Kexi/Håndbog/Introduktion til databaser/Programmer til at lave databaser

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Kexi/Handbook/Introduction to Databases/Database Creation Software and the translation is 100% complete.
Other languages:

Programmer til at lave databaser

Indtil nu har du lært om de generelle egenskaber ved databaser uden at komme ind på detaljer om specifikke programmer til at designe dem.

De første databaser var bygget sammen med store mainframecomputere i 60'erne, f.eks. IBM System/360. Det var før PC'ens tid, så databaserne krævede højt specialiseret personel. Selvom de gamle computeres hardware var upålidelig, meget langsommere og havde mindre lagerkapacitet, så er et træk ved deres databaser forblevet attraktive: at mange brugere kan tilgå data via netværket.

I 70'erne udformede videskabsfolk teorien bag relationelle databaser (begreber som tabel, post, søjle (felt), relationalitet og mange flere). På basis af denne teori blev IBM's DB2 og Oracles databaser skabt, og videreudviklet; de bruges endnu i dag. I de sene 70'ere blev de første PC'ere konstrueret. Deres brugere kunne (efterhånden) udnytte mange typer programmer, herunder også databaseprogrammer.

Når det kommer til virksomheders store databaser, er situationen ikke ændret: De kræver stadig kraftfulde computere eller samlinger af computere kaldet clusters. Dette falder dog uden for denne manual.

Når det kommer til "tilgængelige" databaser med grafiske brugerflader til PC'er, så kan du vælge blandt følgende:

  • DBase – et værktøj til databaseoperationer til DOS, som var populært i 80'erne. Filer i DBase-format bruges stadig i nogle tilfælde på grund af deres enkelhed.
  • FoxPro – et program, som minder om DBase (tidlige 90'ere). Efter at være blevet overtaget af Microsoft blev en grafisk brugerflade introduceret og det bruges derfor til at lave databaser på PC'er. Dette produkt udbydes stadig, selv om det virker noget forældet.
  • Microsoft Access – et databaseprogram (design af data og grafisk brugerflade) med mange forenklinger, og således passende til begyndere; designet i de sene 80'ere, baseret på 16-bit-arkitektur. Dette produkt udbydes og bruges mange steder i dag, særligt af små firmaer, hvor kravene til effektivitet og understøttelse af mange brugere ikke er så store.
  • FileMaker– et populært program, som minder om MS Access i sin enkelhed; virker under Windows og Macintosh, udbudt siden 1985.
  • Kexi – et program til mange platforme (Unix/Linux, Windows, Mac OX X) designet i 2003, udviklet efter OpenSource-principperne, del af det globale KDE fælleskab, som bla. laver grafiske arbejdsflader til Unix/Linux-systemer. En betydende bidragyder til udviklingen af Kexi er det firmaet OpenOffice Poland.