Digikam/Augmentar la nitidesa

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Digikam/Sharpening and the translation is 100% complete.
Other languages:

Augmentar la nitidesa al digiKam

Transcrit des d'un article al blog d'en Dmitri Popov, el 8 de maig de 2013

L'eina Definició al digiKam ofereix tres mètodes per augmentar la nitidesa: definició senzilla, màscara de suavitzat i reenfoc. Cada mètode té els seus avantatges i inconvenients. La tècnica de definició senzilla utilitza un algoritme de matriu de convolució estàndard per millorar els detalls de la imatge. Si sou curiós quant a l'essencial i bàsic de la matriu de convolució, la documentació de GIMP proporciona una breu descripció de l'algorisme. De fet, l'eina de definició senzilla al digiKam és un port pel projecte GIMP. El principal avantatge del mètode de definició senzilla és la seva simplicitat. L'eina de definició senzilla al digiKam només té un paràmetre ajustable anomenat Definició, el qual determina la força del filtre de nitidesa aplicat. El desavantatge, el mètode de definició senzilla no maneja gaire bé el soroll de la imatge: tendeix a presentar més soroll en les fotografies preses amb ajustos ISO baixos.

Màscara de suavitzat és un mètode per augmentar la nitidesa popular que aguditza les vores dels elements sense augmentar el soroll. Aquesta tècnica crea una versió lleugerament borrosa d'una imatge, el qual se sostrau després de l'original per tal de detectar les vores. La màscara resultant s'utilitza a continuació per augmentar el contrast al llarg de les vores detectades per produir una imatge final més nítida. L'eina màscara de suavitzat al digiKam té tres paràmetres ajustables:

Radi especifica el nombre de píxels a cada costat d'un límit que es veuran afectats en augmentar la nitidesa. Les fotografies d'alta resolució permeten un radi major.

Quantitat determina la força de la nitidesa.

Llindar especifica la diferència mínima en píxels que indica un límit on s'ha d'aplicar la definició. Això permet protegir les àrees de transició tonal suau des de la nitidesa, i evitar la creació de taques en rostres, cel o aigua. [1]

Quan s'utilitza l'eina màscara de suavitzat, haureu de tenir en compte que pot presentar canvis de color subtils i defectes d'aurèola visibles com contorns foscos o clars prop de les vores.

Utilitzant el mètode definir més del reenfoc

Finalment, el mètode Reenfoc està basat en el connector Reenfoc per a GIMP, el qual utilitza una tècnica anomenada filtratge FIR Wiener per aguditzar la imatge (veure http://en.wikipedia.org/wiki/Wiener_filter). Similar al connector original, l'eina reenfoc al digiKam ofereix diversos paràmetres ajustables:

Nitidesa circular és un paràmetre clau que determina el radi de la convolució circular. Bàsicament, especifica la força de l'acció de reenfoc.

Correlació ajuda a reduir els defectes. Augmenta el valor de correlació reduint l'efecte d'augmentar la nitidesa. Els valors útils són 0.5 i valors propers a 1 (p. ex., 0.95 i 0.99).

Filtre de soroll pot ajudar a reduir els defectes. Similar al paràmetre de correlació, augmenta el valor del filtre de soroll reduint l'efecte d'augmentar la nitidesa. Un valor d'ús és 0.01.

Nitidesa gaussiana s'utilitza per especificar el radi de la convolució gaussiana per a corregir el difuminat gaussià. En la majoria dels casos, s'ha d'establir a 0, ja que presenta defectes. En utilitzar valors diferents de zero amb la nitidesa gaussiana, possiblement també haureu d'augmentar els paràmetres del filtre de correlació i soroll.

Mida de la matriu determina la mida de la matriu de transformació. Augmentar aquest paràmetre pot donar millors resultats, sobretot quan es trien valors grans als paràmetres per a la nitidesa circular o gaussiana. En la majoria dels casos, haureu de seleccionar un valor en l'interval de 3 a 10. [2]

Reenfoc és l'eina per augmentar la nitidesa més potent i eficaç en l'arsenal del digiKam, ja que no només ofereix un mètode de nitidesa superior i controls granulars, però també pot manejar el soroll.

[1] Font: http://docs.gimp.org/en/plug-in-unsharp-mask.html

[2] Font: http://refocus.sourceforge.net/