Kubuntu/Ús bàsic

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Kubuntu/Basic and the translation is 100% complete.


Ús bàsic

Aquesta secció de la documentació cobreix els components disponibles a Kubuntu per complir amb la vostra funcionalitat desitjada i crear la vostra pròpia Kubuntu.

Llançadors

Kickoff

KickOff Plasma 5

Com una distribució KDE, la Kubuntu empra per omissió el llançador d'aplicacions Kickoff. El llançador Kickoff es pot comparar amb el «Menú inici» de Windows (abans del Windows 8). La icona per llançar el Kickoff es troba a la part inferior esquerra, molt semblant al Windows XP o 7. Per obtenir més informació sobre com utilitzar-lo i personalitzar-lo, vegeu Kickoff de Plasma.

KRunner

Krunner Plasma 5

Com el Kickoff, el KRunner és un llançador, però fa molt més que només llançar les aplicacions. Normalment, s'accedeix al KRunner prement les tecles Alt + F2. Per obtenir més informació sobre el que pot fer, vegeu KRunner de Plasma.


Xarxes

Aquesta secció us ajudarà a connectar-vos a Internet.

Plafó de la xarxa


Per cable

En la majoria dels casos, la connexió de xarxa cablejada simplement funciona sense cap canvi en la configuració per omissió de Kubuntu. Les connexions de xarxa per cable es seleccionen per omissió quan estan disponibles.

Sense fils

La majoria de les targetes sense fils estan implementades pel seu ús amb Kubuntu. No obstant, en alguns casos, el dispositiu de xarxa sense fils pot necessitar un controlador restringit per tal d'operar. La millor manera de comprovar-ho, és obrir l'aplicació Gestor dels controladors. Per obrir aquest programa, aneu a Kickoff -> Arranjament del sistema -> Gestor dels controladors. Si el dispositiu necessita un controlador restringit, llavors el Gestor dels controladors podrà ajudar-vos amb la selecció, instal·lació i activació del controlador adequat. Una vegada realitzat tot això, haureu de reiniciar el sistema. Per obtenir més informació sobre la solució de problemes amb el Wi-Fi al vostre sistema, consulteu Solució de problemes amb el sense fils.


Personalitzar l'escriptori

Aquesta secció cobreix els conceptes bàsics de la configuració de Kubuntu per tal de satisfer les vostres necessitats. Un dels punts forts de la filosofia del KDE és l'enfocament en el control de gairebé tots els aspectes de l'entorn d'escriptori. Fons de pantalla, temes, estris, esquemes de color, pantalles d'inici, i més. Les opcions de personalització són interminables.

La KDE Store és el lloc número u per trobar ajustaments personalitzats per a l'escriptori Plasma del KDE. Algunes de les aplicacions fins i tot permeten connexions directes amb KDE Store per descarregar una nova configuració o imatge.

Temes

La Kubuntu permet temes que es poden canviar amb facilitat. Per a canviar el vostre tema aneu a Arranjament del sistema -> Tema de l'espai de treball a la secció Tema de l'escriptori, a continuació escolliu des de la llista de temes instal·lats. Podeu canviar el tema del Tema de l'escriptori, Tema del cursor i la Pantalla de presentació. Trieu entre les opcions predeterminades que estan instal·lades, o feu clic esquerre al botó «Obtén «...» nous...» en cada secció per a més opcions.

Plasmoides

Els plasmoides (també anomenats estris) es poden afegir fent clic dret a l'escriptori i seleccionant Afegeix estris..., el qual us mostrarà una llista dels estris instal·lats. Per obtenir més informació, vegeu Estris de Plasma.


Plafó

En fer clic dret a l'escriptori un cop més, podeu seleccionar Afegeix un plafó per obtenir més plafons. Podeu fer clic esquerre al botó a l'extrem dret del plafó per alterar les seves propietats, com canviar l'alçada, l'amplada o afegir-hi algun estri, per exemple. Per obtenir més informació, veure Plafons de Plasma.

Dolphin

Dolphin és el gestor de fitxers per omissió en Kubuntu i es pot comparar amb l'explorador de Windows. Dolphin sembla simple perquè disposa d'un gran disseny, si bé té moltes característiques poderoses. Per obtenir més informació, veure Dolphin.

Actualitzar

Els desenvolupadors de la Kubuntu publiquen característiques i actualitzacions de seguretat per a aplicacions i paquets pel sistema Kubuntu. Quan hi hagi disponibles actualitzacions, Kubuntu us mostrarà un missatge a la safata del sistema. Per actualitzar el sistema, obriu el Gestor d'actualitzacions Muon des del KickOff o el Krunner i feu clic al botó Instal·la les actualitzacions. Després d'instal·lar algunes actualitzacions, podria ser necessari reiniciar l'ordinador. Si és així, la Kubuntu mostrarà una finestra emergent i una icona a la safata del sistema.

Muon Updater

Tornar a l'inici «Kubuntu»