Showfoto/Levels Adjust/bg

Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Showfoto/Levels Adjust and the translation is 100% complete.

Other languages:
български • ‎català • ‎dansk • ‎English • ‎italiano • ‎Türkçe • ‎українська

Фото KDE Урок 1-1 - Настройки с "Levels"

Унай Гарро (uga) - Лято 2008

Note-box-icon.png
 
Note
Оригиналът на снимката, използвана в урока можете да намерите тук.


Този метод е може би най- разпространеният и прост начин да настроите дадена снимка. Толкова е опростен и ефективен, че ще ви се прииска да го прилагате на всичките си снимки, така че внимавайте в урока и се забавлявайте!

Нека разгледаме снимката от Академия 2008, предоставена ни от Себастиан Кюглер:

PhotoTut1 1.png

Ясно се вижда, че снимката е тъмна. Може би е заснета по време на презентация и залата е била тъмна. Все пак, това не оправдава лошата снимка. Face-smile.png

Защо е тъмна? Нека отворим снимката в Showfoto (редакторът на DigiKam):

PhotoTut1 2.png

Горе, вдясно, можете да видите хистограмата на изображението (в момента е избрана линейната хистограма- Linear). А какво точно е хистограмта? Тя е брояч на пиксели. Тя брои колко пиксела има за всяко сиво ниво и показва резултатите под формата на графика. В лявата част са ситуирани тъмните/ черните цветове, а в дясната- светлите и ярките цветове.

Виждате, че хистограмата на снимката е концентрирана в лявата част. Следователно, снимката е предимно черна. На фигурата е показано, че дясната част на хистограмата не е използвана. Защо се е случило това? Заради неправилни настройки на апарата, с който е заснета снимката.

Обикновено, хубавите снимки покриват по- голямата част от хистограмата- от черно, до бяло.

Може ли да направим това в случая? Разбира се, при това- много лесно. Изберете менюто Color -> Levels Adjust:

PhotoTut1 3.png

Ще се появи попъп, с инструмент за настройване на хистограмата. Той е съставен от няколко компонента. Горе, вдясно, има две хистограми. Първата е новата, втората (долната)- оригиналната.

PhotoTut1 4.png
PhotoTut1 4.png

Както виждате, изходната хистограма е покрита цялостно. Как става това? Лесно:

В инструмента има четири слайдъра. Първите два отбелязват началото и края на пътеката от хистограмата, която искате да промените. Просто ги преместете, така че да съвпадат с краищата на цялата хистограма на снимката ни.

Другите два слайдъра отбелязват зоната на хистограмата, която искаме да оставим като крайна. Просто преместете слайдърите в двата края- ляв и десен.

Натиснете OK и всичко е готово. Face-smile.png

PhotoTut1 5.jpg

This page was last modified on 2 January 2011, at 18:30. Content is available under Creative Commons License SA 4.0 unless otherwise noted.