Nepomuk/ca: Difference between revisions

From KDE UserBase Wiki
(Created page with "'''P. La indexació de fitxers PDF i alguns altres tipus de fitxer no funciona.'''")
(Created page with "'''P. El programa nepomukservicestub es bloqueja a l'inici.'''")
Line 82: Line 82:
A. PDF indexing is a known issue and it's being tracked at this [https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=231936 bug report]. If you have issues with other files, open a bug, preferably adding a sample file that shows the problem.
A. PDF indexing is a known issue and it's being tracked at this [https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=231936 bug report]. If you have issues with other files, open a bug, preferably adding a sample file that shows the problem.


'''Q. The program nepomukservicestub crashes at startup.'''
'''P. El programa nepomukservicestub es bloqueja a l'inici.'''


A. A large number of fixes for crashes has been fixed for the 4.7.2 release of the KDE Workspaces and Applications. If you encounter more, please file bugs report with detailed instructions on how to reproduce the problem, as sometimes the developers are unable to trigger them in their test setups.
A. A large number of fixes for crashes has been fixed for the 4.7.2 release of the KDE Workspaces and Applications. If you encounter more, please file bugs report with detailed instructions on how to reproduce the problem, as sometimes the developers are unable to trigger them in their test setups.

Revision as of 06:52, 8 October 2011

Nepomuk

L'objectiu d'aquesta pàgina no és explicar plenament la tecnologia Nepomuk i cada detall, però ens donarà una breu visió general, alguns exemples, comparteix el que hi ha al darrere i enllaça a informació pertinent al web.

Una breu explicació

Tal com esmenta el Glossari, Nepomuk tracta la classificació, organització i presentació de les dades. No és una aplicació, sinó un component que poden utilitzar els desenvolupadors dins de les aplicacions.

Proveu

Per exemple, Dolphin fa ús de Nepomuk. Per al següent Nepomuk i Strigi han d'estar activats a Arranjament del sistema -> Cerca a l'escriptori. La barra d'informació de Dolphin us permetrà assignar etiquetes, valoracions i comentaris als fitxers. Aquesta informació s'emmagatzema en Nepomuk i catalogada per Strigi. A continuació, podeu cercar metadades utilitzant la barra de navegació de Dolphin. Escriviu «nepomuksearch:/» seguit pels termes de cerca.

Funcionalitats

Nepomuk ofereix diverses «capes» de funcionalitat per a les aplicacions. La primera i més simple d'elles és l'etiquetatge manual, valoracions i comentaris, com s'usen en Dolphin. Això us ajudarà a trobar els fitxers més ràpidament, però també suposa molt treball.

Per a facilitar la cerca de fitxers que continguin un cert text, Nepomuk ofereix una segona funcionalitat: indexar el text dels fitxers. Per a fer-ho utilitza una tecnologia anomenada Strigi. Podeu cercar fitxers introduint algunes paraules que sabeu que hi són, o simplement el seu títol (o una part d'aquest).

La tercera capa és molt més complexa, i el motiu és que Nepomuk ha estat concebut com un projecte d'investigació de diverses companyies i universitats de la Unió Europea. Aquí trobareu paraules difícils com «escriptori semàntic» i «ontologies». Bàsicament, es tracta de contextos i relacions.

Exemples

Permetin-me mirar d'explicar què ofereix Nepomuk usant dos exemples.

Relacions

Diguem que heu rebut una fotografia d'un amic, fa dues setmanes, i l'heu desada en algun lloc al vostre ordinador. Com trobareu ara aquest fitxer? Tret que sapigueu la ubicació, no té bona pinta.

Nepomuk té com a objectiu ajudar-vos. Sabeu que aquest fitxer us el va enviar aquest amic, però el vostre ordinador no. Nepomuk, no obstant, pot recordar aquesta relació. De manera que en cercar el nom de l'amic aparegui la fotografia!

Una altra possible relació és entre una pàgina web de la qual heu copiat text i el document en el qual l'heu enganxat, o dues imatges mostrant el mateix cotxe. Aquestes relacions de vegades poden ser extretes dels propis fitxers (podeu analitzar fotografies i veure qui o què hi apareix) o proporcionades per les aplicacions involucrades (com en l'anterior exemple sobre correu electrònic). Aquesta part de Nepomuk està encara sota un fort desenvolupament, i necessita integració amb les aplicacions, per la qual cosa pot trigar uns quants anys fins que de debò brilli.

