Guies d'aprenentatge/Base de dades compartida

From KDE UserBase Wiki
This page is a translated version of the page Tutorials/Shared Database and the translation is 100% complete.

Base de dades compartida

Hi ha diverses aplicacions d'escriptori per a KDE que tenen a veure amb algun tipus de base de dades. Les més conegudes són probablement Amarok el reproductor de música, digiKam el gestor de fotos i Akonadi l'entorn d'informació personal. Per simplificar la instal·lació i limitar el seus requisits, cadascun d'aquests programes disposa d'una base de dades pròpia, en la majoria dels casos utilitzant SQLite. Tenir moltes bases de dades separades crea una sobrecàrrega innecessària, i fa més difícil el crear una còpia de seguretat de totes les vostres dades.

Servidor de base de dades

La base de dades universalment suportada en aquests programes és MySQL, de manera que serà la que usarem. També és molt fàcil de configurar, ja sigui per la línia d'ordres o amb eines gràfiques.

Instal·lació

En primer lloc, hem d'instal·lar el servidor mysql. Els usuaris de Linux probablement hauran d'instal·lar un paquet de la seva distribució, els altres el poden obtenir des de la seva pàgina d'inici. Les instruccions per llançar MySQL en l'arrencada són específics de la distribució, però atès que MySQL és un paquet popular, no hauria de ser difícils de trobar. Durant la instal·lació, l'instal·lador probablement us demanarà una contrasenya arrel. Trieu una contrasenya segura i recordeu que aquest compte no serà utilitzat per les aplicacions d'escriptori, només per a l'administració de la bases de dades.

Configuració

Per a la configuració del servidor, s'assumeix que el servidor de la base de dades no s'utilitza en la xarxa, no conté dades sensibles, i que confieu en les vostres aplicacions. Si planegeu utilitzar aquesta base de dades per a les dades de Akonadi, és millor si copieu el fitxer de configuració del repositori de codi de Akonadi, que es pot descarregar aquí. Feu una còpia de l'actual /etc/mysql/my.cnf, després substituí-lo pel fitxer descarregat.

Atenció

Aquest fitxer desactiva ''accés a la xarxa i autenticació dels usuaris. Això últim vol dir que qualsevol aplicació del seu ordinador pot connectar-se a ell sense una contrasenya. Això fa més fàcil la configuració dels programes, i és molt apropiat en el cas d'ús general de sobretaula.


Crear les bases de dades

El primer que hem de fer una vegada MySQL està instal·lat i funcionant és afegir una base de dades independent per a cada programa. Jo generalment els noms darrere dels programes que les utilitzen. Això es pot fer amb qualsevol de les eines d'administració IGU, però com només ho hem de fer un cop és probable que sigui més fàcil d'escriure unes quantes d'ordres:

$ mysql -u root -p

A l'indicatiu de la contrasenya, escriviu la contrasenya arrel establerta durant la instal·lació de MySQL. Ara podem començar a crear bases de dades. Per exemple, per crear una base de dades anomenada «amarok», escriviu la següent ordre:

mysql> create database amarok;

Amarok

Amarok requereix molt poca configuració, però no proporciona una forma de migrar la base de dades anterior. Aneu a Arranjament -> Configura Amarok... i aneu a la pestanya Base de dades. Ompliu localhost en el camp de text Servidor, 3306 en Port, i amarok en Base de dades.

digiKam

Nota

digiKam solia tenir un error que l'impedia funcionar en versions anteriors a la 2.0, de manera que necessitareu una versió més recent del programa. En la versió 2.0 encara no funciona perfectament: Apareix un missatge d'error en l'inici, però les taules s'omplen i les dades de l'àlbum s'emmagatzemen correctament.


digiKam és una mica especial, ja que requereix dues bases de dades: Una per les metadades de les imatges, i una per les miniatures. Els seus noms no són importants, he optat per anomenar digikam i digikam_thumb:

mysql> create database digikam;
mysql> create database digikam_thumb;

En digiKam, el procés és molt similar al de Amarok. Els valors es troben en Arranjament -> Configura digiKam... -> Base de dades.

DigiKam també ve amb una eina per a la migració de la base de dades, disponible a Arranjament -> Migració de la base de dades. Escriviu la vostra configuració anterior de la base de dades (no haureu de fer res si no heu canviat aquestes opcions) al costat esquerre i la nova configuració al costat dret, feu clic a Migra.

Akonadi

Primer creeu una base de dades per Akonadi:

mysql -u root -p
create database akonadi;

Akonadi no suposa ser una eina de cara a l'usuari, de manera que no disposa d'IGU de configuració. No obstant això, podeu editar ~/.config/akonadi/akonadiserverrc per a tenir aquests continguts:

[%General]
Driver=QMYSQL

[QMYSQL]
Name=akonadi
Host=localhost
StartServer=false
Options=
ServerPath=/usr/bin/mysqld

Deseu el fitxer, a continuació, tanqueu la sessió i entreu-hi de nou.