Guies d'aprenentatge/Teclat

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Tutorials/Keyboard and the translation is 100% complete.

Les accions del teclat són totes les que es desencadena el sistema quan premeu una combinació de tecles. La majoria estan establertes per omissió. Aquest article està aquí per ajudar-vos a fer els vostres propis ajustaments. Els exemples més prominents són «augmenta el volum de l'àudio» i els seus germans «abaixa el volum de l'àudio» i «silencia l'àudio» en alguns teclats multimèdia.

Rerefons

Quan es pressiona una tecla, aquesta envia una senyal electrònica a través d'USB o el port PS/2 cap a l'ordinador. Allà és rebut pel nucli Linux i s'envia cap al sistema X Window. Aquest últim rep els codis scancodes de les tecles que es premen i les assigna als esdeveniments de tecla, per exemple XF86audiomute. Per canviar aquesta assignació disposeu de l'ordre xmodmap. Per veure els «scancodes» en prémer una tecla useu l'ordre «xev». En resum, quan premeu el botó «Silencia l'àudio» en el teclat, el nucli rep el senyal del teclat i envia un codi de tecla, per exemple, 121, cap al sistema X Window. Emprant el seu «xmodmap», el sistema X Window emet el senyal XF86AudioMute el qual pot rebre i manipular, per exemple, el KDE.

Exemple: El botó per a silenciar l'àudio

Si el botó del teclat per a «Silencia l'àudio» no funciona, primer haureu d'esbrinar si realment desencadena l'esdeveniment correcte al sistema X Window. Per fer-ho, obriu una consola i escriviu l'ordre

xev

Moveu el ratolí en la finestra que s'obre. Manteniu la consola a la vista i premeu una tecla. Veureu una sortida com la següent a la consola:

 KeyRelease event, serial 35, synthetic NO, window 0x4000001,
     root 0x15a, subw 0x4000002, time 63106815, (43,37), root:(1279,877),
     state 0x10, keycode 121 (keysym 0x1008ff12, XF86AudioMute), same_screen YES,
     XLookupString gives 0 bytes: 
     XFilterEvent returns: False

Això significa que la tecla desencadena l'esdeveniment XF86AudioMute. Bé, a continuació obriu l'Arranjament del sistema.

Escolliu Teclat i ratolí -> Dreceres de teclat globals -> Component del KDE: KMix -> Silenci -> A mida. A continuació, feu clic al botó i premeu la tecla que voleu utilitzar per a silenciar l'àudio.