En conjunt, aquesta part de Nepomuk tracta de fer cerques intel·ligents. Pensa sobre com Google intenta ser intel·ligent amb les teves cerques: quan cerqueu un hotel i el nom d'una ciutat, mostra sobre els resultats d'un lloc web un mapa que mostra hotels a la ciutat esmentada. Fins i tot pot suggerir-vos un nom millor en el cas que hageu comès un error ortogràfic. Google també mira de posar la informació més apropiada al començament de la llista de resultats, utilitzant complexos càlculs sobre relacions (enllaços) entre pàgines web. Nepomuk serà capaç d'oferir aquest tipus de resultats intel·ligents i ordenar-los segons la seva adequació utilitzant la informació sobre relacions.

Contextos

Aquestes relacions no solament poden ajudar-vos a cercar fitxers, sinó que també tenen influència en les aplicacions i en la informació que presenten. Tingueu en compte que aquesta forma d'usar Nepomuk és més una visió que una realitat! Molts dels components estan en el seu lloc, però no han estat integrats en les aplicacions ni en l'escriptori en el seu conjunt.

Vet aquí un exemple de com el portar la informació contextual al vostre escriptori pot ajudar-vos a treballar de forma més eficient.

Diguem que esteu treballant per acabar algunes notes agafades en una reunió. Sona el telèfon i algú us demana si podeu cercar el full de càlcul amb preus i adaptar-lo a un client. Després d'algunes interrupcions més descobriu que el vostre escriptori està ple de fitxers i finestres...

Estaria bé poder-ho organitzar tot una mica millor, oi?

Entren en joc les «activitats». Aquestes han estat introduïdes en Plasma, i actualment ofereixen diferents «escriptoris». Són similars als escriptoris virtuals, però on el que canvia és l'escriptori en si, no les aplicacions. Conté diferents estris, fons de pantalla i coses així. Per descomptat, des de KDE 4.3, cada escriptori virtual pot tenir la seva pròpia activitat, amb els dos en sincronia.

Si les aplicacions i l'escriptori estiguessin al tant de les activitats, podríeu crear una activitat per a cadascuna de les tasques en les quals treballeu regularment. Per tant, si normalment canvieu a un full de càlcul amb preus, podeu crear una activitat per a això: posant un estri de Vista de carpeta (o varis) en l'escriptori, afegint una calculadora i un estri de tasques pendents per a seguir la pista del que encara s'ha de canviar. Potser fins i tot un estri de carpetes de correu electrònic mostrant els correus amb preguntes relacionades amb aquest full de càlcul!

Tan aviat com algú faci una pregunta sobre preus, canvieu a aquesta activitat, i ja podeu treballar amb la vostra aplicació de fulls de càlcul. És conscient de la vostra activitat pel que us mostra fulls de càlcul de preus recents, no la recent llista de l'inventari en la qual esteu treballant en una altra activitat! Kopete, l'aplicació de xat, ens mostra als companys que ho saben tot sobre els preus, ja que són les persones amb les quals parleu sempre que treballeu en aquesta activitat.

Quan acabeu, torneu a l'altra activitat i una vegada més totes les aplicacions ajustaran el seu comportament al que estigueu fent.

Els beneficis d'aquesta forma de treball basada en activitats van més enllà del que pugueu esperar al principi. No solament us ajuda a trobar els vostres fitxers i contactes, també a commutar tasques per si mateix. El cervell humà no és molt bo amb tasques múltiples -a la majoria de la gent li porta uns minuts agafar velocitat després de canviar de tasca-. El canvi d'«entorn» ho agilitza, fins i tot si només esteu a la pantalla. Compareu-ho amb l'alegria de fer les maletes per anar-vos-en de vacances!

Per descomptat, l'anterior sobretot serà apropiat per a la gent que treballa amb el seu ordinador en una oficina o a casa. Un jugador o un usuari informal probablement no utilitzaran aquestes activitats.

Tingueu en compte que l'escenari descrit anteriorment encara és molt lluny de la realitat. Gran part de la infraestructura bàsica per a això en KDE està en el seu lloc, però encara queda molt.

Preguntes més freqüents

El següent s'ha agafat d'un missatge dels fòrums del KDE. Si us plau, sou lliure d'afegir/treure/modificar els detalls, si teniu temps!

P. Què és l'escriptori semàntic del Nepomuk, i l'indexador de fitxers del Nepomuk?

A. The Nepomuk Semantic Desktop is the foundation of the all the other modules of the Nepomuk infrastructure. It provides a way to organize, annotate and build relationships among the data (not only file name and content, but for example which applications used a certain file, or how it is tagged). A number of KDE applications and workspaces use this basic infrastructure to deliver features such as email tagging (KMail) or activity setup (Plasma).

