Kexi/Håndbog/Byg en enkel database/Design af databaseforespørgsler

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Kexi/Handbook/Building Simple Databases/Designing Database Queries and the translation is 100% complete.
Other languages:

Design af databaseforespørgsler

Det primære formål med en database er at lagre information og hjælpe med at udtrække den information du har brug for. Til forskel fra databaser skrevet ned på papir lader en Kexi-database dig specificere flere søgekriterier. Resultater findes hurtigere, selv med store datamængder. Dette er en af databasens stærke sider, men for at kunne lave effektive forespørgsler på din database skal du lære, hvordan du fortæller databasen, hvad du søger efter.

Med en databaseforespørgsel kan du begrænse data fra en tabel til at omfatte nogle forud definerede søjler og rækker, og du kan forene data fra forskellige tabeller.

For at se, hvordan forespørgsler virker i praksis vil vi lave forespørgsel efter kontakter, som forener data fra de to tabeller Personer og Telefonnumre (som blev designet her og fyldt med data her).

  1. Lav en ny tom forespørgsel ved at klikke på Forespørgsel i værktøjslinjen; så dukker designvinduet op. Vinduet er delt i to dele: øverst vises forespørgslens relationer og nederst vises Forespørgselssøjlerne.
  2. Vælg tabellen personer i drop-ned-listen Tabel: øverst i vinduet og klik så på Indsæt. Nu dukker der en grafisk repræsentation af tabellen op i relationsfeltet. Gentag proceduren med tabellen telefonnumre.
  3. Tilføj forespørgselsrelationer ved at trække og slippe med musen: træk fra feltet id i tabellen personer og slip på feltet person i tabellen telefonnummre. Dette vil forbinde de to felter ved at lave en ny relation.
  4. Dobbeltklik påfeltet navn i tabellen personer for at tilføje et felt i forespørgselssøjlerne. På tilsvarende måde tilføjes felterne efternavn, gade, husnummer og by fra tabellen personer og nummer fra tabellen telefonnumre.
  5. Nu er forespørgselsdesignet klar til at blive testet. Klik på knappen Data i værktøjslinjen for at skifte fra design- til datavisning og se data som resulterer af forespørgslen.
  6. Gem forespørgselsdesignet til senere brug ved at klikke på knappen Gem i værktøjslinjen. Da forespørgselsdesignet ikke har været gemt før, så vil du blive bedt om at angive et navn til den. Skriv Kontakter i feltet Påskrift og klik på O.k..