Plasma/Netbooks

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Plasma/Netbooks and the translation is 100% complete.

Fuld KDE på små skærme (fx netbooks)

KDE's Plasma Netbook er en arbejdsflade lavet specielt til små letvægtsenheder som netbooks.

Plasma Netbook - Søg og start

Hovedpunkter

  • Søg efter og kør programmer på en nem måde
  • Rig internetoplevelse
  • Organisér din plads mere effektivt

Forudsætninger

Plasma Netbook kræver 3D-acceleration for at fungere ordentligt. Det er derfor ikke tilrådeligt at prøve den i et miljø uden kompositing. I menneskesprog betyder det: du har brug for et system som kan klare 3D med de rette indstillinger. De fleste moderne systemer (herunder stort set all netbooks) opfylder dette, men nogle 3D-videokort, særligt de der afhænger af ikke-fri drivere (ATI, NVIDIA) gør under tiden ikke.

Hvordan man aktiverer det

For at aktivere Netbook-miljøet skal du gå til Systemindstillinger, vælge Arbejdsområdets opførsel og i gruppen Arbejdsområde vælge Netbook i drop-ned-listen Type af arbejdsområde.

Tips og tricks

Skift imellem opgaver

Vinduer kan maksimeres helt, sådan at hverken opgavelinje(r) eller vinduesdekorationer (vinduestitel, knapper til at lukke, minimere osv.) er synlige.

For at skifte til en anden opgave kan du gøre to ting:

  • bruge den formentlig velkendte tastaturgenvej Alt + Tab
  • flyt musen til skærmens øverste venstre hjørne og stød ind i hjørnet. Alle vinduer vises så på din skærm, skaleret ned. Vælg et med musen eller skriv (en del af) et navn og tast Enter.

Opgavelinje eller panel

Der er et skjult panel øverst på din skærm. Hvis du støder musen ind i skærmens øverste kant, så kommer det frem.

Luk eller skift vindue

Vis kørende opgaver

Helt til højre i panelet er der en lukkeknap, som lukker dit aktuelle vindue. Hvis du klikker på feltet til venstre for den (det viser det aktuelle programs ikon og navn eller teksten "X kørende programmer" hvis det aktuelle vindue er startsiden), så ser du alle kørende opgaver skaleret ligesom når du taster Alt + Tab.

Statusområdet

Til venstre for feltet, som viser det aktuelle program er statusområdet med ikoner, som viser din netværksforbindelse og status for batteriet.

Start programmer

Ved siden af statusområdet til venstre i panelet er der knapper til at gå til startsiden og til sider, som du har defineret. Klik på startsiden, så kan du starte programmer ved at klikke på kategorier eller bruge søgefeltet.

Sider

Plasma Netbook-side

Ved siden af knappen til startsiden er der en knap til din første 'side'. Hver side har en eller flere rækker af widgets, dvs. små programmer. Disse kan bruges til hurtigt at vise dig nyheder eller kommende aftaler, kontrollere din musikafspiller eller endda browse en webside.

Tilføj widgets

Klik på Plasma-logoet nederst på siden. Nu dukker der et indstillingspanel op. Klik på Lås siden op (hvis siden er låst), så kan du tilføje widgets ved at klikke på Tilføj widgets og trække widgets hen til den ønskede position. Du kan også lave en ny side ved at klikke på Tilføj side, og du kan klikke på Indstil side for at give siden et ordentligt navn, en ny baggrund og lignende.

Tilføj en side

Klik på Plasma-logoet nederst på siden. Nu dukker der et indstillingspanel op. Klik på Tilføj side for at tilføje en side.

Indstil siden
Indstillingsbjælke

Klik på Plasma-logoet nederst på siden. Nu dukker der et indstillingspanel op. Klik på Lås siden op hvis siden er låst, så kan du indstille siden. Du kan give siden en ny baggrund, et navn med mere.