksempel tilpasse scriptet til at føje de behandlede fotos til et HTML-album. Scriptet kunne se omtrent sådan ud:

cd /home/user/Photos/Processed
llgal --exif --li -L --sx 800 --sy 600

Med andre ord kan du lave alle mulige smarte tricks ved at knytte scripts til bekendtgørelser.