Plasma/PMF/4.4

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Plasma/FAQ/4.4 and the translation is 100% complete.

L'espai de treball de Plasma és una de les tecnologies clau de KDE SC 4 (també conegut com el «Pilar de KDE»), i un dels més visibles pels usuaris. Donat que l'escriptori Plasma tracta la interfície d'usuari de forma diferent de com ho fa un escriptori tradicional, pot haver-hi confusió sobre què és l'escriptori Plasma, què fa, i com dur a terme tasques habituals.

Aquest document pretén abordar aquests problemes proporcionant respostes a les preguntes més comunes.

Informació

La informació aquí presentada és sobre Plasma en el KDE 4.4. Per a versions més antigues podeu recórrer a:
La pàgina específica pel KDE 4.3,
la pàgina específica pel KDE 4.2,
la pàgina específica pel KDE 4.1
o la del KDE 4.0.


Preguntes generals

Què fa Plasma?

Plasma és l'espai de treball (interfície d'escriptori) per omissió de KDE. Inclou un llançador d'aplicacions (menú d'inici), l'escriptori i el plafó de l'escriptori (normalment conegut simplement com a barra de tasques). No obstant això Plasma és més que aquesta simple col·lecció d'utilitats, és una infraestructura comuna per a la creació d'interfícies integrades. És prou flexible com per a proporcionar interfícies per a dispositius portàtils (telèfons i ultra-portàtils), centres de mitjans i ordinadors d'escriptori; pot funcionar com a escriptori tradicional així com amb dissenys que encara no han estat imaginats.

Com funciona Plasma?

Els components principals de Plasma són estris. Els estris poden tenir multitud de funcions, com mostrar l'escriptori i el fons de pantalla associat, indicar el nivell de bateria del portàtil, mostrar els dispositius connectats, i dibuixar la barra de tasques: bàsicament, són petites aplicacions que viuen a l'escriptori. A més, els estris poden agrupar-se en «contenidors», com el plafó i fins i tot l'escriptori.

Què és la mini-aplicació Vista de carpeta?

La mini-aplicació Vista de carpeta, com el seu nom indica, s'usa per a mostrar ítems (carpetes, fitxers) en un directori. Aquest directori pot ser un de local que estigui al vostre ordinador, però també un FTP, SSH o SMB compartit. En el futur fins i tot podrà contenir els resultats de les cerques i etiquetes de Nepomuk.

Podeu triar veure tots els fitxers, filtrar-los amb expressions específiques (per exemple, tots els fitxers amb una extensió determinada) o per tipus de fitxer (per exemple, només imatges).

Aquesta mini-aplicació també té algunes propietats bàsiques dels gestors de fitxers (moure, copiar, tallar i enganxar per exemple), i podeu tenir totes les que vulgueu al vostre escriptori.

Finalment, podeu utilitzar una Vista de carpeta ocupant tot l'escriptori, replicant de forma efectiva el paradigma escriptori al «vell estil».

Què és el KRunner?

Krunner és una versàtil mini línia d'ordres que podeu activar prement «Alt-F2» o seleccionant «Executa una ordre» des del menú contextual de l'escriptori. Podeu cercar aplicacions, enllaços i fins i tot sessions basant-vos en la vostra entrada, mostrar l'activitat del sistema o fer alguns càlculs aritmètics simples.

La funcionalitat de KRunner es pot estendre mitjançant l'ús de connectors («runners»).

Què són les caixes d'eines (cashews)?

El que comunament es coneix com «cashew» és el quadre d'eines de Plasma, el logotip que podeu trobar en l'escriptori per omissió, en la cantonada superior dreta, i en el plafó, al costat dret (a la zona de l'esquerra si utilitzeu un llenguatge de dreta a esquerra). Fent-hi clic podeu accedir a altres opcions de configuració. Algunes d'aquestes només apareixen quan els estris estan desbloquejats (veure més avall).

Si us plau, proporcioneu una opció per a desactivar el quadre d'eines a la part superior dreta.

Tot i que posar una opció per a deshabilitar el quadre d'eines per a ordinadors d'escriptori sembla raonable, des d'un punt de vista de codi seria presentar una complexitat innecessària i trencar el disseny. El que s'ha suggerit és, des de l'escriptori mateix (un contenidor) que és manejat pels connectors, escriure un connector que es basaria en dibuixar l'escriptori sense el quadre d'eines. Com a qüestió feta, algunes distribucions pioneres ja disposen d'un connector «Escriptori sense quadre d'eines».

Què és la interfície d'usuari d'apropament (ZUI)?

La interfície d'usuari per a l'apropament, o ZUI (Zooming User Interface), és un altre component de Plasma. Permet a l'usuari agrupar diferents grups de plasmòides, i canviar ràpidament entre l'un i l'altre utilitzant un sistema d'apropament i de vista panoràmica. Tingueu en compte que la interfície d'usuari per a l'apropament va a canviar radicalment amb la versió 4.5 del KDE SC.

Com funciona el ZUI?

Suposeu que teniu tres grups de plasmòides (tals com a estris, llançadors d'aplicacions, etc.) que estan disposats en combinacions específiques depenent del que vulgueu fer. En primer lloc els agrupeu segons els vostres gustos, després podeu canviar entre ells ajustant l'apropament (obtenint una vista prèvia de tots els grups) i apropant després la imatge sobre el grup específic que vulgueu utilitzar. Tingueu en compte que és diferent d'un canvi tradicional entre escriptoris virtuals, ja que hi ha major marge de flexibilitat utilitzant aquesta aproximació, ja que els grups poden ser totalment diferents entre ells.

Un bon exemple d'aquest comportament es mostra en aquesta imatge cortesia de Half-Left en el canal #kde de freenode.

Dit això, podeu lligar els escriptoris virtuals a les activitats ZUI.

Configuració

Si preferiu un escriptori net, un escriptori senzill, la interfície per a ultra-portàtil de Plasma, o una més tradicional, trobareu molta ajuda en aquesta pàgina de configuració.

Glossari

Visiteu la pàgina del Glossari.

Com es fa (HowTo)

Una pàgina d'instantànies us ajudarà a comprendre Plasma.

Agraïments

 • Daniel Laidig i Simon St.James: Gràcies pels registres de l'IRC umeet!
 • Marco Martin: Gràcies per la informació sobre els plafons!
 • Sebas: Gràcies per deixar-me utilitzar la informació a les entrades del vostre blog!
 • Half-Left: Gran exemple d'ús del ZUI!
 • Aikurn: Vídeos excel·lents!
 • Marcelo Magno T. Sales: Pels consells donats sobre el plafó en una llista de correu.

Col·laboradors

 • Luca Beltrame - mantenidor actual
 • Joseph M. Gaffney
 • Chani
 • Dipesh
 • Maninalift
 • Tots els col·laboradors anònims.