Showfoto/Levels Adjust/da

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Showfoto/Levels Adjust and the translation is 100% complete.

KDE fotointroduktion 1-1 Niveaujustering

Unai Garro (uga) - sommeren 2008

Note

Det originale billede, som bruges i denne vejledning kan hentes her.


Dette er nok en af de mest almindeligt brugte metoder til at justere et billede. Den er så enkel og effektiv, at du nok vil bruge den på alle dine billeder fra nu af, så følg med og god fornøjelse.

Lad os se på dette eksempelbillede fra Akademy 2008, venligst doneret af Sebastian Kügler:

Du bemærker, at fotoet er ret mørkt. Det er taget under en præsentation, så rummet var nok ret mørkt; men det er ingen undskyldning for et dårligt foto

Hvorfor er det mørkt? Lad os åbne fotoet i Showfoto (Digikams redigeringsdel) og se, hvad der foregår:

Øverst til højre ser du billedets histogram. (Jeg har klikket på knappen Lineær over histogrammet til venstre for at se det mere tydeligt). Hvad fortæller histogrammet dig så? Histogrammer tæller blot pixels. Det angiver, hvor mange pixels der er for hvert gråniveau og viser dem i grafen. Til venstre i diagrammet er de mørke farver og til højre de lyse.

Du kan se, at vort billede her sit histogram koncentreret i den venstre del. Det er altså hovedsaligt mørkt. Den højre del af histogrammet bruges slet ikke, som vist i illustrationen. Hvorfor skete dette? Det er blot fordi kameraet ikke eksponerede billedet ordentligt eller var uhensigtsmæssigt konfigureret.

Hvis et foto er visuelt behageligt, så fylder det som regel (ikke altid) det meste af histogrammet fra sort til hvid.

Er der så en måde at rette dette? Selvfølgelig er der det, og det er ovenikøbet let. Vælge menuen Farve > Justering af niveauer...

En ny dialog dukker nu op til justering af histogramoutputtet. Det har flere dele. For oven til højre er der to histogrammer. Det første er outputtet, dvs. det nye histogram og det andet (for neden) er inputtet, dvs. det oprindelige histogram.

Som du kan se har jeg justeret outputtet til at dække hele histogrammet. Hvordan har jeg så gjort dette? Der er let:

Der er 4 skydere i dette redskab. De to første skydere (på øverste linje, "Inputniveau") markere starten og afslutningen af den del af histogrammet, som jeg er interesseret i. Jeg har flyttet dem, sådan at de matcher hele udstrækningen af histogrammet i det oprindelig billede.

De to andre skydere (på nederste linje, "Output") markerer udstrækningen af det histogram, som vi ønsker som output. Vi ønsker at dække alle farver fra sort til hvid, så flyt blot disse skydere til henholdsvis venstre og højre ende.

Under hver linje findes kontroller, som kan bruges til at skrive værdierne for de øvre og nedre værdier. Man kan også bruge tastaturets op- og ned-pile. Dette muliggør en mere finkornet kontrol end skyderne.

Tryk nu på OK og voilà, dit billede er fikset. Tillykke