Konversation/Indstilling af SASL-autentificering

This page is a translated version of the page Konversation/Configuring SASL authentication and the translation is 100% complete.
Other languages:
English • ‎dansk • ‎українська

Indstilling af SASL-autentificering

Dette dokument vil guide dig igennem opsætning af SASL-autentificering for et IRC-netværk med freenode-netværket som eksempel.

 1. Lad os begynde med at føje netværket til serverlisten. Åbn dialogen Serverliste ved at taste F2 eller vælge menuen Fil -> Serverliste...:
  Authconfig01.png


 2. Hvis du allerede har et punkt med freenode i Serverlisten, så vælg det og klik på knappen Redigér for at åbne dialogen Redigér netværk og hop til punkt 5 (eller punkt 4, hvis du er interesseret i at lære om opsætning af sikker transport med SSL for et netværks servere, hvilket komplementerer SASL-autentificering). Alternativt kan du klikke på knappen Ny... øverst til højre i dialogen for at åbne dialogen Nyt netværk:
  Authconfig02.png
 3. I dialogen Nyt netværk giver du netværket et navn ved at udfylde feltet Netværksnavn. Klik så på knappen Tilføj... under listen Servere for at åbne dialogen Tilføj server.
  Authconfig03.png
 4. Udfyld dialogen Tilføj server som vist i det næste skærmbillede. Bemærk, at vi har valgt at aktivere SSL for at bruge en sikker transport imellem os og serveren, da formålet med denne vejledning i sidste ende er at konfigurere en sikker autentificeringsmetode, (Du kan lære mere om freenodes servere og de porte de lytter på her.) Klik på O.k. for at gemme serveren og komme tilbage til dialogen Nyt netværk.
  Authconfig04.png
 5. Tilbage i dialogen Nyt netværk (eller Redigér netværk hvis du sprang herned fra punkt 2), er den nyligt tilføjede server dukket op i listen Servere for dette netværk. Klik nu på knappen Redigér... ved siden af drop-ned-listen Identitet for at åbne dialogen Identiteter:
  Authconfig05.png
 6. Velkommen til dialogen Identiteter. Denne dialog lader dig oprette og håndtere et ubegrænset antal identiteter. En identitet er en måde at gemme indstillinger relateret til dig (så som dit rigtige navn og kaldenavne) adskilt fra et netværks indstillinger, sådan at du for eksempel kan genbruge det i forskellige netværk. Det gør det også lettere at skifte imellem identiteter inden for et enkelt netværk ved at vælge den ønskede identitet i dialogen Nyt netværk fra de tidligere punkter eller i den tilsvarende dialog Redigér netværk, som bruges til at modificere et eksisterende netværk i Serverlisten. For at gøre det nemmere, så vil den identitet du ser på det tidspunkt hvor du klikker på O.k. automatisk blive valgt for netværket, hvis du åbner dialogen Identiteter fra dialogerne Nyt/Redigér netværk (du kan også åbne dialogen Identiteter ved at taste F8).

  Da identiteter er så vigtigt et begreb i Konversation, så vil denne vejledning nu føre dig igennem tilføjelse og udfyldning af en helt ny identitet til at bruge på freenode før vi går i gang med autentificeringsindstillingerne. Hvis du allerede er fortrolig med håndtering af identiteter, så kan du springe frem til punkt 9 nu.

  Bemærk, at det ikke er strengt nødvendigt at tilføje en ny identitet. Så længe du kun bruger et enkelt IRC-netværk er det selvfølgelig nok blot at udfylde standardidentiteten. Men selv hvis du bruger flere netværk kan det være tilstrækkeligt at udfylde standardidentiteten for dem alle, hvis det ikke er nødvendigt at bruge en anden standardidentitet for nogen af dem. Dog er det som regel en god ide at bruge separate identiteter til forskellige netværk, sådan at du kan bruge forskellige adgangskoder til de forskellige netværk og dermed forbedre sikkerheden, da autentificeringsindstillingerne er en del af identiteten, som vi skal se senere. Klik altså på knappen Icon-list-add.png ved siden af drop-ned-menuen Identitet for at åbne dialogen Tilføj identitet:
  Authconfig06.png
 7. I dialogen Tilføj identitet angiver du navnet på den nye identitet og klikker på O.k. for at komme tilbage til dialogen Identiteter. Bemærk, at navnet "freenode" i det følgende skærmbillede blot er en hjælp til at huske hvilket netværket identiteten hører til; netværkets og identitetens navne må gerne være forskellige:
  Authconfig07.png
 8. Tilbage i dialogen Identiteter udfylder du de grundlæggende indstillinger for den nyligt tilføjede identitet, som automatisk er blevet valgt i dialogen (bemærk drop-ned-listen Identitet øverst i dialogen). Du skal angive et Ægte navn og tilføj mindst et Kaldenavn:
  Authconfig08.png
 9. Nu er vi endelig kommet til det endelige mål: At tilføje indstillinger for SASL-autentificering til den nye identitet til brug på netværket freenode.

  (For at gøre dette kort og fordi den bedste og mest aktuelle dokumentation for processen med at oprette konti findes på freenodes egen hjemmeside, antager denne vejledning, at du allerede har en konto på freenode. Hvis du ikke har en konto endnu, så klik O.k. nu i dialogen Identiteter og derefter i dialogen Nyt/Redigér netværk. Du kan så forbinde til freenode uden autentificering ved at vælge den i dialogen Serverliste og så klikke på knappen Forbind nederst i dialogen. Når du er forbundet til freenode kan du følge deres instruktioner i at oprette en konto. Når du har gjort det, så åbner du igen dialogen Serverliste (se punkt 1), vælger freenode og klikker på knappen Redigér for at åbne dialogen Redigér netværk, klik så igen Redigér for at åbne dialogen Identiteter. Bemærk, at du skal genforbinde efter at have tilføjet autentificeringsindstillingerne for at blive forbundet som autentificeret.)

  For at føje SASL-autentificering til identiteten skal du fokusere på gruppen af indstillinger under overskriften Identificér dig automatisk på fanebladet Generelt i dialogen Identiteter. Første skridt er at vælge SASL i drop-ned-menuen Type. Alt hvad du mangler nu er at angive brugernavn og password for din freenode-konto i felterne Konto og Adgangskode under drop-ned-menuen og så klikke på O.k. for at gemme de nye indstillinger for identiteten:
  Authconfig09.png
 10. Klik nu O.k. i dialogen Nyt/Redigér netværk for at gemme netværket og komme tilbage til dialogen Serverliste.
 11. I dialogen Serverliste kan du nu vælge freenode i listen og klikke på Forbind nederst i dialogen (eller dobbeltklik på punktet) for at forbinde til freenode med SASL-autentificering:
  Authconfig10.png

This page was last edited on 15 January 2014, at 16:45. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.