Digikam/Brug digiKam med MySQL

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Digikam/Using digiKam with MySQL and the translation is 100% complete.
Other languages:

Brug digiKam med MySQL

Fra Dmitri Popovs blog, 15. oktober 2010

Som standard bruger digiKam SQLite som database-motor til at gemme vigtige metadata og miniaturer; men fotohåndteringsprogrammet understøtter også den populær databasemaskine MySQL, og der medfølger et værktøj til overflytning af databaser, som kan hjælpe dig med at flytte dine data fra SQLite til MySQL. Selvfølgelig spekulerer du nok på, hvorfor du skulle ønske at skifte til MySQL, når SQLite allerede klarer håndteringen af dine data godt. Brugen af MySQL som digiKams databasemaskine lader dig gemme data på en ekstern server. På den måde kan du bruge flere forskelige installationer af digiKam (fx på din bærbare og din stationære maskine) til at tilgå og håndtere din fotosamling. Du kan også bruge MySQL-værktøjer til at lave backup og analysere digiKams data.

For at kunne bruge digiKam med MySQL skal du selvfølgelig have en MySQL-server. Du skal også lave to MySQL-databaser: en til at gemme metadata for fotoene (fx digikam) og en til at gemme miniaturer (fx thumbnails-digikam). Før du fortsætter, så læg mærke til informationen om databaseforbindelsen så som MySQL-serverens adresse, brugernavnet og adgangskoden - du vil få brug for det, når du konfigurerer indstillingerne for MySQL i digiKam.

Der er to måder at få digiKam til at skifte fra SQLite til MySQL. Hvis du lige har installeret digiKam og endnu ikke har føje nogen samling til den, så vælg menuen Indstillinger -> Indstil digiKam... og gå til afsnittet Database. Vælg punktet MySQL i dropned-listen Type.Skriv din MySQL-servers IP-adresse i feltet Værtsnavn og den korrekte port i feltet Port (standard-porten er 3306). I feltet Skemanavn angiver du navnet på den database, hvor fotoenes metadata gemmes, og navnet på databasen med miniaturer angives i feltet Miniaturer Skemanavn. For at kontrollere om databaseforbindelsen fungerer korrekt klikker du på knappen Tjek DB-forbindelse. Hvis alt fungerer som det skal, så gå til afsnittet Samlinger og tilføj mapperne, som indeholder dine fotos. Klik på O.k. og vent, mens digiKam opbygger databasen med data fra fotoene. Dette kan tage nogen tid, hvis du har mange fotos.Hvis du allerede bruger digiKam med SQLite, så kan du bruge værktøjet til databasemigrering til at flytte eksisterende data til MySQL-databaser. Vælg menuen Værktøjer -> Databasemigrering og vælg så punktet MySQL i dropned-listen Type i feltet til højre. Udfyld de påkrævede felter som tidligere beskrevet og klik så på knappen Tjek DB-forbindelse for at teste forbindelsen. Endelig klikker du på knappen Migrér for at kopiere data fra SQLite til MySQL.