Amarok/Manual/Organization/CollectionScanning/da: Difference between revisions

From KDE UserBase Wiki
(Importing a new version from external source)
(Importing a new version from external source)
Line 67: Line 67:
}}
}}


[[Category:Amarok]]
[[Category:Amarok/da]]
[[Category:Multimedia]]
[[Category:Multimedia/da]]
[[Category:Tutorials]]
[[Category:Vejledning/da]]

Revision as of 16:55, 26 November 2011

Scanning af samling

Hver gang Amarok fremviser en samling, så skal information om spor og albummer hentes fra en kilde. Kilden kan være en mobil enhed, en internettjeneste eller en database. For spor, som er gemt i filsystemet bruger Amarok en database for at få hurtig tilgang til den nødvendige metainformation. Først skal denne information importeres til databasen, hvilket sædvanligvis foregår ved at scanne mapperne i samlingen for lydfiler. Denne proces kaldes scanning af samlingen.

Det er en nyttigt at kunne forstå scanningsprocessen for at kunne arbejde bedre med Amarok.

Løbende scanning / Opdatér samling

Den såkaldte løbende scanning vil tjekke mapperne i samlingen for opdateringer. Dette gøres som regel en gang i minuttet, men kan også udløses manuelt ved at vælge Opdatér samling fra menuen.

Den løbende scanning vil blot tjekke datoen for seneste ændring for hver mappe i samlingen og sammenligne med tidspunktet for den seneste kendte ændring. Dette har nogle implikationer:

  • Du kan udløse en genscanning af en mappe ved at modificere dens tid (for eksempel ved at bruge touch i konsollen).
  • Hvis filer i en mappe ændres, så opdager scanneren det ikke, da ændring af en fil kun opdatere den tidsstempel men ikke dens mappes tidsstempel.
  • Hvis mapperne i samlingenbefinder sig på en meget langsom partition, så kan processen med at tjekke alle modifikationstide tage nogen tid. Sædvanligvis mellemlagres denne information af operativsystemet, men ved større samlinger er dette måske ikke muligt. I et sådant tilfælde kan det virke som om scanneren arbejder hele tiden. Med samlinger på over 5000 spor eller hvis samlingen gemmes på et netværk eller en NTFS-partition, så anbefales det at slå tilvalget Overvåg mappe for ændringer fra.

Hvis du har problemer med at slettede spor stadig optræder i samlingen eller du ønsker at opdatere albumomslag (som ikke opdateres blot ved "Opdatér samling"), så kan du bruge tilvalget Fuld genscanning i indstillingsdialogen. Full rescan vil ikke tage hensyn til ændringsdatoer. Den vil ikke slette din statistik, men den vil genoprette vurdering og afspilningstælling, hvis de gemmes i filen.

Fremskridtslinjen / scanningstid

Fremgangslinjen vil vise, hvor langt scanningen er nået. Op til 50% vil scanneren scanne filsystemet og blot mellemlagre resultatet. Tider over 50% indikerer, at scanneren overfører resultatet til databasen. Sor regel er det sidste skridt meget hurtigere end det første, så bliv ikke overrasket, hvis fremgangslinjes synet at sprobge. Op til 50% kan du afbryde scanningen. Efter 50% kan du ikke stoppe overførslen til databasen.

Scanningstiden afhænger blandt andet af, hvor hurtig din harddisk er. Sor regel er den første scanning meget langsommere end efterfølgende scanninger, hvor filerne bliver mellemlagret af operativsystemet. En scanning af 10000 filer skulle tage omkring tre minutter på en moderne computer. Med 50000 filer skulle det vare omkring 13 minutter.

Backup af samlingen

Med standardindstillingen gemmer Amarok al information om samlingen i en mappe kaldet ~.kde/share/apps/amarok/mysqle/ . Det kan være en god ide at lave backup af denne mappe en gang imellem, særligt hvis du ikke aktiverede tilbageskrivning af statistisk information.

Om unikke id'er

Amarok holder styr på filerne ved et id, som enten gemmes i lydsporet eller beregnes ud fra metainformation om kunstner, albumtitel og sportitel. Dette id hjælper Amaroki med at identificere spor, som flyttes til et andet sted, sådan at statistisk information (vurdering, score, afspilningstæller) ikke mistes. I øjeblikket vil Amarok ikke importere spor med samme id som et eksisterende spor. Dette fører til det overraskende forhold, at spor, som kopieres stadig kun optræder en gang i Amarok.

Under nogle omstændigheder kan selv forskellige spor ende med at få samme id. Det er meget sjældent og vil sædvanligvis være resultatet af at køre med ustraile udgaver ad Amarok i mange år. Sådan et problem kan ses fejlretningsoutputtet (start Amarok med tilvalget --debug) under scanningen.

Hvis du bruger 2.4 beta, så kan du løbe ind i tilfælde, hvor det meste af samlingen ikke bliver importeret. Dette kan let ses ved fejlslagne sql-kommandoer i fejlretningsoutputtet. I sådan et tilfælde skal du blot bruge den endelige 2.4.

Om albummer

Scanneren kan kun læse enkelte spor, men Amarok vil fremvise disse sorteret efter album og kompilation (et album uden en bestemt kunstner). Amarok kan ikke bruge mappen, som filerne er gemt i, da der er stor variation i hvordan mapper organiseres.

Scanneren gør derfor følgende:

  • Spor uden en albumkunstner eller kunstner (eller en komponist hvis det er klassisk musik) placeres i en kompilation.
  • Spor, som kompilationsflaget sat eller som en albumkunstner, som ikke er "Diverse kunstnere" vil blive placeret i et album.
  • Spor, som har kompilationsflaget sat til 0 placeres i en kompilation.
  • Albums som kaldes "Live", "Greatest Hits" og lignende opfattes altid som et album.
  • Hvis vi ender med at have spor med forskellige kunstnere til overs, så placeres de i en kompilation eller vi laver et album til dem.

Denne proces er ret kompliceret. Scannerens output kan dog oftest hjælpe til med at forstå, hvordan sporene bliver sorteret. Prøv i sådanne tilfælde at køre (i en kommandolinje)

amarokcollectionscanner -r ~/Music/directory

Se efter mærket "compilation" og spor med forskellige "artist"- og "albumartist"-mærker.

Du kan fjerne mærker fra en mp3-fil med følgende kommando:

id3v2 -r TCMP your fileename here