On the other hand, the Nepomuk File Indexer is a system to index files so that they can be added to the main Nepomuk repository, a convenient way to use them within Nepomuk without adding any file manually. Also, applications such as Dolphin can then search for files basing on content, name, or other meta-data (e.g. tags) associated to indexed files. Such an indexer can also index non-text files, such as PDFs, by accessing the meta-data contained in these files (author, publication information, etc.). Some KDE components ship additional "analyzers" for more file types. Nepomuk can be fully functional without the use of the File Indexer, which is an additional (and optional) component.

P. Com puc deshabilitar l'escriptori semàntic?

A. Most of the times, the easiest way is to disable file indexing, which is usually, among the Nepomuk components, the heavier in resource usage (although many optimizations have been included in the 4.7 release which reduce resource usage). This is done by unchecking Enable Nepomuk File Indexer in the Desktop Search section of System Settings. In case you want to turn off all semantic features, uncheck Enable Nepomuk semantic desktop. Notice that this will turn off search in Dolphin as well.

Notice that with the latter option some programs who use Nepomuk for meta-data will offer reduced functionality: for example KMail will not be able to tag mail, or Plasma activities will not offer additional features such as icons, or program data information.

P. Per què tinc processos nepomukservicestub tot i que he deshabilitat el Nepomuk?

A. It may be a bug. Please file a bug report with a complete description of your problem and the steps to trigger it.

P. La indexació de fitxers PDF i alguns altres tipus de fitxer no funciona.

A. PDF indexing is a known issue and it's being tracked at this bug report. If you have issues with other files, open a bug, preferably adding a sample file that shows the problem.

P. El programa nepomukservicestub es bloqueja a l'inici.

A. A large number of fixes for crashes has been fixed for the 4.7.2 release of the KDE Workspaces and Applications. If you encounter more, please file bugs report with detailed instructions on how to reproduce the problem, as sometimes the developers are unable to trigger them in their test setups.

Q. The virtuoso-t process hangs at 100% CPU.

A. Virtuoso-t is a key component of the Nepomuk infrastructure and in some occasions the commands sent by the other components end up taking too much time (hence showing the effect of 100% CPU). Sebastian Trüg (the lead developer of Nepomuk) has fixed most of these problems in 4.7.1 or newer.

Q. Sometimes Nepomuk consumes too much RAM.

A. Many of these problems have been fixed, in other cases however the developers are unable to reproduce the issues correctly. In this case, providing examples and test cases to bug reports increase the chances to get these bugs fixed.

Q. Nepomuk re-indexes files at startup.

A. This bug has been fixed in 4.7.0 versions. Now Nepomuk just "scans" for changes, without indexing anything.

Q. Nepomuk accesses the disk too much on startup.

A. In 4.7 and newer this problem has been lessened thanks to a throttling mechanism implemented in the file indexer.

Q. My Nepomuk database has been corrupted. How do I clean it?

A. In the extreme case your database is really corrupted and all other attempts have failed, you can delete the $KDEHOME/share/apps/nepomuk directory (where $KDEHOME is usually .kde or .kde4) while Nepomuk is not running. The database will be cleared, but you will also lose existing information such as tags, ratings and comments.

Compartir i privacitat

Solament vull afegir una cosa més abans d'indicar altres fonts d'informació: intercanvi de les dades de Nepomuk. Seria genial si les vostres marques, puntuacions i comentaris poguessin ser compartits amb els altres quan els envieu els fitxers. No obstant, si heu marcat un contacte amb alguna marca una mica compromesa («avorrit en el llit») i li envieu aquesta informació de contacte personal a un amic en comú és probable que no vulgueu enviar-li també aquesta marca...

Aquest problema s'està considerant i és un tema important d'investigació per part dels investigadors de Nepomuk. De moment, aquestes preocupacions sobre la privadesa, combinades amb reptes tècnics, són el motiu que la informació de Nepomuk sigui privada. Tingueu la seguretat que l'equip de Nepomuk fa tot el possible per respectar la vostra privadesa.

Més informació:
Vikipèdia: Escriptori semàntic
Vikipèdia: Infraestructura NEPOMUK
Lloc web de NEPOMUK
Lloc KDe de NEPOMUK
Article que explica Nepomuk al DOT