Digikam/Metadata

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Digikam/Metadata and the translation is 100% complete.

Arbejd med fotoenes metadata i digiKam

Fra Dmitri Popov's blog, 22. februar 2011

Ethvert digitalfoto indeholder metadata i EXIF-, IPTC- eller XMP-format, og digiKam har værktøjer til at vise og redigere denne nyttige information.

Til at begynde med, så har digiKams hovedvindue et sidepanel, som lader dig vise EXIF-, Makernote-, IPTC- og XMP-metadata. Du kan skifte imellem en kortfattet og en fuldstændig visning, og du kan udskrive metadata, gemme dem som en fil og kopiere dem til klippebordet.

Du kan bruge sidepanelet Billedtekst/mærker til at redigere grundlæggende metadata så som billedtekst (dvs. fotoets titel), fotograf, dato og tid, og du kan give fotoet karakterer og mærker. I fanebladet Information kan du angive yderligere information om fotoet så som rettigheder, lokalitet og kontaktinformation. Eftersom digiKam understøtter skabeloner, så behøver du ikke at angive denne information manuelt. Du kan anvende en eksisterende skabelon til fotoet ved at vælge det fra dropned-listen Skabelon. For at lave en skabelon klikker du på Redigér-knappen ved siden af dropned-listen.digiKam giver dig også værktøjer til at redigere metadata. Hvis du for eksempel vil redigere EXIF-metadata, så vælg menuen Billede -> Metadata -> Redigér EXIF.... Metadata-editoren organiserer alle metadata i afsnit, hvilket gør det lettere at finde og redigere specifikke elementer. Hvis du for eksempel vil redigere hardware-relateret information, så gå til afsnittet Enhed. Her kan du ændre enhedens fremstiller, model, eksponeringsindstillinger og lignende information.

Ved brug af menuen Billede -> Metadata -> Importér EXIF... kan du kopiere EXIF-metadata fra et foto til et andet. Denne funktion kan være nyttig, når du bruger et billedredigeringsprogram, som fjerner alle metadata fra de redigerede fotos. Hvis du beholder de originale fotos, så kan du let kopiere EXIF-metadata fra dem til de korrigerede billeder.

Ønsker du at fjerne alle EXIF-metadata fra fotoet? Det kan digiKam også klare: vælg menuen Billede -> Metadata -> Fjern EXIF..., så renser digiKam fotoet for matadata.

Ud over EXIF understøtter digiKam også IPTC- og XMP-formaterne, så du kan også udføre de beskrevne handlinger på metadata gemt i disse formater.

Tip

Brugerkommentar: Jeg redigerer ikke de metadata, som kameraet laver, men jeg tilføjer information om fotograf, ophavsret osv. ved hjælp af digiKams skabelonsystem. Ved at markere et antal billeder og så bruge “sidepanelet til metadata“, kan du ændre alle billeder samtidigt. Dette gælder også når du mærker billeder og tilføjer kommentarer i metadata.