Marble/Maemo/Offline Rutevejledning

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Marble/Maemo/OfflineRouting and the translation is 100% complete.
Other languages:


Information

Hvis du foretrækker at se en video frem for at læse instruktioner, så klik her for at se vores vejledningsvideo. Anden halvdel forklarer offline rutevejledning (med tysk tale).


Kom i gang

Igennem hele denne vejledning antager jeg, at du har en Nokia N900 med Marble og Monav installeret. Du kan finde instruktioner i, hvordan man installerer softvare i vores installationsvejledning.

Under opsætning af offline rutevejledning skal du også bruge internetadgang. Når data for det område, som du er interesseret i er downloadet, så behøver du ikke internetadgangen længere. Herefter kan du bruge Marble til at beregne ruter i den region uden internetadgang.

Start Marble på N900. Skærmen vil se nogenlunde sådan ud, bortset fra, at det nok er et andet sted, der vises på kortet.

Vi vil bruge Schweiz i dette eksempel. Lad os antage, at vi er i Bern, hovedstaden i Schweiz, og vil bruge Marble til offline rutevejledning.

Installation af kort til rutevejledning

For at få offline rutevejledning til at virke skal vi først downloade et passende kort til offline rutevejledning. Marble kan downloade kort til ruteplanlægning for bilkørsel. Der findes kort over alle verdens lande, som kan downloades. For nogle lande kan man også installere kort over mindre dele af landet.

Nu vil vi downloade kortet over Schweiz. For at gøre dette åbner du Marbles programmenu: Tap på teksten Marble - virtuel globus øverst på skærmen. Vælg knappen Ruteplanlægning nederst til venstre.

Nu åbnes ruteplanlægningsdialogen. Det er blot en mellemstation; gå direkte til linket Indstil.

Et klik på linket Indstil åbner en dialog, hvor du kan indstille den aktuelle rutevejledningsprofil.

Her deaktiverer vi alle Aktive rutetjenester (de tjenester og programmer, som Marble bruger til at finde ruter) undtagen Monav, den offline rutevejleder, som vi vil bruge. Når kun Monav er valgt som vist i skærmbilledet herover, så tap på knappen Indstil. I den dialog, som dukker frem går du til fanebladet Installer nyt og vælg Schweiz.

Note

Marble skal bruge en internetforbindelse for at kunne vise, hvilke offlinekort, der er til rådighed. Tjek din internetforbindelse, hvis dialogens felter forbliver tomme.


Klar? Så tap Installér for at få Marble til at downloade kortet. Du ser en fremgangsindikator imens kortet bliver downloadet.

Vent, imens kortet bliver downloadet og installeret. Når det er overstået, så vises det nye kort i begge fanebladene Indstil og Håndtér kort.

Tip

Du kan vende tilbage til denne dialog en gang imellem for at opdatere de installerede kort.


Når installationen af kortet over Schweiz er vellykket overstået, så kan vi begynde at bruge det til offline rutevejledning. Tap på Afslut i alle åben dialoger, for at lukke dem.

Download kort-data

Marble kan nu beregne ruter overalt i Schweiz. Kortbillederne som vises er dog ikke tilgængelige endnu -- hvis du afbryder internetforbindelsen nu og går til kortet over en del af Schweiz, som du ikke har set på endnu, så kan Marble ikke vise dig et detaljeret kort. Heldigvis er der en funktion, Download region, til at hjælpe med dette. Den downloader kortbilleder (ofte kaldet felter) for et firkantet område -- det, som du ser på skærmen -- eller lange den aktuelle rute.

Lad os se, hvordan funktionen Download region virker. Vi vil beregne en rute og downloade felterlangs den. Flyt kortet til et sted nær startpunktet, klik på startpunktet og vælg Retningsanvisninger herfra i den menu, som dukker op.

Vælg på samme måde rutens destination ved at bruge menuen Retningsanvisninger hertil. Marble vil beregne ruten og vise dig den.

For at downloade felter langs ruten skal du sikre dig, at Marble ikke er offline. Hvis hovedmenuen ser ud som på det næste skærmbillede med knappen Arbejd offline, så klik på den for at deaktivere offlinetilstanden.

Herefter vælger du Download region i hovedmenuen for at åbne dialogen Download region. Klik på Download rute. Marble vil finde ud af hvilke dele af kortet, der berøres af ruten og downloade de relevante felter. Du kan også vælge en margin på tværs af ruten, hvor felter også downloades. Forøger du margenen, så kan du bevæge dig længere væk fra den planlagte rute, men det øger også størrelsen af downloadet.

Nederst i samme dialog kan du vælge hvilke zoomniveauer ("tile levels") du vil downloade. Lad os forøge zoomniveauet til 18 for at få det mest detaljerede kort til denne korte rute. Bemærk, hvordan antallet af felter, der skal downloades forøges, når zoomniveauet øges.

Klik på Afslut for at få Marble til at downloade felter. Dialogen lukkes og downloadets fremskridt vises i det lille lagkagediagram i højre side af kortet.

Note

Marble kan kun downloade felter, når der er en tilgængelig internetforbindelse og Marbles offlinetilstand ikke er aktiveret.


Når downloadet er overstået, så er du klar til offlinetilstand. Klik på ikonet Ruteplanlægning (yderst til venstre af de fire store koner forneden på skærmen) for at få Marble til at følge dig på ruten, fremhæve kørevejledninger når du skal dreje og genberegne ruten, hvis du afviger fra den. Flere detaljer om dette emne er beskrevet på siden Navigation.